KIMA ZBACILA MLAĐA SESTRA? Kim Jo-džong upravlja Severnom Korejom umesto brata!
Foto: Printscreen Twitter

Ipak puč?

KIMA ZBACILA MLAĐA SESTRA? Kim Jo-džong upravlja Severnom Korejom umesto brata!

Planeta -
Čuje se čak i da je stavila brata u kućni pritvor, ali i da ga menja na čelu države dok je bolestan

PJONGJANG - Mlađa sestra lidera Severne Koreje Kim Džong-una, Kim Jo-džong, Kim Yo Jong, upravlja državom u odsustvu svog brata, saznaju svetski mediji.

Kim nije viđen u javnosti više od mesec dana niti se išta čulo o njemu, što je veoma čudno s obzirom na to da ga državna televizija inače prati u stopu. U nedostatku zvaničnog objašnjenja njegovog odsustva, u javnost izlaze nove glasine o razlozima njegovog iznenadnog nestanka.

Dosad su se pojavile glasine kako boluje od gihta, dijabetesa, da se razboleo od preteranog konzumiranja švajcarskog sira ementalera, čak i da ima probleme s gležnjevima.

Kim Džong-un voli da se pokazuje u javnosti (Foto: Reuters)
Kim Džong-un voli da se pokazuje u javnosti (Foto: Reuters)

Grupa prebega, okupljenih u organizaciji "Solidarnost intelektualaca Severne Koreje", tvrdi da Kim Jo-džong makar privremeno upravlja vladom, prenosi Jutarnji.hr. Ona se odnedavno u državnim medijima predstavlja kao zamenica Radničke stranke, što je veoma visoka pozicija koja daje veliku moć. Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije Viktor Ča tvrdi da je Kim Jo-džong počela da se pojavljuje u javnosti ranije ove godine, i to na stranačkim događanjima.

"Očigledno se radi o pokušaju da se ona polako izgradi u važan deo sistema. Moguće da je sada na nekoj privremenoj poziciji. Veoma je teško upravljati severnokorejskim režimom bez članova dinastije Kim na čelu, makar deklarativno. Zato, ako Kim Džong-un nije u stanju da obavlja funkciju, ona jedina preostaje od porodice Kim", kaže Ća.

Kim Jo-džong rođena je 1987. ili 1988. i školovala u istoj privatnoj školi u Švajcarskoj kao i njen brat. Oboje su tokm školovanja živel u ambasadi Severne Koreje i imali lažna imena.

Jo-džong je najmlađa od sedmoro dece koju je Kim Džong-il imao sa četiri žene. Kim Džong-un i Kim Jo-džong imaju istu majku. Jo-džong je uvek bila bliska s ocem i postavljena je na odgovorne pozicije u vladi. Bila je vođa timova za inspekcije, koji bi posjećivali lokacije prije službenih državnih posjeta, a imala je i administrativne dužnosti.

Analitičari su zabrinuti zbog činjenice da se tako mlada osoba nalazi na jednoj od vodećih pozicija.

"Ako ona, osoba u ranim dvadesetim godinama, stvarno upravlja državom, to je zabrinjavajuće. To znači da nešto ozbiljno nije u redu s Kim Džong-unom i da postoji praznina koju očajnički pokušavaju da sakriju", kaže viktor Ča.

Misterija će se razrešiti - ili dodatno produbiti - koliko ovog petka, na 69. godišnjicu osnivanja Radničke stranke. Kim Džong-un je prisustvovao prošlogodišnjoj proslavi i njegovo odsustvo bilo bi dodatni znak da nešto ozbiljno nije u redu.

Ako se pojavi, nema sumnje da će analitičari i obaveštajci širom sveta veoma pažljivo pratiti i proučavati svaki njegov treptaj, pokret, izraz lica, izgled i, razume se, svaku reč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track