ŽENSKI BIZNIS FORUM: Žene su prestale da osvajaju slobodu

Zamrla inicijativa

ŽENSKI BIZNIS FORUM: Žene su prestale da osvajaju slobodu

InfoBiz -
U muškom svetu neograničena sloboda muškaraca moguća je zato što žene pristaju na dobrovoljno robovanje, poručila je guvernerka Tabaković
1 / 4

BEOGRAD - U Srbiji su generacije odrasle u bespravlju, što je za direktnu posledicu imalo iskorenjivanje ženske inicijative, rekla Jorgovanka Tabaković na biznis forumu.

U muškom svetu neograničena sloboda muškaraca moguća je zato što su žene prestale da osvajaju slobodu, i pristaju na dobrovoljno robovanje, poručila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković otvarajući Prvi srpski ženski biznis forum.

Tabakovićeva je, obraćajući se ženama koje zauzimaju visoka mesta u poslovnom establišmentu ili su kao javne ličnosti prepoznate kao dosledni promoteri ženskih prava, rekla da su u Srbiji generacije odrasle u bespravlju, što je za direktnu posledicu imalo iskorenjivanje ženske inicijative.

Ženska borba - osmeh, reč i znanje"Misao o sopstvenoj inicijativi je iskorenjena, nestao je instinkt za delovanje i akciju kako bi se poboljšao sopstveni život", rekla je Tabaković, i poručila da žene moraju da znaju šta hoće od sebe i drugih, ali da se za to bore ženski - osmehom, rečima i znanjem koje niko ne može dovesti u pitanje.

Ignorisanje i prećutkivanje, koje je kao globalni fenomen prisutno i u Srbiji, jeste, prema njenim rečima, najveći zločin nad ženama, jer su one te koje stvaraju najveće vrednosti u životu, stvarajući život sam, ali i dajući najveći doprinos bruto domaćem proizvodu.

"Ovo društvo moraju da vode najbolji, odnosno najbolje, ali ono mora da leži na prosečnima. Želela bih da poruka danas bude ne samo da se mi koje smo već uspešne divimo jedna drugoj, nego da podstaknemo sve one koje nisu imale dovoljno podrške u porodici da izgrade samopouzdanje i da krenu dalje", istakla je Tabaković.Prema njenim rečima, ženska svojstva su emocije i iskrenost i uravo ih te osobine, uprkos preovlađujućem uverenju, preporučuju za odgovorne poslove i funkcije.

"Osećaj za druge ljude koji je svojstven ženama je neophodan i zato je potrebno više žena lidera, ali i onih prosečnih na kojima ćemo izgrađivati bolje društvo", rekla je Tabaković.

"Želim da zajedno opominjemo, činimo sve u našoj moći i ne prihvatimo ograničenja koja nam se nameću. Ništa nije poraznije od dobrovoljnog robovanja, a žene vrlo često pristaju da dobrovoljno robuju. Robovanje tiraniji, gluposti i pohlepi je najpogubnije. Za neke je to jedino moguće ponašanje ali ima i onih koje treba probuditi, pokazati im da ima drugačijih izlaza i rešenja i drugačijih ljudi, žena posebno", rekla je Tabaković.

Centralno bankarstvo i dalje muška profesija

Podnevši izveštaj o svojim uspesima na čelu NBS, Tabaković je konstatovala da je centralno bankarstvo i dalje, međutim, muška profesija, jer svega 17 od 200 predsednika centralnih banaka u svetu jesu žene, a u Evropskoj centralnoj banci na 23 rukovodeća mesta nema nijedne žene.

Glavni pokrovitelj konferencije, koja je okupila stotinak uspešnih i uticajnih žena, jeste TGI grupa, čiji je predsednik Simeon Comokos poručio otvarajući skup da je njegov cilj da Srbija postane društvo jednakih mogućnosti čijem će razvoju žene doprinositi u skladu sa svojim nedovoljno iskorošćenim potencijalima.

Na konferenciji će pitanje uloge žena u srpskom društvu biti razmotreno na četiri tematska okrugla stola - "Žene i moć: da li je ovo ženski svet", "Žensko vođstvo", "Ravnopravnost polova na tržištu rada" i "Poslovna strategija za angažovanje i razvijanje ženskih talenata".

http://www.youtube.com/watch?v=bmuxI5_ADrI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track