LISICE ŠKLJOCNULE POSLE ROĐENDANA: Safet Kalić uhapšen kad se vratio iz Turske!
Foto: YOUTUBE

Skrivao se iza lažnog identiteta

LISICE ŠKLJOCNULE POSLE ROĐENDANA: Safet Kalić uhapšen kad se vratio iz Turske!

Crna Hronika -
Rožajac koji je optužen za pranje osma miliona evra stečenih u švercu narkotika uhapšen je sa kosovskim pasošem izdatim u Lipljanu posle dolska iz Turske gde se skrivao zbog dobrih poslovnih, ali i političkih veza

BEČ - Najtraženiji begunac koga je Crna Gora potraživala gotovo tri godine i jedan od najvećih narko-bosova na Balkanu Safet Kalić, kako ga ja okarakterisala policija Srbije, u trenutku privođenja u Beču imao je lažni identitet i u džepu je nosio kosovski pasoš!

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj Rožajac, prvooptuženi na procesu u Bijelom Polju za pranje oko osam miliona evra stečenih švercom narkotika, uhapšen je posle višemesečnih pregovora.

Kako su u utorak, na odvojenim konferencijama za novinare, potvrdili portparoli Kriminalističke policije Austrije Mario Heil i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević, Kalić nije pružao otpor prilikom hapšenja, a lažni papiri glasili su na ime Murik Rifat (44), izdat u mestu Lipnja na KiM.

Kalić je u Beč stigao samo dan posle proslave svog 45. rođendana, koji je obeležio u Turskoj.

- Nekoliko godina Kalić se u Turskoj skrivao zbog dobrih poslovnih, ali i političkih veza - navodi sagovrnik blizak istrazi, ukazujući da su lisice škljocnule oko njegovih ruku posle dugih pregovora.

Kalićev advokat Kasim Dizdarević, međutim, ukazuje da se njegov branjenik nije predao, jer „protiv njega nema nikakvih dokaza“.

Pred Specijalnim većem Višeg suda u Bijelom Polju, naime on se tereti da je u legalne tokove sa suprugom Aminom i bratom Mersudinom, stavio oko osam miliona evra, zarađenih švercom droge.

Presuda Kalićima trebalo je da bude izrečena u utorak, ali je pre pet dana saopšteno da će to biti učinjeno tek 3. novembra. Pravni eksperti smatraju da bi on iz austrijskog pritvora mogao biti pušten uskoro, odmah posle izricanja presude u Bijelom Polju, bez obzira na to što ona nije pravosnažna. Naravno, ako bude oslobađajuća. Međutim, ako bi Kalić bio osuđen, on ima pravo da zahteva ponovno suđenje, jer mu je suđeno u odsustvu.

Kontakti sa diplomatama

Kalić se, osim u Istanbulu, gde je evidentiran njegov kontakt sa jednim crnogorskim diplomatom, krio i u Anadoliji. Pre nekoliko meseci, kako su objavili mediji u Nemačkoj, izbegao je hapšenje u toj zemlji, s obzirom na to da je njegov brat u Nemačkoj bio osuđen zbog šverca narkotika.Snabdevač zemunaca

Prema navodima srpske policije, Kalić je bio glavni trgovac drogom na putu od Avganistana do zemalja u regionu i EU. Bio je, kako se tvrdi, i „ekskluzivni snabdevač ‘zemunskog klana’“, i to u količinama od po 100 kilogrema heroina. Međutim, uprkos tim tvrdnjama, Kalić zvanično u Srbiji nije gonjen.

( Večernje novsti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja