Dačić: DS se narugao Skupštini! Vučić: DS nije briga za državu!

Dačić: DS se narugao Skupštini! Vučić: DS nije briga za državu!

Politika -
Premijer rekao da su demokrate neiskrene i da amandman nisu podnele u ime Srba sa Kosova. Prvi potpredsednik Vlade poručio Đilasovoj stranci da se ponaša krajnje neodgovorno

BEOGRAD - Ljuti.Premijer Srbije Ivica Dačić iskritikovao je demokrate da su predlažući, pa povlačeći amandman na tekst rezolucije o KiM parlament „izvrgli ruglu“, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio je da je DS takvim ponašanjem pokazao neodgovoran stav i nekonzistentan odnos prema građanima Srbije.- Ovo nisu političke igre! Danas smo se suočili s jednim amandmanom koji izlazi iz politike stranke koja ga je predložila, koji nije podnet da bi unapredio tekst rezolucije, a navodno je podnet u ime Srba sa Kosova, SPC - rekao je Dačić.Premijer je rekao da uvažava kada DSS kaže da neće u EU i da treba prekinuti pregovore, jer oni stvarno to misle.- Ali vi to ne mislite, vi ste to predložili da biste izvrgavali ruglu Skupštinu. Pozdravljam što ste povukli amandman, ali ne znam kako ćete se predstaviti Evropi kao stranka koja se zalaže za ulazak u EU - rekao je Dačić.Dačić je poslanike DS, među kojima i bivšeg šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, upitao da li su postupili u skladu sa stavovima Srba sa Kosova kada je potpisan sporazum o slobodi kretanja i sporazum o administrativnim prelazima.- Da li su Srbi sa Kosova bili saglasni sa vama? Da jesu, glasali bi za vas na izborima - rekao je Dačić.Budući da je njegovo izlaganje pratilo dobacivanje iz skupštinskih klupa, Dačić je rekao:- Dame i gospodo demokrate, kada ćete da naučite da ćutite dok neko govori? Zahvaljujući mojoj odluci četiri godine ste bili na vlasti. Poštujte to.Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je vladajuća koalicija u pokušaju da dobije što širu podršku parlamenta za rezoluciju izgubila pet sati.Vučić rekao je da DS dobro zna o kakvoj platformi je reč i da je izgubljeno pet sati dok je Borislav Stefanović davao izjave.- Znam koliko ste neodgovorni i koliko vas briga za državu. Mi smo zbog građana Srbije hteli da dobijemo široku podršku i najširi mogući konsenzus. Ponašamo se veoma odgovorno, a vi ste se sa nama zavitlavali. Ako mislite da nas ucenjujete, nemojte. Vratite amandman. Izgubili smo pet sati, slušamo da smo neradnici i neozbiljni, bilo je dovoljno da vas pitamo ostajete li pri amandmanu ili ne - rekao je Vučić za govornicom i dodao:- Amandmani DS na rezoluciju su sumanuti, svi amandmani DS su besmisleni. Nije trebalo razgovarati sa DS na poseban način, niti da gubimo vreme građana. Baš me briga da li će DS glasati za rezoluciju - rekao je Vučić.

Premijer: Nemojte narod da terate na kolektivno samoubistvoIvica Dačić je sinoć na sednici Skupštine istakao da ne trguje srpskim interesima i da o Kosovu pregovara u ime Vlade.- Pregovaram sa istim onima s kojima ste vi, (Marko) Jakšiću (DSS), pregovarali. I šta ste postigli? Ja nisam dogovorio plaćanje carina. Carine se ne plaćaju. I ja hoću sutra da održim sednicu Vlade Srbije u Prištini. Da li vi možda to možete?! - rekao je Dačić.Premijer je naveo da je jedino dogovoren oficir za vezu pri UN.- Nemojte da terate narod na kolektivne žrtve. Nemojte terati narod pre nego što kažete kako ćete da ga zaštitite. Partija na čelu koje sam ratovala je za KiM. A vi niste uspeli da sačuvate ni Rezoluciju 1244. Što ste više pregovarali, oni su postajali sve jači i nezavisniji. Mi snosimo odgovornost. Narod mora da zna da nećemo da uradimo ništa što nije u njegovom interesu. Teritorija se brani silom, nemojte da narod terate na kolektivno prolivanje krvi - rekao je Dačić i dodao:- Kako možete da kažete da bez Kosova nema Srbije. A šta je sa ostalih devet miliona ljudi?! Nemojte da postavljamo ciljeve koje ne možemo da dosegnemo.

Šta se juče dešavalo u Skupštini SrbijeSkupština Srbije juče je zbog spornog amandmana DS prekidana dvaput, u međuvremenu je zasedao Kolegijum skupštine, Odbor za KiM, pa čak i Vlada Srbije.11.35 Počela sednica parlamenta12.15 Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović odredio pauzu od jednog sata12.18 Konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa15.06 Nastavljena sednica15.30 Zaseda kolegijum na kome je razmatran amandman DS15.32 Održana sednica Vlade Srbije na kojoj je trebalo da bude razmotreno 15 amandmana15.45 Šef Poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović objavljuje da je DS odlučioda povuče amandman15.20 Sednica Skupštine drugi put je prekinuta16.15 Nastavljena sednica Skupštine Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track