ALEKSEJ MILER: Gaspromu treba 48 sati da pusti gas Ukrajini!
Foto: AP

Ima para, ima gasa

ALEKSEJ MILER: Gaspromu treba 48 sati da pusti gas Ukrajini!

Planeta -
Čim Kijev uplati ratu od 1,450 milijardi dolara, Gasprom će za dva radna dana da pusti gas ukrajinskim potrošačima, kaže šef ruskog naftnog giganta

MOSKVA - Gasprom može da obnovi isporuke gasa Ukrajini za 48 časova posle avansne uplate, izjavio je generalni direktor tog ruskog naftnog giganta Aleksej Miler za RIA Novosti.

On kaže da dopuna ugovora stupa na snagu od momenta potpisivanja i da bukvalno sutra može da bude potpisan ukaz o popustu od 100 američkih dolara. U skladu s tim, nova cena biće 378 američkih dolara. Zatim Ukrajina treba da uplati avans od 1,450 milijardi dolara, a zatim će joj gas biti obračunavan po novoj ceni.

"Zatim je Ukrajina u roku od nekoliko dana dužna da plati taj avans, a u roku od dva radna dana - 48 sati - mi ćemo započeti s isporukama gasa ukrajinskim potrošačima. U suštini, sve zavisi od toga kad će Ukrajina izvršiti tu uplatu. Razumeli smo da to može da se uradi do kraja sledeće nedelje", rekao je Miler za televizijski kanal Rusija 24.

Etinger je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gazpromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

EU je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je pretila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine.

“Ovaj sporazum je dobar za sve”, rekao je odlazeći komesar EU za energetiku Ginter Etinger, uz koga je na konferenciji za medije stajao takođe odlazeći predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track