Zbog rane trudnoće umire 50.000 devojčica

Planiranje porodice

Zbog rane trudnoće umire 50.000 devojčica

Život -
Svake godine u celom svetu jedna od pet devojaka mlađih od 18 godina rodi dete

LONDON - Svake godine u svetu umre oko 50.000 adolescentkinja zbog komplikacija nastalih tokom trudnoće i porođaja, saopštila je danas britanska nevladina organizacija Save the Children.

U izveštaju pod nazivom "Kako planiranje porodice spašava život dece", Save the Children navodi da svake godine u svetu umre i skoro milion beba koje rode veoma mlade majke.

"Problem dece koja prave decu i umiru, jer njihova tela nisu dovoljno zrela za porođaj, skandal je svetskih razmera", rekao je direktor britanske organizacije Džastin Forsajt.

Prema podacima njegove organizacije, svake godine u celom svetu jedna od pet devojaka mlađih od 18 godina rodi dete. Devojke koje u drugom stanju ostanu pre svoje 15. godine imaju pet puta više šansi da umru tokom trudnoće nego one koje zatrudne kada imaju 20 i više godina.

"To je tragedija ne samo za devojke, nego i za njihovu decu: bebe čija majka ima manje od 18 godina su za 60 odsto više u opasnosti da umru", kaže Forsajt.

Uoči samita o planiranju porodice, koji 11. jula u Londonu organizuju britanska vlada i fondacija "Bil i Melinda Gejts", Save the ćildren vrši pritisak na svetske zvaničnike da učine sve što je moguće kako bi kontraceptivna sredstva bila dostupnija devojkama i mladim ženama, i kako bi one bile u mogućnosti da odluče da li i kada žele da imaju decu.

Save the ćildren naglašava da je nepohodno da između dve trudnoće prođe najmanje 36 meseci, i da bi, kada bi se toga pridržavale sve žene, svake godine u svetu umrlo za oko 1,8 miliona dece manje.

Prerane trudnoće povezane su sa preranim sklapanjem brakova, a svake godine se u svetu uda 10 miliona devojaka mlađih od 18 godina.

U Centralnoafrickoj Republici udato je 59 odsto devojaka uzrasta između 15 i 19 godina, u Bangladešu 46, a u Indiji 30 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track