HEJG: Nema dogovora sa Iranom, jaz  je ogroman!
Foto: Vilijam Hejg

Bečki samit nije dao rezultate

HEJG: Nema dogovora sa Iranom, jaz je ogroman!

Austrija -
Pregovori pet stalnih članica SB UN i šefova diplomatije SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske sa Teheranom o iranskom nuklearnom progamu došli su do mrtve tačke, a Iranu preti uvođenje sankcija

BEČ - Između stavova zapadnih saveznika i Irana još uvek postoji "ogroman jaz" i nismo postigli nikakav dogovor, izjavio je britanski ministar Vilijem Hejg (William Hague), po završetka bečkog samita.

Hejg se obratio novinarima posle sastanka s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijemu palati Koburg (Palais Coburg). Keri i Hejg su zajedno sa njihovim kolegama iz Francuske i Nemačke, Loranom Fabijusom i Frankom-Valterom Štajmajerom, pokušali u Beču, da pomogli da se pregovori Irana i šest svetskih sila pokrenu s "mrtve tačke", pre isteka roka za postizanje dogovora 20. jula.

Kamen spoticanja u postizanju dogovora je pitanje obogaćenog uranijuma. Zapad želi da Iran dozvoli strogu međunarodnu kontrolu svog atomskog programa i da u svojim postrojenjima ne proizvodi uran obogaćen više od 20 odsto. Irana ovo ne prihvata i tražio produženje roka u kom Iran treba da prihvati nametnuta ograničenja.

."Ključno je da budemo uvereni da Iran neće razvijati nuklearno oružje i da je program mirnodopski. To pokušavamo da postignemo ovde", rekao je Keri pre sastanka s visokom predstavnicom za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton, koja je sazvala sastanak.

Uglavnom pregovori su došli do mrtve tačke. Zapadne zemlje tvrde da još uvek nije rešeno nijedno važno pitanje, ni proces obogaćivanja uranijuma, broja centrifuga, nuklearni reaktor Arak, međunarodna kontrola i slično, sve što bi garantovalo da će se nuklearni program koristiti isključivo u mirnodopske svrhe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track