Zemljotres jačine 7,8 po Rihteru pogodio Pakistan
Foto: REUTERS

Treslo se tlo

Zemljotres jačine 7,8 po Rihteru pogodio Pakistan

Planeta -
Prema prvim informacijama, u potresu tla poginulo je najmanje pet osoba, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti znato veći, pošto se dvadesetak kuća srušilo

ISLAMABAD - Zemljotres magnitude 7,8 po Rihterovoj skali pogodio je danas jugozapadnu pakistansku provinciju Balučistan, a prema prvim informacijama, poginulo je najmanje pet osoba.

Strahuje se da je broj žrtava mnogo veći pošto se dvadesetak kuća srušilo.

Potres se dogodio u 16.29 po lokalnom vremenu, a epicentar je bio u slabo naseljenoj oblasti 120 kilometara jugozapadno od Kuzdara, u centralnom delu Balučistana, na dubini od 10 kilometara.

Šef Pakistanskog centra za zemljotrese Zahid Rafi rekao je da se zemljotres dogodio u udaljenom, malo naseljenom delu Balučistana, ali je upozorio na moguće naknadne potrese.

Potres su osetili stanovnici širom zemlje od južnog lučkog grada Karačija do istočnog grada Lahora i severozapadnih krajevima.

Televizijski snimci pokazali su kako ljudi panično istrčavaju na ulice u Karačiju, i glavnom gradu Balučistana Keti.

Zemljotres magnitude između 7,0 i 7,9 stepeni se smatra veoma jakim. U naseljima može oštetiti većinu zgrada - bez obzira na kvalitet, a mnoge i srušiti. U svetu se godišnje dogodi deset do 20 zemljotresa te magnitude.

http://www.youtube.com/watch?v=WKzcPV0l5dk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track