ZVER IZ ĐENOVE: Vođa Delija Ivan Bogdanov u naci fazonu (FOTO)

Propagira nacizam

ZVER IZ ĐENOVE: Vođa Delija Ivan Bogdanov u naci fazonu (FOTO)

Fudbal -
Fotografija jednog od viđenijih navijača Crvene zvezde objavljena na društvenim mrežama prikazuje Bogdanova sa visoko uzdignutom rukom i majicom na kojoj je ispisana parola koja je stajala iznad ulaza u Aušvic

BEOGRAD - Jedan od vođa navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov, poznat kao "Zver iz Đenove", uslikan je u sramotnoj nacističkoj pozi sa visoko uzdignutom rukom i majicom na kojoj je ispisano "Auschwitzland - Arbeit macht frei" (Aušviclend - Rad oslobađa) koja jasno aludira na najčuveniji nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva tokom Drugog svetskog rata.

Slika je objavljena na jednoj od Fejsbuk stranica navijača Crvene zvezde i uglavnom je dobila pozitivne komentare.

"Bogdanov je verovatno ovom slikom hteo da odgovori navijačima Makabija koji su na neprimeren način dočekali početak košarkaške utakmice u Tel Avivu sa Zvezdom, kada su istakli transparent: „Mi smo Makabi, ko ste j... vi“. Ipak, ovakav postupak Bogdanova, koji živi na Dedinju, baš naspram izraelske ambasade, za svaku je osudu i on to sebi nikako nije smeo da dozvoli, naročito što je svojim divljačkim ponašanjem u Đenovi osramotio čitavu Srbiju", kaže za Kurir izvor blizak Crvenoj zvezdi.

Iznad ulaza u logor koji se nalazio u južnoj Poljskoj, 50 kilometara zapadno od Krakova, stajala je pomenuta parola "rad oslobađa". Tokom rata u Aušvic je deportovano 1.3 miliona ljudi iz raznih delova Evrope. Od tog broja, ubijeno je 1.1 milion ljudi, od čega više od 90 odsto Jevreja.

Ivan Bogdanov je u žižu javnosti dospeo 12. oktobra 2010. godine kada je izazvao incidente u Đenovi tokom kvalifikacionog meča Italija - Srbija. Taj meč je prekinut, a Bogdanov je kao predvodnik nereda na pomenutom susretu osuđen u Italiji na tri godine i tri meseca zatvora, međutim, ta kazna je zamenjena proterivanjem iz zemlje. Ivanov je dobio pet godina zabrane ulaska u zelje EU.

U Srbiju je deportovan 24. maja 2011. godine, a odslužio je zatvorsku kaznu od godinu dana i 11 meseci, zbog napada na policiju i učešća u masovnoj tuči pred košarkaški meč Partizan - Crvena zvezda, koji je odigran 13. juna 2006. godine.

Kako Kurir saznaje, u srpskom tužilaštvu smatraju da u postupku Ivana Bogdanova nema krivične odgovornosti i navode da bi on mogao eventualno prekršajno da odgovara.

http://www.youtube.com/watch?v=8WCNyV9zcd8

Veliki Srbin, legenda, šaban...Fotografija Ivana Bogdanova „sakupila“ je više od 500 lajkova na Fejsbuk stranici Delije sever 1989, ali je među komentarima bilo i negativnih.Prenosimo neke komentare:

"Veliki Ivan, Veliki Srbin, Carina, Legenda, Šaban, Sramota", ...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track