REFERENDUM PO SVAKU CENU: Katalonci ne mare za odluku Ustavnog suda Španije
Foto: AP

Bliži se 9. novembar

REFERENDUM PO SVAKU CENU: Katalonci ne mare za odluku Ustavnog suda Španije

Planeta -
Vlada Marijana Rahoja zatražila je danas posle vanredne sednice od Suda da planirani referendum o nezavisnosti Katalonije proglasi neustavnim. Katalonska vlada je, međutim, već najavila da će nastaviti sa pripremama za održavanje neobavezujućeg referenduma, čak i u slučaju sudske suspenzije.

MADRID - Ustavni sud Španije prihvatio je danas na vanrednoj plenarnoj sednici zahtev vlade u Madridu o oceni ustavnosti Zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma, usvojenom u katalonskom parlamentu, kao i dekreta o zakazivanju referenduma o suverenosti Katalonije za 9. novembar, čime je automatski suspendovano njihovo važenje, javile su agencije.

Na jednosatnoj sednici je učestvovalo 12 sudija Ustavnog suda pod predsedavanjem Fransiska Peresa Kobosa, a strane u sporu imaju 15 dana da Sudu predstave njihove argumente.

Vlada Marijana Rahoja zatražila je danas posle vanredne sednice od Suda da planirani referendum o nezavisnosti Katalonije proglasi neustavnim.

Rojters navodi da je prihvatanjem slučaja, Sud efikasno stavio van snage katalonski zakon i dekret, budući da bi donošenje ocene moglo da potraje godinama.

Britanska agencija navodi da Katalonija učestvuje sa približno jednom petinom u privredi Španije, da ima sopstveni jezik i osobenu kulturu, a dugo se bori za širu autonomiju.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, velika većina Katalonaca želi da se održi referendum, ohrabrena "tesnim" rezultatima nedavnog referenduma u Škotskoj, navodi Rojters.

Međutim, Rahoj je danas rekao da nijedna grupa Španaca ne može da odlučuje o suverenitetu koji se tiče cele zemlje.

Katalonska vlada je, međutim, već najavila da će nastaviti sa pripremama za održavanje neobavezujućeg referenduma, čak i u slučaju sudske suspenzije.

Dok je Ustavni sud zasedao u Madridru, katalonski premijer Artur Mas u Barseloni je predstavio "belu knjigu", dokument u kom se detaljno navode koraci koje Katalonija treba da načini za slučaj nezavisnosti, izveštava Rojters.

Taj dokument ima 18 poglavlja koja se odnose, između ostalog, na odbranu, socijalnu zaštitu, trgovinske odnose, finansijsku održivost nezavisne katalonske države i integraciju u Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu.

Tamošnje političke partije, uključujući Republikanske levičare Katalonije (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), koji podržavaju Masovu manjinsku vladu u regionalnom parlamentu, otpočeli su danas kampanju uoči glasanja.

"Želimo da budemo slobodni, želimo novu zemlju", glasi njihov slogan, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja