Žena u crvenoj haljini: Nisam bitna ja, nego narod!

Svetska slava

Žena u crvenoj haljini: Nisam bitna ja, nego narod!

Planeta -
Skromno Džejda Sungur, koja je postala simbol protesta u Turskoj, kaže da joj je neprijatno što je u centru pažnje ona, umesto narodne pobune

ISTANBUL - Protesti ne jenjavaju.Turkinja Džejda Sungur, predavač na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu, poznatija kao žena u crvenoj haljini koja je postala simbol protesta u Turskoj, kaže da joj je nezgodno što je na taj način dospela u centar svetske pažnje. I druge su prskaliOna je za tursku TV24 izjavila da nema nikakvu želju da bude simbol demonstracija, već da je bitniji njen narod, koji se buni protiv konzervativne vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana.Naime, fotografija na kojoj policajac napušta red svojih kolega da bi biber-sprejom poprskao ženu u crvenoj haljini direktno u lice obišla je ceo svet. Međutim, glavni lik na toj slici, Džejda, kaže da je narodna pobuna mnogo bitnija od nje.- U tom parku je bilo mnogo ljudi, i njih su takođe prskali biber-sprejom. Između mene i njih nema nikakve razlike - izjavila je žena u crvenom.U međuvremenu demonstracije, koje u Turskoj traju od 28. maja, nikako se ne smiruju. Pristalice i protivnici Erdogana sukobili su se drugi put od početka protesta. Provladini demonstranti gađali su kamenjem protivnike vlade u Adanu, zbog čega je policija morala da evakuiše žene i decu.Novo nasiljeViše desetina hiljada demonstranata izašlo je na ulice i u Istanbulu, Ankari i Izmiru, gde su palili gume i bacali petarde na policiju, koja je uzvratila suzavcem. Veliki broj ljudi povređen je u najnovijem talasu nasilja, koje je dosad odnelo najmanje četiri života.S druge strane, Erdogan je juče u Adani demonstrante nazvao šačicom pljačkaša koji pale i uništavaju i poručio da će njegova Partija pravde i razvoja (AKP) pobediti svoje protivnike na lokalnim izborima naredne godine.

Guverner podržao protesteGuverner Istanbula Hisejin Avni Mutlu postavio je juče na Tviter iznenađujuće pozitivnu poruku, u kojoj je pozdravio demonstrante u parku Gezi i rekao da bi voleo da bude s njima.- Mladi ljudi, čujem da ste proveli mirno jutro u parku Gezi uz pesmu ptica, zujanje pčela i miris lipe. Voleo bih da sam s vama - napisao je Multu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track