Gotovinu i Markača dočekuju kao heroje
Foto: Rojters

Narodno veselje

Gotovinu i Markača dočekuju kao heroje

Planeta -
Njima će na centralnom gradskom trgu u Zagrebu biti organizovan svečani doček

ZAGREB - Dolazak iz Haga hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su danas u Haškom tribunalu u drugostepenom i konačnom postupku oslobođeni optužnice za ratni zločin počinjen nad Srbima tokom i nakon operacije Hrvatske vojske "Oluja", očekuje se u Zagrebu oko 15 sati.Njima će na centralnom gradskom trgu u Zagrebu biti organizovan svečani doček.Generali Gotovina i Markač su prvostepenom presudom Haškog tribunala bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

Ministar za veterane Predrag Matić izjavio je da je današnjom presudom žalbenog veća Haškog suda kojom su oslobođeni generali napokon celom svetu objavljeno da je Hrvatska vodila obrambeni, oslobodilački rat.

"Pa kako neko ko se brani može preduzeti i sprovesti zločinački poduhvat. Mi smo se samo branili... to je dozvoljeno celom svetu, a danas je konačno potvrđeno da je dozvoljeno i Hrvatskoj", kazao je Matić.

"Svi smo presrećni, jer, kad znate da je pravda na vašoj strani, a godinama se ona negira ili se u nju sumnja... Naravno da su ljudi frustrirani, tužni i ljuti. A, sada konačno dolazi taj kraj, prvenstveno za generale, ali i olakšanje za celu Hrvatsku. Sve ono što smo znali sve ove godine konačno se potvrdilo. Ponosni smo na hrvatske branitelje, ponosni smo na domovinski rat i od danas u Hrvatskoj više ništa neće biti isto", naglasio je ministar odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track