ZBOGOM PAMETI: Posle Maksimira i Poljudom se orilo - ajmo, ajmo ustaše!

Navijačko ludilo

ZBOGOM PAMETI: Posle Maksimira i Poljudom se orilo - ajmo, ajmo ustaše!

Fudbal -
Navijači Hajduka podržali ispad hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića

Haos i provokacije u Splitu.

Posle ispada hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića, koji je plasman "kockastih" na Mundijal u Brazilu slavio ustaškim poklikom "Za dom!" "Spremni!", primorski derbi između fudbalera Hajduka i Osijeka(1:1), obeležile su ustaške parole sa severne tribine "Poljuda", gde se tradicionalno okuplja "Torcida", pišu hrvatski mediji."Sa severne tribine 'torcidaši su povikali "Za dom", istok je brzopotezno odgovorio "Spremni". Za razliku od Šimunića, Torcida nije ostavila prostora sumnjama kako se možda radi o ljubiteljima opere Nikole Šubića Zrinskog, već se nakon toga sa Severa zaorilo: 'Ajmo, ajmo ustaše'"Navijači Hajduka su pre tih skandiranja podigli transparente na kojima su citirani stihovi iz pesme "Tomislav" Vladimira Nazora, koji je između ostalog bio istaknuti antifašist". To je bila poruka vukovarskim Srbima na 22. godišnjicu od "Pada Vukovara", a kada je transparent istaknut, zaorilo se šta se već zaorilo, uz upaljene baklje i delirijum na tribinama.

Tomislav Oružje zveči. Bijesne mrke čete.I Mađar bježi na brzim konjima,Za njim Hrvati ko zmajevi lete.Gone ga preko ravni i bregova,Šumama gustim, gudurama tamnim,Tamo do sivih Dravinih valova.Kagan je rijeku prošo, mrk je stao."Junače, tko si?" - Na drugome brijeguPobjednik mladi gromko zavikao:"Arpade, ti si vjetrina što hara,Ja sam ti hrašće jedro i stoljetnoNa koje zalud vihor se obara.Ti bijesan rušiš, ja sveđ vedar zidam;Ti ko zvijer banu da moriš i kolješ,Ja od zla branim, ljute rane vidam.Za ime što me pitaš, varvarine?Čuvar sam vjerni ognjišta otaca,Lav stražar rodne rijeke i doline.

Susjede, dom si na svojemu gradi,Zovi me zid mjedeni, plot krvavi;Prohtjel' se tebi jednom natrag, znadi:Tu ćeš me naći. Čekam te na Dravi."

Vladimir Nazor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track