PRELIMINARNI REZULTATI: Đaci iz srpskog prošli loše
Foto: Tanjug

Obradović pred poslanicima

PRELIMINARNI REZULTATI: Đaci iz srpskog prošli loše

Društvo -
Niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja, rekao ministar prosvete

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da su škole dostavile preliminarne rezultate iz srpskog jezika koji pokazuju da su oni lošiji od prošlogodišnjih.

On je poslanicima u Skupštini Srbije rekao i da je izlaznost na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, bila 98,73 odsto, a za matematiku 98,53 odsto.

Obradović je u Skupštini Srbije, gde se upravo vodi rasprava u pojedinostima o setu prosvetnih zakona, rekao da je u Školskoj upravi Beogradu prosek osvojenih bodova 14,5, u Novom Sadu 12,5, Nišu 13, Kraljevu 12,5, Čačku 12, Zrenjaninu 12, Zaječaru 11,5. Kosovskoj Mitrovici 10,5....

Ministar je naveo da je prosek osvojenih bodova u celoj Srbiji 12,2, a da je prošle godine bio 13,27.

“Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.

Ministar je poslanicima poručio da će, kada MUP bude sproveo istragu o tome kako su testovi iz matematike na prevaru otkriveni, biti obavešten i Ministarstvo i javnost i da se “ništa neće staviti ispod tepiha”.

Odlaganje testa iz matematike dobro rešenje

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da se odlaganje polaganja testa iz matematike u okviru male mature pokazalo kao dobro rešenje, kao i da ne beži od odgovornosti za "curenje" jednog od testova u javnost, ali da prvo treba utvrditi činjenice.

"Ja se bavim javnim poslom i ne bežim od odgovornosti. Ovde je lanac učesnika u događajima jako dug i nama je izuzetno stalo da utvrdimo ko je falsifikovao dokumenta", rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije. Osvrnuvši se na polaganje testa iz srpskog jezika, ministar je rekao i da preliminarni rezultati pokazuju da su osmaci testove iz srpskog jezika uradili lošije nego prošle godine, kao i da to govori da oni nisu bili laki kako pojedini tvrde. Obradović je rekao i da lošiji rezultati na testovima iz srpskog jezika pokazuju da đaci nisu bili ni dobro pripremljeni. Ministar je ponovio da Ministarstvo prosvete nema dokaza da su i testovi iz srpskog jezika "procureli" u javnost, što je bio slučaj kod matematike. Obradović je pozvao sve one koji to tvrde da informacije proslede policiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track