Ovo nije leto u kojem DS treba da bude u kupaćim gaćama

Đilas javno prozvao Tadića

Ovo nije leto u kojem DS treba da bude u kupaćim gaćama

Politika -
Neću da podržavam prevaziđene recepte, fabrikovano jedinstvo, ćutanje ili bilo čiji status stranačke ikone, kaže Dragan Đilas

BEOGRAD - Neću da delim stranku, ali...Zamenik predsednika DS Dragan Đilas izjavio je da ne želi da deli stranku, ali da paraliza mora da prestane.- Neću da učestvujem ni u starim ni u novim dinastičkim borbama i nije ključno pitanje hoće li na čelu stranke biti Tadić ili Đilas. Neću da pomažem ljude koji hoće da vrate Borisu navodne udarce. Neću ni da podržavam prevaziđene recepte, fabrikovano jedinstvo, ćutanje ili bilo čiji status stranačke ikone - navodi Đilas.Đilas tvrdi da nikome nije postavljao ultimatume, tražio ostavke, zadavao rokove. Međutim, priznaje da nije tajna da nisu svi ljudi iz vrha DS po njegovom ukusu i da je sreća to što ni on nije po njihovom:- Nas razdvaja i moje ubeđenje da ovo nije leto u kojem DS treba da bude „u kupaćim gaćama“. Prošlo je sto dana od izbornog i postizbornog poraza. Nemamo platformu, plan reorganizacije DS, kako bismo se vratili u igru. Mi ćutimo. Još smo na odmoru koji nismo zaslužili, umorni od poslova koje nismo ili započeli ili završili.Đilas dodaje da stranku ne čini velikom „format njenog lidera, već način na koji izlazi iz krize“.- Stranka je opstala i posle razlaza Mićunovića i Đinđića. Posle ubistva premijera. Ako smo za osam godina iscrpli formulu upravljanja srpskim poslovima i način na koji je funkcionisao DS, pametnije je da se bez odlaganja prilagođavamo zahtevima vremena nego da, paralisani od straha, odlažemo neizbežno suočavanje s realnošću - zaključio je Đilas.

S. Mališić - B. Bojić

Tadić još uvek ćuti
Tadić još uvek ćuti

Vukadinović: Đilas najavljuje svoju partijuĐilas se, smatraju analitičari, ovim pismom istovremeno obraća Tadiću, nezadovoljnom delu DS i široj javnosti.- On ostavlja prostor za dogovor s Tadićem o reformi stranke, ali ako do toga ne dođe, priprema teren za sopstvenu političku aktivnost, o čemu je Kurir pisao. Jasno je da aluzijom o „kupaćim gaćama“ misli na Tadića. Đilas bi voleo da ostane u stranci, ali da dobije odrešene ruke da zavede red u vrhu i očisti redove, a Tadić bi ostao na čelu DS kao engleska kraljica - ocenjuje analitičar Đorđe Vukadinović.

Đilas zamera i to što je, kako kaže, stranka bez strategije:- Životno pitanje naše stranke jeste kako se stranka vodi, gde ide i šta DS znači Srbiji. Kao da smo usred reanimacije, lečenja nečijih ranjenih sujeta i povređene taštine. Srbija se od izbora promenila, imam utisak da deo DS nastoji da preživi ne menjajući ni sebe ni stranku. To nije politika iza koje mogu da stanem. Ne može da ostane isto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track