MIŠKOVIĆ: Država kriva za propast putarskih preduzeća, a ne ja!
Foto: Tanjug

Specijalni sud

MIŠKOVIĆ: Država kriva za propast putarskih preduzeća, a ne ja!

Crna Hronika -
Ovaj proces mora da doživi reformu, jer smo sada utvrdili da je država krivac, i molim da se optužnica u tom pogledu promeni, da se doda država i vidimo šta to država nije uradila da bi preduzeća nastavila da funkcionišu, rekao je Mišković
1 / 7 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Suđenje vlasniku "Delta Holdinga "Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe"Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća nastavljeno je danas iznošenjem odbrane bivšeg direktora Preduzeća za puteve "Niš" Milutina Gaševića.

Gašević je, odgovarajući na pitanja sudskog veća i advokata odbrane, govorio o poslovanju PZP "Niš", kao i o saradnji sa Miškovićima i Đuraškovićem.

Gašević je, iznoseći odbranu u Specijalnom sudu u Beogradu, istakao da su putarska preduzeća propala zbog velike zaduženosti, odnosno zato što im država nije izmirila velika sredstva i zato što je od njih tražila da joj otpišu kamatu na dugovanja, zbog čega su morala da uzimaju veoma nepovoljne bankarske kredite.

"Da smo uspeli da naplatimo dugovanja od države, i dalje bismo imali finansijske probleme, ali bismo ipak preživeli", rekao je Gašević.

On je dodao da je u neformalnim razgovorima čuo da je država, na osnovu neisplaćenih kamata, dugovala putarskim preduzećima oko 40 miliona evra, za koja nisu smela da tuže državu zbog straha od gubitka budućih poslova.

Reagujući na te tvrdnje Mišković je istakao da je ta Gaševićeva izjava veliki trenutak za taj sudski postupak, "jer se dolazi do činjeničnog stanja zašto su propala putarska preduzeća".

"Ovaj proces mora da doživi reformu, jer smo sada utvrdili da je država krivac, i molim da se optužnica u tom pogledu promeni, da se doda država i vidimo šta to država nije uradila da bi preduzeća nastavila da funkcionišu", rekao je Mišković.

On se osvrnuo na navode optužnice da je "Nibens grupa" uzela kredit od 25 miliona evra kako bi kupila vlasnički udeo od 47 odsto koji je u PZP "Niš" ostvarila firma Marka Miškovića "Mera invest", rekavši da lično nema nikakve veze s tim što su putarske firme uzimale kredit da bi kupile Miškovićev paket akcija.

"Ispada da su putarska preduzeća propala zbog tri miliona evra koja su vratila Unikredit banci po osnovu kredita od 25 miliona evra, a ne zbog 150 miliona evra koje im je dugovala država za izvedene radove u putnoj privredi, zbog čega su i morali da se zadužuju i uzimaju kredite", rekao je Mišković.

Prema njegovim rečima, država se sada izuzima od odgovornosti za propast preduzeća, "a optužuju se Marko i Miroslav Mišković i ostali"."Ja se stalno pitam šta ću ja ovde. Šta se ovde događa. Kao da ja ovo sanjam. Ne mogu da verujem šta se dešava u mojoj Srbiji da odgovaram za putarska preduzeća u koja nikada nisam ušao i nikoga zaposlio", rekao je Mišković.

Nastavak suđenja zakazan je za 6, 7, 8. i 9. maj.

Prema njegovim rečima, vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković, koji je 2003. kupio PZP "Niš", uplatio je državi, odnosno Agenciji za privatizaciju, više od 60 miliona evra za putarska preduzeća koje je kupio upravo preko PZP "Niš".

On je i dodao da su putarska preduzeća propala zbog velike zaduženosti, odnosno zato što im država nije izmirila velika sredstva."Putarska preduzeća su morala da uzimaju veoma nepovoljne kredite od banaka.

Da smo uspeli da naplatimo dugovanja od države, i dalje bismo imali finansijske probleme, ali bismo ipak preživeli", rekao je Gašević.

Govoreći o saradnji sa Miškovićima, Gašević je rekao da nikada sa njima nije razgovarao.

"Miroslava i Marka Miškovića niti poznajem, niti sam razgovarao sa njima.

Oni nikada nisu uticali na mene, niti su preko posrednika pokušali da utiču na mene da uradim nešto", rekao je Gašević.On je dodao i da nikada nije prisustvovao razgovorima između Đuraškovića i Miškovića, već da je o njima imao samo posredna saznanja.

Naime optuženi Mišković pozvao je juče Specijalni sud da mu dopusti putovanja u inostranstvo, jer njegova kompanija sa 8.000 zaposlenih zbog zabrane izlaska iz Srbije trpi štetu u milionima evra i ne može da radi normalno.

"Zašto me ne pustite da radim normalno i da Delta normalno funkcioniše? Onda me pritvorite ponovo", rekao je Mišković na suđenju za zloupotrebe u privatizaciji putarskih preduzeća, čime je naneta šteta od oko 20 miliona evra.Mišković je kao jemstvo da mu bude vraćen pasoš ponudio je celu svoju imovinu.Podsetimo, suđenje vlasniku "Delta Holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća, biće nastavljeno danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a njegov sin, kao i Đurašković to su učinili krajem februara. Na suđenju se očekuje da odbranu iznose i ostali optuženi.Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona evra u kešu u zamenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vredne 3,2 miliona evra za odbranu sa slobode.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovoprisustvo očekuje se i u nastavku procesa.Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.Svi optuženi su u istrazi kao i na početku sudenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode. Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i odredena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanjaPolicijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu. Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrednosti 3,2 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track