Žustra polemika Dinkića s poslanicima DS!
Foto: Beta

Skupština Srbije

Žustra polemika Dinkića s poslanicima DS!

Politika -
Ministar finansija je tvrdio da se izmenama poreskih zakona ne uvode novi i veći porezi za građane, dok su poslanici DS tvrdili da će se porez na imovinu povećati

BEOGRAD - Debatu o amandmanima na izmene seta poreskih zakona u Skupštini Srbije danas je obeležila žustra rasprava ministra finansija Mlađana Dinkića i poslanika Demokratske stranke (DS). Dinkić je u raspravi tvrdio da se izmenama poreskih zakona ne uvode novi i veći porezi za građane, dok su poslanici DS tvrdili da će se porez na imovinu povećati.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je da su ministri "gurnuli ruku građanima u džep", i da vladajuća koalicija na te tvrdnje odgovara napadima na lidera DS i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Stefanović je kazao da je Đilas za Dinkića "trn u oku", da predlagači zakona s jedne strane zahvataju 300 miliona evra od lokalne vlasti, a s druge strane daju gradonačelnicima, "a posebno jednom gradonačelniku (Beograda), pajser da razvali kasu građana i da bude oznažen kao lopov".

Stefanović je rekao da se gradonačelnici Kragujevca i Jagodine, Veroljub Stevanović i Dragan Marković, ne bune zbog zakona jer direktno dobijaju pare od Dinkića da bi njegova stranka, Ujedinjeni regioni Srbije (URS), prešla cenzus. Na tvrdnje poslanika DS da su građani na ivici egzistencije i da neće uopšte moći da plaćaju porez, Dinkić je kazao da se u Beogradu ne primenuje zakon i poručio DS da za sve ne krive njega nego da i Đilas "može nešto da preuzme na svoja nejaka pleća".

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić rekao je da DS napada izmene Zakona o porezu na imovinu, iako neće biti većeg opterećenja za građane, a na tvrdnje DS da vlast hoće da stavi ruku u džep gađana je odgovorio rekavši da "ruka DS nije ni izlazila iz džepova građana" i pomenuo Razvojnu banku Vojvodine. Ministar finansija je kazao da je na predlog skupštinskog Odbora za finansije prihvaćen amandman kojim je vraćena amortizacija na stare stanove, do jedan odsto godišnje, o čemu će odlučiti lokalna samouprava.

"Dali smo mogućnost svakoj lokalnoj samoupravi da samostalno odredi amortizaciju što je u skladu s principom fiskalne decentralizacije za koju se zalažemo", rekao je Dinkić i dodao da svaki dinar od poreza na imovinu ide u kase gradova i opština, a ne u republičku. Naveo da je prihvaćen i amandman koji predviđa da će od oporezivanja biti izuzeto gradsko građevinsko zemljište i poljoprivredno zemljište do deset ari.

Poslanik DS Nenad Konstantinović je ocenio da je dobro što je ministar finansija prihvatio amandman koji predviđa da nema oporezivanja okućnica do deset ari, ali da nije dobro što će lokalne samouprave moći same da odrede stopu amortizacije. Konstantinović je dodao da se time pravi ogromna nejednakost među građanima Srbije jer, kako je naveo, negde stopa amortizacije može da bude 0,2 odsto, a negde jedan odsto. U Skupštini i dalje traje rasprava o amandmanima na set poreskih zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track