Zbog tragedije otkazana vojna vežba Diplomac

Otkazana vežba

Zbog tragedije otkazana vojna vežba Diplomac

Crna Hronika -
Odluku, čija realizacija bi trebalo da se završi tokom dana, doneo načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna

BEOGRAD - Pripreme za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta Vojne akademije na poligonu "Pasuljanske livade" prekinute su zbog pogibije dvoje i ranjavanja sedmoro kadeta, i svi učesnici će se vratiti u Beograd.

"Pripreme za povratak u Beogradu, koji podrazumevaju i pakovanje opreme su u toku", rekao je Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović.

On je naveo da je tu odluku, čija realizacija bi trebalo da se završi tokom dana, doneo načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

Istraga o nesreći, u kojoj je na poligonu "Pasuljanske livade" poginulo dvoje, a ranjeno sedam kadeta i kadetkinja Vojne akademije, je u toku, a po naredbi ministra odbrane Dragana Šutanovca suspendovano je pet nadležnih starešina do okončanja istrage.

Ministar odbrane je, do okončanja istrage, udaljio s dužnosti pet oficira u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na "Pasuljanskim livadama".

Načelnik Vojno-medicinske akademije brigadni general Marijan Novaković izjavio je prethodno danas da je zdravstveno stanje kadeta koji su povređeni u eksploziji stabilno i da se oni oporavljaju.

Novaković je kazao da su povređenima urađene i analize krvi, da su nalazi dobri i da nemaju bolove.Tragedija se dogodila juče u 9.05 sati, kada je jedan od kadeta pronašao projektil iz automatskog bačača granata na poligonu kraj Ćuprije, tokom redovnih aktivnosti u skopu priprema za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta četvrte godine Vojne akademije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track