Žega topi Crnu Goru, ordinacije pune

38 tropskih stepeni

Žega topi Crnu Goru, ordinacije pune

Planeta -
Simptomi su opšta malaksalost, glavobolja i povećan krvni pritisak

PODGORICA - Broj pacijenata u Podgorici koji se žale na zdravstvene tegobe prouzrokovane visokim temperaturama je povećan, a u narednom periodu, ukoliko se tropske vrućine zadrže, može se očekivati još više pacijenata.

Iz Službe hitne pomoći saopšteno je da je povećan broj pregleda, a najviše je pacijenata sa hroničnim oboljenjima.Veći broj pacijenata sa simptomima opšte malaksalosti, glavobolje i povećanog krvnog pritiska obratio se lekarima, nakon prvih tropskih vrućina, navodi se u saopštenju.

Crnu Goru je od nedelje zahvatio toplotni talas, a maksimalne dnevne temperature dostizu čak 38 stepeni Celzijusa.

U Podgorici je za danas najavljena temperatutra od 38 stepeni, a sutra se očekuje čak 39 stepeni. Meteorolozi su najavili da će Crna Gora narednih dana biti na udaru toplotnog talasa, koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

Lekari savetuju veću opreznost tokom vrelih dana - izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Očigledno da građani olako shvataju preporuke lekara, jer je proteklih dana u ambulantama više pacijenata sa osećajem malaksalosti, glavobolje, vrtoglavice, ubrzanog rada srca i povećanog krvnog pritiska, što su posledice dehidracije i zagrevanja organizma, saopšteno je iz Službe hitne pomoći.

Glavni grad Crne Gore je poznat po ekstremno visokim letnjim temperaturama.

Najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. avgusta 2007. godine kada je u Podgorici izmereno 44,2 stepena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track