Zoran Milanović: Dok sam ja premijer neće biti referenduma o ćirilici!
Foto: Rojter

Vukovar

Zoran Milanović: Dok sam ja premijer neće biti referenduma o ćirilici!

Politika -
Postoje pravni mehanizmi i konvencije koje smo potpisali prilikom ulaska u Evropsku uniju koji ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina, rekao hrvatski premijer

Referenduma o ćirilici neće biti dok sam ja premijer. Postoje pravni mehanizmi i konvencije koje smo potpisali prilikom ulaska u Evropsku uniju koji ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u Osijeku.

Rekao je to nakon što je samozvani "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" objavio da ima dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Milanović je takođe najavio promenu Ustava kojom će se sprečiti referendum o ćirilici.

HDZ vodi ka samouništenju

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da održani referendum o braku i moguće izjašnjavanje o ćiriliici predstavljaju "kampanju koja, posle ulaska u EU, stvara jednu neevropsku Hrvatsku".On je dodao da se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "promenila i da uvodi Hrvatsku u vrtlog opasnog samouništenja". Pupovac je dodao da je kao građanin Hrvatske i pripadnik srpske manjine ponosan što je stranka čiji je potpredsednik, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), pridonela Hrvatskoj ali se HDZ, s kojom su radili, posle izbora promenila.

"HDZ se vratila jednoj vrsti vrednosti koje su bile prisutne i pre, ali koje nisu bile dominantne ni početkom 90-ih godina. Vratila se pod skute radikalne crkve, približila se čak i nekim, moglo bi se reći, ustaškim grupacijama koje podstiču obnavljanje ratne retorike", rekao je.On je ocenio da ta stranka očigledno nema drugih ideja, kako ozbiljno da kritikuje Vladu ili da ponudi alternativni privredni program. Za Vesti na 24sataTV, Pupovac je naveo da se pokušava "neustavnim sredstvima promeniti Ustav". On žali što sve institucije u Hrvatskoj nisu dovoljno harmonizovane u odgovoru na kampanju zastrašivanja, pretnji i nasilja i ističe da svi moraju da se aktiviraju da bi se probudila opštegrađanska svest u Hrvatskoj, da shvate da je to proces samodestrukcije.

Pupovac: Vraćaju se najcrnji trenuci

"Obnavljaju se najcrnji elementi hrvatske istorije i onima koji to rade treba poslati poruku", naglasio je Pupovac.Komentarišući referendum o ćirilici koji će, kako najavljuju, tražiti štab za odbranu hrvatskog Vukovara, on je naveo da će se to sukobiti s procesom izmena Ustava koje su u toku."Imaćemo sukob oko ustavnih tumačenja i novu ustavno-pravnu krizu kao što smo imali i s jučerašnjim referendumom, koji je samo ugradio kamen smutnje. Ustav moramo što pre promeniti, da se vidi ko je za ustavnu, a ko za neustavnu Hrvatsku, ko je za evropsku, a ko za neevropsku Hrvatsku, ko je za budućnost, a ko za prošlost", zaključio je Pupovac.

Hrvatska je na jučerašnjem referendumu o braku izglasala da u Ustav uđe defincija braka kao zajednica muškarca i žene.Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja protivnike ćirilice, saopštio je da je prikupio "dovoljno" potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, odnosno o podizanju cenzusa za njenu upotrebu sa 30 na 50 odsto srpskog stanovništva u lokalnim zajednicama.Hrvatska vlada, na čelu sa premijerom Zoranom Milanovićem, poručila im je da "zaborave" na taj referendum i da "on neće proći".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track