BLOG UŽIVO: FIFA izabrala sudije za prva dva četvrtfinala, opet nema našeg Mažića
Foto: Reuters

21. dan

BLOG UŽIVO: FIFA izabrala sudije za prva dva četvrtfinala, opet nema našeg Mažića

Brazil 2014 -

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti o Svetskom prvenstvu na jednom mestu.

23:55 - Golman Kostarike preskočio trening pred Holandiju Golman Kostarike Kejlor Navas propustio je poslednji trening zbog povrede ramena u njegov nastup u četvrtfinalu SP u Brazilu protiv Holandije je pod znakom pitanja.

23:43 - Vilmots: Možemo do samog krajaSelektor Belgije Mark Vilmots rekao je u sredu da njegovi fudbaleri moraju da pokušaju da idu do samog kraja na Svetskom prvenstvu u Brazilu."Sada kada smo u četvrtfinalu moramo da pokušamo da idemo do samog kraja. Visoko sam postavio lestvicu mojim igračima, ali sada ću je još više podići", rekao je Vilmots dan nakon pobede nad SAD.

23:30 - Nejmar: Biću spreman za Kolumbiju Brazilski fudbaler Nejmar potvrdio je da će biti spreman za meč sa Kolumbijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u svojoj domovini.„Biću spreman da igram protiv Kolumbije. Ne osećam bol, dobro sam trenirao i niko ne mora da brine, dobro sam“, rekao je Nejmar.

23:00 - Roben: Mi smo na zadatku osvajanja titule Holandski fudbaler Arjen Roben rekao je da je njegova reprezentacija na misiji, a to je osvajanje titule šampiona sveta prvi put u istoriji.„Mislim da smo svi zajedno na zadatku, misiji... Kada dođete na Svetsko prvenstvo to nije uživanje u vremenu i na plaži u Riju. Ovde si da pobeđuješ i da odeš što je dalje moguće. Mislim da očekivanja nisu bila toliko visoka pre turnira, tako da sada možemo da budemo ponosni na to dokle smo stigli“, rekao je Roben.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21:50 - FIFA izabrala sudije za prva dva četvrtfinala, opet nema našeg MažićaFIFA je saopštila imena dvojice sudija koji će deliti pravdu na prva dva meča četvrfinala SP u Brazilu, a poverenje opet nije ukazano Miloradu Mažiću. Španac Karlos Velasko (43) sudiće Brazil – Kolumbija, dok će Argentinac Nestor Pitana (39) Francuska – Nemačka, tako da ostaje nada da će najbolji srpski arbitar možda deliti pravdu na nekom od druga dva četvrtfinalna meča Argentina – Belgija ili Holandija - Kostarika.

21:15 - Gonzales: Sada svi znaju ko je KostarikaFudbaler Kostarike Đankarlo Gonzales rekao je da je njegova reprezentacija ostvarila svoj cilj na Svetskom prvenstvu pošto sada svi znaju ko je Kostarika. "To je bio jedan od naših glavnih ciljeva u Brazilu. Upoznavanje sveta sa fudbalom Kostarike. Imamo igrače koji igraju u velikim evropskim ligama, ali smo želeli da svima pokažemo da mogu da nam otvore svoja vrata", kazao je Gonzales. Kostarika je takmičenje u Grupi D završila na prvom mestu sa sedam bodova. Potom su u osmini finala savladali Grčku i tako se prvi put u istoriji plasirali u četvrtfinale Mundijala gde će igrati protiv Holandije.20:45 - FIFA razmatra uvođenje četvrte izmeneMeđunarodna fudbalska federacija razmatra mogućnost uvođenja četvrte izmene, ali samo u produžecima, rekao je član Tehnicke studijske grupe FIFA Žerar Ulije. "To je dobra ideja, ali samo u produžecima. Možda ako je neko povređen, zašto da ne", rekao je Ulije. Ulije je kazao da bi četvrta izmena mogla da pomogne igračima koji se muče s grčevima u mečevima viskog intenziteta. Rezervni igrači su do sada na Mundijalu u Brazilu postigli 29 golova, pa je tako već oboren dosadašnji rekord od 23 gola koji je postignut na turniru u Nemačkoj 2006. godine, kazao je Ulije. 20:20 - FIFA: Mnogo se pije na stadionimaGeneralni sekretar FIFA Žerom Valk rekao je da je zapanjen količinom alkohola koja se popije na mečevima SP, otvarajući tako ponovo debatu o tome da li alkohol treba prodavati na utakmicama. Valk je rekao da je možda previše pijanih na stadionima, ukazujući na vezu između alkohola i nasilja na utakmicama. Brazil je zabranio prodaju alkohola na fudbalskim utakmicama 2003. godine upravo u pokušaju da suzbije nasilje. Međutim, jedan od glavnik sponzora turnira, Badvajzer je insistirao na tome da se ta zabrana ukine tokom trajanja Mundijala. Incidenti među navijačima su izbili na nakoliko utakmica u Brazilu, uključujucji i subotnji meč između Kolumbije i Urugvaja kada su redari morali da intervenišu i da razdvoje navijače te dve selekcije. 19:41 - Selektor Gane: Ne računam na BoatengaSelektor fudbalera Gane Kvesi Apija rekao je da više neće u reprezentaciju pozivati Kevina-Prinsa Boatenga. Apija je po povratku u Ganu, a posle eliminacije te reprezentacije sa SP, kazao da će ubuduće u nacionalni tim zvati samo igrače koji su "disciplinovani, posvećeni i koji su spremni da umru za svoju zemlju". "Kevin-Prins Boateng više nije deo mojih planova", kazao je Apija.19:08 - Vilmots: Lestvica je bila visoko, sada će biti još višeSelektor Belgije Mark Vilmots rekao je da njegovi fudbaleri moraju da pokušaju da idu do samog kraja na SP. "Sada kada smo u četvrtfinalu moramo da pokušamo da idemo do samog kraja. Visoko sam postavio lestvicu mojim igračima, ali sada ću je još više podići", rekao je Vilmots dan nakon pobede nad SAD.

18:28 - Vitsel: Ne plašimo se ArgentineBelgijski fudbaler Aksel Vitsel rekao je da njegova ekipa više ne oseća pritisak i da se ne plaši Argentine u četvrtfinalu SP. "Cilj nam je bio da dođemo do četvrtfinala. Sada kada smo tu, možemo da uživamo u narednom susretu i mislim da imamo dobre šanse da prođemo u polufinale. Argentina je veoma dobar tim, sa vrhunskim igračima, ali smo i mi kvalitetni. Sve što se dalje desi za nas je bonus", rekao je Vitsel. Belgija je pobedila SAD posle produžetaka sa 2:1, dok je njen naredni protivnik bio bolji od Švajcarske, takođe posle 120 minuta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

18:11 - Skolari zatražio od psihologa da smiri tim

Selektor Brazila Luis Felipe Skolari zatražio je od psihologa da smiri igrače uoči četvrtfinalnog meča SP protiv Kolumbije. Sportski psiholog Ređina Brandao iznenada je u utorak posetila trening kamp selekcije Brazila. Ova poseta usledila je zbog skoro paničnog ponašanja igrača posle tesne pobede nad Čileom u osmini finala, izvojevane boljim izvođenjem jedanaesteraca, kada su Nejmar, golman Žulio Sezar, David Luiz i kapiten Tijago Silva briznuli u nekontrolisani plač. Psiholog Brandao sarađuje sa Skolarijem skoro 20 godina."Razgovaram redovno sa igračima u direktnoj komunikaciji, telefonom i mejlom", rekla je Brandao.

17:44 - Dešan: Francuska je autsajder protiv NemačkeSelektor Francuske Didije Dešan ocenio je da je njegova ekipa "autsajder" u susretu sa Nemačkom u četvrtfinalu SP. "Ne zaboravite da su Nemci na poslednja dva velika takmičenja stizali do polufinala, tako da se i to računa. Oni su navikli da igraju na najvišem nivou, svi nastupaju u velikim klubovima, a mnogo njih u Bajernu. Mislim da su oni favorit ali to ne znači da ćemo se unapred predati", rekao je Dešan.

17:31 - Apija ostaje selektor GaneFudbalski savez Gane saopštio je da će Kvesi Apija ostati selektor reprezentacije te zemlje i pored eliminacije u grupnoj fazi SP. "Imamo puno poverenje u njegove sposobnosti", saopšteno je posle sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Gane. Apija se našao na meti fudbalske javnosti u toj zemlji pošto je Gana osvojila samo bod u konkurenciji Nemačke, Portugala i SAD.17:16 - FIFA traži dokaze od Nemaca da su Kamerunci namestili meč sa HrvatimaFIFA je tražila od nemačkog magazina Špigel da dostavi dokaze povodom navoda da je SP bilo nameštenih utakmica. Špigel je izvestio da je osuđenik za nameštanje utakmica Vilson Perumal predvideo da će Kamerun izgubiti od Hrvatske sa 4:0 i da će u prvom poluvremenu ostati sa igračem manje. Direktor bezbednosti FIFA Ralf Mučke rekao je da su takvi navodi doveli u pitanje integritet SP i da je to ozbiljna optužba. "FIFA je pratila sve dosadašnje utakmice na SP i nema naznaka da je bilo manipulacija pri klađenju na bilo koji susret", rekao je Mučke. Perumal je negirao da je predvideo detalje koje je objavio Špigel.16:54 - Brazilska policija terala Argentince suzavcem sa ulicaBrazilska policija saopštila je da je koristila šok bombe i suzavac kako bi rasterala hiljade navijača Argentine, koji su u Sao Paulu slavili plasman svoje reprezentacije u četvrtfinale SP. Navodi se da je slavlje počelo u utorak, a da je završeno u sredu ujutro. Prisutno je bilo oko tri hiljade ljudi, uglavnom Argentinaca, a policija je intervenisala kada je dobila prijavu da su oni postali previše nasilni, a suzavac je ispaljen kada su navijači flašama počeli da gađaju policiju. Policija je navela da nije bilo povređenih i uhapšenih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

16:35 - Navijač Meksika napao Van PersijaJedan navijač Meksika verbalno je napao holandskog fudbalera Robina van Persija za koga je mislio da je Arjen Roben.

http://www.youtube.com/watch?v=WOUqC2ongKg
16:16 - Humels spreman za Francuze
Foto: Reuters
Foto: Reuters

15:54 - Ministar: Afrički fudbaleri pate od kompleksa inferiornostiAfrički fudbaleri pate od "kompleksa inferiornosti" kada nastupaju za svoje nacionalne timove protiv evropskih selekcija, ocenio je ministar sporta Zambije Čihimba Kambvili. "Kada afrički fudbaler ode u Evropu, on igra bolje od evropskih igrača, ali kada nastupa za svoju reprezentaciju protiv neke evropske, onda postoji kompleks inferiornosti", rekao je Kambvili. Afriku su na Svetskom prvenstvu u Brazilu predstavljalo pet reprezentacija, a u osminu finala su prošli Alžir i Nigerija, gde su eliminisani. Ovogodišnji Mundijal je jedini u istoriji u kojem su se u drugoj rundi našla dva afrička tima.

15:32 - Mertezaker: Ovo nije Miki Maus MundijalNemački fudbalski reprezentativac Per Mertezaker oštro je odbrusio novinarima, koji su kritikovali igru "pancera" protiv Alžira u osmini finala. Nemačka je posle produžetaka pobedila Alžir 2:1."Ne interesuje me šta misle novinari. Važno je samo da smo prošli među osam najboljih. Šta hoćete od mene? Da li zaista mislite da u osmini finala učestvuju Miki Maus selekcije?", rekao je Mertezaker.15:18 - Ture: Sudije su oštetile afričke selekcije na SPFudbaler Obale Slonovače Jaja Ture rekao je da niko ne mari za sudijsku nepravdu koju je pretrpeo njegov tim na SP. "Naravno, to ne uznemirava nikoga jer se to odnosi samo na afričke reprezentacije. Ko zaista brine o afričkim timovima? Greške nas lišavaju nečeg ogromnog. To je skandal koji, nažalost, mnoge ljude ne zanima", rekao je Ture. On je naveo da afričke zemlje ne dobijaju zasluženo poštovanje. 14:55 - Golman Kostarike na treningu hvata teniske loptice brzinom 160 km/h

http://www.youtube.com/watch?v=BE-iahPyg2E
14:35 - Širle: Nemačka osvaja tituluNemački fudbaler Andre Širle rekao je da njegova reprezentacija očekuje da osvoji SP. "Nismo došli ovde samo da bismo učestvovali. Kada imate tim sa ovakvim igračima, cela javnost ima velika očekivanja od njega. Imamo velike ambicije i osećamo da smo blizu trofeja sada kada smo ušli među osam", rekao je Širle. Nemačka će pokušati da osvoji svoj četvrti trofej svetskog šampiona, a prvi posle 24 godine. Nemačka će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske, u petak u 18.00 u Rio De Žaneiru.14:11 - Maradona besan zbog igre ArgentinacaLegendarni argentisnki fudbaler Dijego Armando Maradona kritikovao je igru Argentine na SP. "Još nismo počeli da igramo najbolje što možemo. Ekipa ne ume da promeni ritam, ne krećemo se u napadu. Zbog toga sam besan, osećam gorčinu. Argentina mora da igra mnogo, mnogo bolje", rekao je Maradona. Argentina će se u četvrtfinalu u subotu od 18.00 sastati s Belgijom.

13:49 - Kapelu odšteta 25 miliona dolara

Ukoliko Fudbalska federacija Rusije odluči da, zbog neuspeha na Svetskom prvenstvu u Brazilu, raskine ugovor sa selektorom nacionalnog tima Fabiom Kapelom, moraće da mu plati odštetu od 25 miliona dolara. Prilikom potpisivanja ugovra bilo je predviđeno da odšteta za eventualni jednostrani raskid ugovora za obe strane iznosi pet miliona dolara, ali je to petostruko uvećano posle uspeha u kvalifikacijama za Svetski kup, rekao je za Itar tas jedan funkcioner nacionalnog saveza. Fudbalska federacija Rusije potpisala je sa Kapelom ugovor do 2018. godine.13:17 - Vilmots: Argentina nema balans, jedva da su jači od nasSelektor reprezentacije Belgije Mark Vilmots rekao je da njegovi fudbaleri mogu da pobede Argentinu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva."Radoznao sam da vidim kako će i da li će se Argnetina prilagoditi nama. Oni imaju sjajne igrače, ali nemaju ravnotežu u ekipi. Mi želimo da dođemo do polufinala i mislim da možemo... Oni su jedva jači od nas. Ne smemo (Lionelnu) Mesiju da damo prostora, to će stvoriti mnogo problema. Trebalo bi da igramo kao kolektiv, da postavimo dobar blok, pa tek onda da se koncentrišemo na napad. Prvi put na ovom Mundijalu nećemo biti favoriti, ali mislim da možemo dalje", rekao je Vilmots.

12:44 - Argentinski komentator zaplakao posle gola Di Marije

http://www.youtube.com/watch?v=pg-VZ24oJtE#t=50#t=47

11:58 - Azar: Jedva čekam duel sa MesijemFudbalski reprezentativac Belgije Eden Azar priznao je posle pobede nad SAD u osmini finala Mundijala da je ekipa bila zabrinuta u završnici produžetaka, ali da je uspela da sačuva kontrolu i dodao da se raduje okršaju sa Argentinom u četvrtfinalu."Američki golman Hauard je odigrao sjajnu utakmicu, a da nije bilo njega mi bi ranije došli do vođstva. Ipak, zabrinuli smo se kada su Amerikanci smanjili na 2:1, stigao nas je umor, ali nas je spasio i naš čuvar mreže Tibo Kurtoa. Na kraju je cela ekipa odigrala dobro i dala pun doprinos", rekao je Azar.Selekciju Belgije u subotu u četvrtfinalu očekuje duel sa Argentinom."Divim se igračima kao što je Mesi. Svestan sam da ja još nisam na tom nivou. Ipak, ima još vremena, ali to sada nije moj cilj, već da se plasiramo u polufinale Mundijala. Uostalom, nije samo Mesi opasan u argentinskom timu. Imaju izuzetno dobru ekipu, a dosta se oslanjaju na njega. Mesi je jedan od najboljih zato što u svakom trenutku može da napravi razliku na terenu", dodao je Azar.11:21 - Bekenbauer: Nojer mora da bude oprezniji protiv Francuske

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekadašnji nemački fudbaler Franc Bekenbauer upozorio je golmana reprezentacije Nemačke Manuel Nojer da ne sme da napušta šesnaesterac tokom meča protiv Francuske u četvrtfinalu Svetskog prvesntva u Brazilu."Nojer mora da ostane na golu protiv Francuske, da bude oprezniji nego protiv Alžira. U par navrata je intervenisao u poslednji čas, ali da je malo zakasnio, zaradio bi isključenje jer bi oborio napadača ili bismo bili kažnjeni", rekao je Bekebauer.Nemačka je u osmini finala Mundijala pobedila Alžir posle produžetaka s 2:1, a Nojer je u nekoliko situacija intervenisao van šesnaesterca."Ne mislim da je Nojer bolji "libero" (sweeper) od mene, ali je dobar u raščišćavanju opasnih situacija", rekao je Bekenbauer.

10:43 - Klinsman: Mislim da ću predvoditi SAD i na narednom SP

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Selektor Sjedinjenih Američkih Država Jirgen Klinsman rekao je posle eliminacije svojih fudbalera sa Svetskog prvenstva u Brazilu da neće podneti ostavku. "Neću podneti ostavku. Mislim da ću i na narednom Mundijalu predvoditit SAD. Moramo da nastavimo dalje. Ima mnogo mladih igrača koji nadolaze... Mislim da, kao ekipa, imamo još mnogo toga da izgradimo u budućnosti", rekao je Klinsman, prenosi Goal.com. Belgija je u noći između utorka i srede posle produžetaka pobedila selekciju SAD s 2:1 i plasirala se u četvrtfinale Mundijala, u kome će u subotu igrati protiv Argentine.

10:00 - Vahid Halilhodžić podneo ostavku na mesto selektora Alžira

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Bosanskohercegovački trener Vahid Halilhodžić podneo je ostavku na mesto selektora fudbalske repreznetacije Alžira, objavili su danas alžirski mediji. Kako prenose alžirski mediji, Halilhodžićev ugovor istekao je završetkom misije na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Na njegovo mesto trebalo bi da dođe francuski stručnjak Kristijan Gorkuf. Halilhodžić je selekciju Alžira preuzeo jula 2011. godine, a ostavku je podneo dan pošto je njegova reprezentacija poražena od Nemačke s 1:2 u osmini finala Mundijala. Alžirski listovi i portali pišu kako među navijačima vlada neverica i pitaju zašto Savez nije pokušao da zadrži trenera koji je na Svetskom prvenstvu postigao veliki uspeh s "pustinjskim lisicama". Navijači su pokrenuli potpisivanje peticije za ostanak Halilhodžića na mestu selektora. Igrači Alžira posle eliminacije s Mundijala pružili su podršku popularnom Vahi i istakli da žele Halilhodžića na klupi.

09:55 - Poznati svi parovi četvrtfinalaU utorak su odigrana poslednja dva meča osmine finala Svetskog prvenstva u Brazilu, a u četvrtfinale su se plasirale selekcije Argentine i Belgije. Argentina je posle produžetaka savladala Švajcarsku sa minimalnih 1:0, dok je Belgija, takođe posle 120 minuta igre bila bolja od selekcije SAD rezultatom 2:1. Upravo ove dve reprezentacije čine poslednji četvrtfinalni par i odmeriće snage u borbi za polufinale u Braziliji 5. jula, od 18.00h. Sreda i četvrtak su slobodni dani na Mundijalu, a takmičenje se nastavlja u petak prvim mečevima četvrtfinala. Od 18.00h igra se duel Francuska - Nemačka, a od 22.00h na programu je utakmica Brazil - Kolumbija. Dan kasnije igraju se mečevi Argentina - Belgija (18.00h) i Holandija - Kostarika (22.00h).

Pregled 20. dana Mundijala možete pogledati OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track