LUDILO U BRITANIJI: Hamilton obradovao domaće navijače, Rozberg odustao, a Raikonen se slupao
Foto: Reuters

Novi trijumf vozača Mercedesa

LUDILO U BRITANIJI: Hamilton obradovao domaće navijače, Rozberg odustao, a Raikonen se slupao

Ostali sportovi -
Hamilton je do 27. pobede u karijeri stigao sa nešto više od 30 sekundi prednosti u odnosu na Valterija Botas iz Vilijamsa i Danijela Rikarda iz Red bula.

SILVERSTON - Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobednik je devete trke u šampionatu F1, koja je danas vožena za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverston.Hamilton je do 27. pobede u karijeri stigao sa nešto više od 30 sekundi prednosti u odnosu na Valterija Botasa iz Vilijamsa i Danijela Rikarda iz Red bula.Bodove su još osvojili Dženson Baton (Meklaren), Sebastijan Fetel (Red bul), Fernando Alonso (Ferari), Kevin Magnusen (Meklaren), Niko Hulkenberg (Fors Indija), Danil Kvajt (Toro Roso) i Žan-Erik Vernje (Toro Roso).Hamilton je pred domaćom publikom do pete ovosezonske pobede došao za dva sata, 26 minuta, 52 sekunde i 94 desetinke. Britanac je stigao do trijumfa pošto je njegov klupski kolega i vodeći u generalnom plasmanu Niko Rozberg morao da odustane sredinom trke zbog kvara na menjaču, iako je tada bio vodeći.Trka je na samom startu bila prekinuta na jedan sat zbog udesa vozača Ferarija, Kimija Raikonena, u prvom krugu. Finac je prošao samo s lakšim povredama kolena. Trku je obeležila i velika borba između Fetela i Alonsa, a oba vozača su optužila jedan drugog za opasnu vožnju.Rozberg je poveo na samom startu trke, a onda je usledio udes Raikonena, koji je prouzrokovao prekid od sat vremena. Pošto je trka nastavljena, na stazu je prvo izašao "sejfti kar" koji je stazu napustio vozio posle jednog kruga. Rozberg je poveo ispred Batona, Magnusena, Hamiltona i Fetela. U tim trenucima odlično je vozio Hamilton i već u četvrtom krugu izbio na drugo mesto, iza Rozberga. Britanac je iz kruga u krug smanjivao zaostatak, a u 19. krugu je preuzeo vođstvo kada je Rozberg otišao u boks. U međuvremenu Botas je pretekao Batona za treće mesto. Hamilton je u 24. krugu otišao u boks i vođstvo je vratio Rozberg, ali sve do 29. kruga kada je zbog problema sa menjačem završio trku. Hamilton je preuzeo vođstvo i nije ga ispuštao do kraja trke. On je postao prvi Britanac od 1955. godine i Stirlinga Mosa koji je u Mercedesu pobedio u trci za Veliku nagradu Velike Britanije.Prvo mesto u generalnom plasmanu drži Rozberg sa 165 bodova, dok je Hamilton drugi sa 161. Rikardo je treći sa 98.Naredna trka biće vožena 20. jula u Hohenhajmu za Veliku nagradu Nemačke.

Hamilton: Značajna pobedaHamilton je rekao da je ostvario značajnu pobedu i da je srećan što je to postigao baš na svom domaćem terenu, u Silverstonu. "Trenutno su mi pomešana osećanja. Ali, imamo najbolje navijače ovde, oni su me gurali do pobede. Na početku trke sam čuvao gume, ali kada sam ih u boksu zamenio tvrdim, nisam mogao da verujem da mogu da budem toliko brz", rekao je Hamilton i dodao:"Ne želim da vidim neuspeh klupskog kolege, želeo sam dvostruku pobedu, ali zaista mi je ova pobeda bila neophodna". Vozač Vilijamsa Valteri Botas, koji je zauzeo drugo mesto u trci, rekao je da je njegova ekipa obavila dobar posao. "Idemo u dobrom pravcu, a ekipa je obavila dobar posao. Zadovoljstvo je voziti bolid Vilijamsa, uživao sam", rekao je on. Botasov klupski kolega Felipe Masa je danas vozio 200. trku u Formuli jedan, ali je završio u prvom krugu, posle sudara s Kimijem Raikonenom iz "Ferarija". "Žao mi je Felipea, bio je ovo njegov 200. gran pri", dodao je Botas.Treće mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz "Red Bula". "Lepo je biti na podijumu, Australijancima odgovara ova staza. Odgovara mi Silverston. Da se vozilo još jedan krug možda bi situacija bila drugačija - Dženson je bio uporan, ali sam uspeo da odbijem njegove napade i popnem se na podijum", rekao je Rikardo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track