PUTIN BESAN: Rusija šalje vojsku sledeće nedelje u Ukrajinu!

Bivši funkcioner Kremlja upozorio prelaznu vlast bivše republike SSSR

PUTIN BESAN: Rusija šalje vojsku sledeće nedelje u Ukrajinu!

Planeta -
Napeto: Andrej Ilarionov istakao da ruski lider stavlja snage u pripravnost i da će anektirati poluostrvo Krim uprkos brojnim apelima Zapada
1 / 6 Foto: Reuters

KIJEV - Neizvesna sudbina...Situacija u Ukrajini je sve napetija, a najnovija upozorenja pokazuju da bi Rusija ipak mogla da pošalje vojsku u tu zemlju kako bi odbranila poluostrvo Krim sa većinskim ruskim stanovništvom i svoju vojnu bazu na Sevastopolju. Naime, bivši ruski funkcioner i savetnik u vladi te zemlje Andrej Ilarionov tvrdi da je predsednik Rusije Vladimir Putin veoma ljut zbog situacije u bivšoj republici SSSR, da odbacuje upozorenja Zapada i polako stavlja vojsku u stanje pripravnosti. U isto vreme, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da se Moskva ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine, a isto očekuje i od drugih država.Strepe od separatizma- Putin sprema ruski „anšlus“, odnosno anekciju Sevastopolja, i to bi moglo da se dogodi za nedelju dana, a najviše za tri nedelje - naglasio je Ilarionov i dodao da je ruski lider potpuno izgubio strpljenje kada je u ponedeljak raspisana poternica za opozvanim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem i kada je on optužen za masovna ubistva demonstranata u Kijevu prethodne nedelje.Zbog takvog razvoja situacije, narod Ukrajine, koji je već iscrpljen stravičnim događajima i umoran od sukoba i krvoprolića, zabrinut je da bi Rusija zaista mogla da pošalje svoje snage za odbranu Krima. Međutim, iz istog razloga strahuju i funkcioneri privremenih vlasti u toj zemlji. Tako je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsedavajući Vrhovne rade Aleksandar Turčinov sazvao juče vanredno zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost (SNZB) zbog opasnosti od separatizma u Sevastopolju. Na njemu je istaknuto da su svi očekivali da će Moskva uticati na separatistička osećanja na Krimu.- Opoziv ruskog ambasadora i saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova - sve su to znaci opasnih pojava - rečeno je na sastanku.Inače, Rusija je u nedelju povukla svog ambasadora u Ukrajini Mihaila Zurabova radi konsultacija, dok je rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je pokrenulo pitanje bezbednosti državljana Rusije i svojih diplomatskih predstavnika na teritoriji Ukrajine.Pored toga, građani Sevastopolja juče su blokirali glavnu ulicu u gradu uzvikujući „Čalij!“ i „Rusija!“, tražeći od nje da im pritekne u pomoć.Svi traže JanukovičaPored tih napetosti, stotine Ukrajinaca već danima traga za opozvanim predsednikom Viktorom Janukovičem, kome se od subote gubi svaki trag. Mnogi su tvrdili da je prvo pobegao u rodni Donjeck, a da je zatim otišao u Sevastopolj, gde ga štite Rusi i odakle bi brodom trebalo da ode u Rusiju. Međutim, postoje čak i uverenja da je on odavno u toj zemlji.- Njegovo bekstvo iz Kijeva je izdaja, napustio je svoj narod - rekao je Dmitrij (22), student engleskog i nemačkog, koji je priznao da je svojevremeno glasao za Janukoviča.

Najavio kandidaturuKLIČKO HOĆE DA BUDE LIDERUkrajinac Vitalij Kličko (43), jedan od lidera višemesečnih protesta u Kijevu i vođa opozicione partije Udar, objavio je juče da će se kandidovati na izborima za predsednika Ukrajine, koji će se održati 25. maja. Prema ranijim navodima, bivšem bokserskom šampionu ranije je bilo onemogućeno da se kandiduje za lidera zemlje jer mu je stalno prebivalište u Nemačkoj, gde inače živi godinama.

Pokajali seNA KOLENIMA TRAŽILI OPROŠTAJPripadnici ukrajinske policije iz grada Lvov na zapadu Ukrajine doslovno su juče pali na kolena i tražili oproštaj od više hiljada okupljenih na trgu u ime svojih kolega koji su učestvovali u masovnim tučama i ubistvima antivladinih demonstranata u Kijevu prethodne nedelje. Pokajanje su pokazali čak i neki pripadnici specijalne policije Berkuta.- Tražim od vas da nam oprostite u znak sećanja na poginule - rekao je jedan policajac.Ipak, okupljeni su im uzvratili samo uzvicima: „Sramota“ i „tribunal“.

Ljubav policajca i demonstrantkinjeZALJUBILI SE NA BARIKADAMAUsred talasa nasilja, političkih nemira i nesigurnosti u Ukrajini jedan policajac i novinarka-demonstrantkinja zaljubili su se na barikadama. Novinarka Lidija Pankiva (24) stajala je između policije i demonstranata na Majdanu, sprečavajući telom oružane snage da povrede okupljene. Jedan od policajaca zapazio je njenu hrabrost i lepotu i zapamtio njen broj telefona kada ga je ona doviknula prijatelju. Ubrzo potom poslao joj je SMS. Ukrajinka je izašla s njim, sa ciljem da ga preobrati na svoju stranu, ali se neočekivano zaljubila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track