ZELENO SVETLO: Fejsbuk kupuje Vocap!

Najspornije zaštita korisničkičkih podataka

ZELENO SVETLO: Fejsbuk kupuje Vocap!

Tech -
Potrebno je sačekati odobrenja i ostalih međunarodnih regulatora iz zemalja gde obe kompanije posluju

Američka Federalna trgovačka komisija (FTC) odobrila je pripajanje Vocapa Fejsbuku, ali uz stroge napomene o upotrebi korisničkih podataka.

Pre završetka ove akvizicije, koja je objavljenja u februaru, potrebno je sačekati odobrenja i ostalih međunarodnih regulatora iz zemalja gde obe kompanije posluju. Ipak, FTC-ovo odobrenje nije došlo bez upozorenja i uputstava vezanih za problem koji se isticao kao najsporniji - zaštitu korisničkih podataka.

S obzirom na to da je baza korisnika zapravo najvredniji deo kompanije Vocap, a pritom i najveći razlog zbog koga je Mark Cukerberg pristao da plati čak 19 milijardi dolara za nju, u toj oblasti će morati da igraju po strogim pravilima.

Između ostalog, FTC navodi da će Fejsbuk od svih korisnika morati da traži izričito odobrenje za korišćenje njihovih podataka za oglašavanje, ili bilo koje druge svrhe. Obe kompanije će morati da garantuju poštovanje uslova korišćenja koji su važili i pre akvizicije, a svaka Fejsbukova upotreba podataka o korisnicima Vocapa van tih okvira smatraće se kršenjem trgovinskih zakona.

Ako u budućnosti Fejsbuk poželi da koristi te podatke na neki sada nepredviđen način, osim dobijanja izričite dozvole korisnika, moraće svima ostaviti mogućnost izbora da li žele u tome da učestvuju ili ne.

(blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track