ZLOUPOTREBA INVALIDSKIH PENZIJA: Gorici Petković 4 umesto 8 godina zatvora!

Apelacioni sud

ZLOUPOTREBA INVALIDSKIH PENZIJA: Gorici Petković 4 umesto 8 godina zatvora!

Crna Hronika -
Bivšem pravnom referentu Fonda PIO u Smederevu Gorici Petković, koja je bila osuđena na osam godina zatvora zbog 12 krivičnih dela, sada određena kazna od četiri godine zatvora

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu delimično je potvrdio i preinačio presudu za 27 optuženih za zloupotrebe prilikom dodeljivanja invalidskih penzija u Smederevu, a sporni delovi presude Višeg suda u Smederevu su ukinuti i vraćeni na novo suđenje, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Tako je bivšem pravnom referentu Fonda PIO u Smederevu Gorici Petković, koja je presudom Višeg suda u Smederevu bila osuđena na osam godina zatvora zbog 12 krivičnih dela, sada određena kazna od četiri godine zatvora za dva produžena krivična dela zloupotreba službenog položaja, podstrekavanje na primanje mita, dva dela u vezi sa na falsifikovanjem isprave.

Istom odlukom joj je oduzeta imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih dela od 4.850 evra.

Međutim, ukinut je deo presude i naloženo je da joj se ponovo sudi za zloupotrebe službenog položaja od 1999. godine do 31. decembra 2004. godine.

Zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja odbijena je optužba prema njoj i Svetlani Ivković za zloupotrebe 2002. i 2003. godine.

Zbog apsolutne zastarelosti optužba je odbijena i prema lekarima Đorđu Mladenoviću, Goranu Božiću i Vukici Spasojević za zloupotrebu službenog položaja.Apelacioni sud je nekim okrivljenima preinačio prvostepenu presudu, u pogledu pravne kvalifikacije dela, odluke o krivičnoj sankciji i odluke o oduzimanju imovinske koristi i osudio ih bilo na uslovne osude od osam meseci zatvora, do jedne godne zatvora.

Za još sedam optuženih sud je ukinuo prvostepenu presudu u oslobađajućem i u osuđujućem delu u odnosu na Božidara Mirkovića za sedam optuženih i naložio da im se ponovo sudi.

Takođe, prvostepena presuda je ukinuta i u delu koji se odnosi na oduzimanje imovinske koristi u odnosu na troje optuženih.

Po nalaženju Apelacionog suda u oslobađajućem delu prvostepene presude činjenično stanje je za sada ostalo pogrešno i nepotpuno utvrđeno, a takođe je presuda doneta i uz bitne povrede odredaba krivicnog postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja