EK ĆE OKASNITI: Odbijena Alenka Bratušek, Junker traži novog čoveka
Foto: Fonet/AP

Paraliza

EK ĆE OKASNITI: Odbijena Alenka Bratušek, Junker traži novog čoveka

Planeta -
Novi saziv Evropske komisije možda neće preuzeti dužnost ne samo 1. novembra, nego ni "pre 1. decembra, a možda čak i januara", kaže anonimni izvor u EU

BRISEL - Novi saziv Evropske komisije na čelu sa Žan-Klodom Junkerom možda neće preuzeti dužnost 1. novembra, kada zvanično počinje petogodišnji mandat Komisije, jer je odbor Evropskog parlamenta (EP) sinoć odbacio kandidaturu slovenačke kandidatkinje, bivše premijerke Alenke Bratušek, javlja AFP pozivajući se na izvor u EU.

Bilo kakvo kašnjenje u preuzimanju dužnosti moglo bi da ima posledice po ključne sektore kojima upravlja Komisija, uključujući napore EU da podstakne zapošljavanje i prviredni rast, pregovore o sklapanju najvrednijeg trgovinskog sporazuma - onog sa SAD, kao i pooštravanje sankcija protiv Rusije, navodi AFP.

Komisija Evropskog parlamenta ostala je u šoku zbog veoma lošeg nastupa Alenke Bratušek (Foto: Reuters)
Komisija Evropskog parlamenta ostala je u šoku zbog veoma lošeg nastupa Alenke Bratušek (Foto: Reuters)

Junkerov planirani sastav Komisije je sinoć doživeo težak udarac kad je odbor za industriju i ekologiju EP velikom većinom glasova odbacio kandidaturu bivše slovenačke premijerke Alenke Bratušek za potpredsednicu EK za energetiku. Kako je prenela slovenačka agencija STA, samo 13 članova EP je glasalo za nju, dok je 122 bilo protiv, a dvoje poslanika je bilo uzdržano. Takvi rezultati glasanja usledili su posle "razočaravajućeg predstavljanja" Bratušekove u ponedeljak.

"Kako sada stoje stvari, Komisija neće moći da preuzme dužnost 1. novembra", rekao je izvor agenciji AFP.

S obzirom na to da je potrebno neko vreme da Slovenija predstavi novog kandidata i da se održi njegovo zvanično predstavljanje, novi saziv EK možda neće preuzeti dužnost "pre 1. decembra, a možda čak i januara", rekao je izvor iz EU pod uslovom da ostane anoniman.Bilo je u planu da Evropski parlament glasa o novom sazivu Komisije 22. oktobra.Vlada u LJubljani je najavila da će novog kandidata za evropskog komesara predstaviti za dva ili tri dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track