AFERA 4. JULI: Preko zanatskih firmi isparilo 308 miliona
Foto: Zorana Jeftić

LOPOVLUK: Kako je nestalo 10 miliona evra za izgradnju jeftinih stanova

AFERA 4. JULI: Preko zanatskih firmi isparilo 308 miliona

Društvo -
Državna firma PMC poverila posao gradnje vredan tri miliona evra zanatskoj radnji „Mamolo“, koja je u aprilu ove godine ugašena, tvrdi veštak

BEOGRAD - Analiza potvrdila milionsku proneveru.Iako odgovorni za gradnju četiri zgrade u naselju Stepa Stepanović tvrde da je i matematički neizvodljivo da je država oštećena za milijardu dinara, izveštaj veštaka govori da je državni PMC ovaj posao trebalo da obavi za 3,05 milijardi, ali će podizvođačima na kraju platiti 4,2 milijarde.Dvesta podizvođačaKurir je juče objavio da su otkrivene ozbiljne malverzacije u projektu državne stanogradnje na lokaciji bivše kasarne 4. juli, gde je trebalo da se izgradi ukupno 44 objekta. Država je, da podsetimo, obezbedila novac, posao je poverila Građevinskoj direkciji Srbije (GDS), koja je za gradnju četiri objekta angažovala „PMC inženjering“, potpisala s njim ugovore vredne 3,05 milijardi, a ova firma je opet unajmila više od 200 podizvođača.Preduzeće PMC, na čijem čelu je bio Dragoljub Cvetković, 100 odsto je u vlasništvu SDPR, čiji je direktor tada bio Stevan Nikčević, a ova firma je bila u nadležnosti Ministarstva odbrane, koje je vodio Dragan Šutanovac. On je juče tvrdio da ništa ne zna o nepravilnostima, a Nikčević da je pronevera od 10 miliona evra „matematički nemoguća“. Međutim, izveštaj veštaka to demantuje.Prepuštena dobit- Ukupna vrednost ugovorenih radova između GDS i PMC je 3,05 milijardi dinara. Dosad je PMC platio podizvođačima i raznim dobavljačima građevinskog materijala 3,89 milijardi, ima neisplaćenu obavezu od oko sto miliona dinara, a nakon obračuna konačnih situacija moraće da isplati i deset odsto ugovorene vrednosti, što znači da će ukupno platiti 4,2 milijarde dinara - navodi se u izveštaju u koji je Kurir imao uvid.Veštaci tvrde da je PMC primenio potpuno netipičan i netransparentan način gradnje, zbog čega je prepustio dobit podizvođačima, a umesto značajne zarade, na kraju će imati manjak!Radili dve godineKako je gradio PMC, govori podatak da je jedan od najvrednijih poslova, vredan 271 milion dinara, 2011. dodelio zanatskoj radnji „Mamolo“ iz Banjevca kod Krupnja. Radnja je ugašena u aprilu ove godine, ali pre toga je naplatila 308 miliona dinara ili 37 miliona više od ugovorenog iznosa.Najvredniji posao PMC je dao firmi „Kopra“, čak 550 miliona dinara, iako ona, kako se navodi u izveštaju veštaka, nije imala ozbiljne reference, ali je imala jednog zaposlenog. „Kopra“ je osnovana sredinom 2009, a ovako unosan posao dobila je 2011.

Ko će da odgovara...Dragan Šutanovac
Ko će da odgovara...Dragan Šutanovac

Radio s oružjem i građevinom...Stevan Nikčević
Radio s oružjem i građevinom...Stevan Nikčević

Dokaz 1...Isplaćen novac firmama „Kopra“ i „Mamolo“ i ugovorena vrednost poslova
Dokaz 1...Isplaćen novac firmama „Kopra“ i „Mamolo“ i ugovorena vrednost poslova

Dokaz 2...Mišljenje veštaka o gradnji naselja
Dokaz 2...Mišljenje veštaka o gradnji naselja

„Kopra“: veštak nema pojma, nalazi su Glupost i idiotizamBivši direktor „Kopre“ i potpisnik ugovora sa PMC Predrag Danilović kaže da su nalazi veštaka „gluposti i idiotizam“.- Ne znam ko je radio veštačenje, ali izgleda da taj ništa ne zna. Ugovori su ispoštovani i radovi su završeni u roku - dodaje on. Upitan kako je „Kopra“ uopšte dobila posao s obzirom na reference i da je imala tek četiri zaposlena, on otkriva da je i ta firma imala svoje podizvođače (?!).- Tačno, imali smo inženjera, kranistu i dvojicu ekonomista. Imali smo podizvođače - majstore za struju, vodu... To nije čudno, tako sve firme funkcionišu, pa i PMC, koji ima samo inženjere, nijednog majstora. Nema više velikih preduzeća poput „Trudbenika“ sa po nekoliko hiljada zaposlenih - objašnjava Danilović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja