ZEMLJOTRES: Severna Koreja izvela podzemnu nuklearnu probu!
Foto: Youtube

4,9 po Rihteru

ZEMLJOTRES: Severna Koreja izvela podzemnu nuklearnu probu!

Planeta -
Ovo testiranje moglo bi dovesti Pjongjang korak bliže cilju da izgradi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da na raketi dugog dometa može da ugrozi SAD

SEUL - Severna Koreja uspešno je danas izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na severoistoku zemlje, javili su severnokorejski mediji, dok su američki seizmolozi registrovali potres snage 4,9 stepeni Rihtera.

Testiranje minijaturne nuklearne bombe moglo bi dovesti Pjongjang korak bliže cilju da izgradi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da na raketi dugog dometa može da ugrozi SAD, ocenjuju agencije.

Državni mediji navode da je test obavljen u bezbednom okruženju i da Severna Koreja na taj način reaguje na "nečuveno" neprijateljstvo SAD kojim se, kako se navodi, krši pravo Pjongjanga da lansira satelite.

Pošto je Severna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savet bezbednosti UN, uključujući i Kinu, pod pritiskom SAD, Južne Koreje i Japana, usvojio je rezoluciju kojom su Pjongjangu uvedene nove sankcije.

Pjongjang navodi da je testirana "lakša, minijaturna atomska bomba" koja ima veću eksplozivnu moć nego naprave korišćene u ranijim testovima, prenose svetske agencije. Američki seizmološki zavod ranije je saopštio da je u Severnoj Koreji detektovao zamljotres magnitude 4,9 stepeni.

To je prvi nuklearni test u Severnoj Koreji od dolaska na vlast Kim Džong-una u decembru 2011, nakon smrti njegovog oca Kim Džong-ila. Eksperti navode da su redovni testovi neophodni kako bi Pjongjang ostvario cilj da napravi nuklearne bojeve glave dovoljno male za let na raketama dugog dometa. Nova severnokorejska nuklearna proba, treća od 2006, naišla je na osudu u svetu.

Uspela im nuklearna proba

Severna Koreja saopštila da je uspešno izvršila svoj treći podzemni nuklearni test. Taj akt izazvao burne reakcije u svetu i regionu.Potvrda o nuklearnom testu došla je tri sata pošto su uočene seizmičke aktivnosti kod poligona Severne Koreje za nuklearno testiranje.Zvanična novinska agencija KCNA javila je da je upotrebljena "minijaturna i lakša nuklearna naprava veće eksplozivne snage nego ranije" i da je proba izvedena na "bezbedan i savršen način", preneo je Rojters.Najoštrija osuda svetskih lidera

Svetski lideri najoštrije su osudili treću nuklearnu probu koju je rano jutros izvela Severna Koreja, ističući da takav potez predstavlja provokaciju i opasnost po bezbednost kako na regionalnom, tako i globalnom nivou.Američki predsednik Barak Obama rekao je da nuklearna proba Pjongjanga predstavlja "izuzetno provokativan potez" koji ugrožava regionalnu stabilnost, javio je Rojters. Obama je istakao da nuklearni program Severne Koreje predstavlja opasnost za SAD, njihove saveznike i međunarodnu bezbednost, a da će Vašington i međunarodna zajednica nastaviti da preduzimaju korake u cilju zaštite.Snažnim protestima iz celog sveta pridružila se i Rusija, ističući da Moskva smatra da je Pjongjang novom nuklearnom probom, kao i lansiranjem balističke rakete sa satelitom u decembru, prekršio rezolucije Saveta bezbednosti UN, javila je agencija Interfaks.Velika Britanija je, nakon potvrde Pjongjanga da je izveo do sada najsnažniju nuklearnu probu, pozvala Savet bezbednosti UN da "odlučno reaguje", a japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da nuklearna proba Pjongjanga predstavlja "veliku opasnost po bezbednost Japana i ozbiljan izazov za globalni okvir nuklearnog razoružanja i neširenja oružja", javila je agencija Frans pres. Takvi potezi se ne mogu tolerisati, istakao je Abe.Zasad nema zvanične reakcije Kine, čiji su državni mediji ranije upozorili Pjongjang da će "platiti visoku cenu" ako izvede novu probu. Severnoj Koreji je, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, zabranjeno da razvija nuklearnu i raketnu tehnologiju. Savet bezbednosti UN danas će povodom nove nuklearne probe Pjongjanga održati hitan sastanak.Pjongjang: Odgovor na američke pretnje

Severna Koreja saopštila je danas da njena nova nuklearna proba predstavlja tek "prvi odgovor" na američke pretnje, upozoravajući da će "snažnije delovati" ako SAD zadrže neprijateljski stav. Svaka mera, poput nasilnih inspekcija brodova ili pomorske blokade, smatraće se "ratnim činom" i izazvaće "neumoljivu osvetu", navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, javila je agencija Frans pres.Iako su brojne zemlje, uključujući SAD, pa čak i jedinog velikog severnokorejskog saveznika Kinu, osudile nuklearnu probu i rekle da se njome krše rezolucije UN, u saopštenju iz Pjongjanga se navodi da je to "mera samoodbrane" kojom nije prekršen nijedan međunarodni zakon."Ako SAD nastavi da komplikuje situaciju neprijateljskim stavom, nećemo imati izbora već ćemo morati da preduzmemo još snažnije druge i treće mere", navodi se u saopštenju. Pjongjang je treću nuklearnu probu izveo samo nekoliko sati pre obraćanja naciji predsednika SAD Baraka Obame i nekoliko dana pred obeležavanje rođendana bivšeg lidera Severne Koreje Kim Džong-ila.

http://www.youtube.com/watch?v=4hd9lFdirKE
http://www.youtube.com/watch?v=x6MoL0zKPMk
http://www.youtube.com/watch?v=E41aaycRI58

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track