Vaskršnja liturgija srpskog patrijarha u Sabornoj crkvi

Uskrs

Vaskršnja liturgija srpskog patrijarha u Sabornoj crkvi

Društvo -
Patrijarh Irinej pozvao je vernike da se, na dan Vaskrsenja Isusa Hrista, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.
1 / 5 Foto: Fonet

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služi centralnu uskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi, u Beogradu. Službi, uz građane, prisustvuje i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Uskrs koji se obeležava službama u svim hramovima u Srbiji.

U poslanici povodom najvećeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej pozvao je vernike da se, na dan Vaskrsenja Isusa Hrista, koji svojim značenjem, porukom i poukom obavezuje da čuvamo i pravilno ispovedamo svoju pravoslavnu veru, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

"Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh u vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh je kazao i da Vaskrs nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo valjano i odgovorno bilo da smo u svom domu, polju, fabrici, kao državnici ili čelnici ovog naroda.

"Obavezuje nas da iznad svega u svakom čoveku i u sebi samima očuvamo ljudsko dostojanstvo", kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

On je pozvao građane da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je ona, kako je istakao, osnov uzvišene, zdrave i čestite porodice i poručio da se čedomorstvo, najveći zločin ovog veka, kao kuga širi u srpskom narodu.

Proslava Vaskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u svim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su kuvana jaja ofarbana u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Vernici SPC razmenjuju pozdrave - "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track