Zorana Mihajlović: EPS kupovao struju na štetu građana!
Foto: Zorana Jevtić

Ministarka Zorana Mihajlović traži krivce

Zorana Mihajlović: EPS kupovao struju na štetu građana!

Društvo -
„Elektroprivreda Srbije“ je od 2006. mogla da nabavlja struju bez posrednika, ali to nije radila, već je koristila posrednike. Među njima su Vuk Hamović i Vojin Lazarević

BEOGRAD - Muvanje.- „Elektroprivreda Srbije“ je od 2006. mogla da uvozi struju direktno, ali namerno to nije radila, već je angažovala posrednike i trgovce - izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka energetike i razvoja životne sredine.Ona je rekla da će EPS rezervisati 554 miliona kilovat-sati za 2013. godinu na tenderu „Elektroprivrede Republike Srpske“, što je prvi put da se struja nabavlja bez trgovaca. Na pitanje da li je tender završen, ona je odgovorila da nije, ali da se nada će EPS dobiti posao.- Kad imate posrednika i interventni uvoz, kao prethodnih godina, onda to nije povoljno za EPS, građane i državu jer je cena viša. EPS je odgovoran što nije koristio mogućnost nabavke struje bez posrednika jer je za to imao licencu od 2006. i neko bi morao da odgovara - istakla je Mihajlovićeva, ali nije odgovorila ko je u JP odgovoran i preko kojih posrednika je EPS kupovao struju.Od aprila 2004. do marta 2009. direktor EPS bio je Vladimir Đorđević, član DSS, a posle njega u ovoj fotelji je do pre mesec dana sedeo Dragomir Marković, član DS. Marković je za Kurir rekao da neće da komentariše informacije koje je saopštila ministarka Zorana Mihajlović.EPS je od 2006. do 2011. uvezao oko 4,5 milijarde kilovat-sati. Struja je uvožena od raznih kompanija, švajcarskog „Atela EGL“, GEN-I, EFT Vuka Hamovića, „Rudnapa“ Vojina Lazarevića, češke „Espade“... Teško je izračunati kolika je bila provizija trgovaca, a cene su se kretale od četiri do sedam evrocenti, što znači da je za nabavku 4,5 milijardi kilovat-sati bilo potrebno od 180 do 315 miliona evra.

Ružić: Bojali se opozicijeSlobodan Ružić, bivši zamenik ministra energetike, kaže za Kurir da se EPS mogao pojaviti na tenderima proizvođača u inostranstvu.- Pretpostavljam da su se bojali reagovanje nadležnih da li su uradili najbolje. Neko bi iz opozicije, možda i vlasti, pitao EPS zašto su dali tu ponudu, zašto nisu ponudili manje... - ističe on.

Popust od oktobra 15 odstoSvi građani koji troše do 500 kilovat-sati struje, nemaju dugovanja i redovno plaćaju račune dobiće popust od 15 odsto na oktobarski račun. Popust će važiti šest meseci, a trebalo bi da ga dobije oko 1,9 miliona domaćinstava. Računi bi trebalo da budu smanjeni za dinar po kilovat-satu, najviše 500 dinara. Ova mera će EPS koštati četiri do pet miliona evra mesečno. Ministarstvo je odustalo od uvođenja dodatna dva sata jeftine tarife jer je zaključeno da bi time bili oštećeni potrošači koji imaju jednotarifno brojilo, a njih je oko 40 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track