Dik Advokat - fudbalska životinja
Foto: Rojters

Sportski tip: Novi selektor Srbije ne pije i ne puši

Dik Advokat - fudbalska životinja

Fudbal -
On krije svoje bračno stanje i ime jedine ćerke, koja mu znači najviše u životu. Životna saputnica zove mu se Dijuvke

Holandski stručnjak Dik Advokat 37 godina gradi trenersku karijeru i vešto krije svoj privatni život od medija i navijača, odolevajući njihovoj znatiželji bilo da je radio u otažbini, Rusiji, Južnoj Koreji, Škotskoj ili Belgiji.Na njegovoj stranici Vikipedije pronaći ćete najosnovnije podatke iz igračke i trenerske istorije, ali nećete nigde pročitati podatak o bračnom stanju, broju članova porodice i njihovim imenima.Čak ni Marten Mejer, poznati publicista, u biografskom delu o Advokatu nije dobio odgovor na pitanje kako mu se zove jedina ćerka, ali je otkrio da je u mladosti imao kratak brak, iz kojeg je pre otprilike tri decenije dobio dete. Danas živi sa gospođom Dijuvke, kojoj mediji pripisuju prezime Advokat, iako niko sa sigurnošću ne može da kaže da li su i gde registrovali svoju zajednicu.

„Mali general“, kako su ga „krstili“ u domovini, ne voli da daje intervjue, što ne znači da su negde zabeleženi problemi sa „sedmom silom“ i da je usled toga zaobilazio novinare. Njegov život je prolazio u miru, bez ijednog skandala, potpuno posvećen fudbalu, zbog čega ga Mejer naziva „fudbalskom životinjom“, radoholikom ili „disciplina Dik“.- Kada sam kući, ja radim ili gledam TV, a samo ponekad dozvolim sebi da uđem u vakuum. Ja sam veoma agresivan trener, agresivan u zahtevu da se na terenu sprovode moje zamisli i da mora postojati disciplina. Igrači moraju da znaju da im neće biti laka saradnja sa mnom - rekao je Advokat.Novi selektor Srbije ne pije, ne puši i ne pleše. Veoma je emotivan, privržen kući, zbog čega često oseti nostalgiju i ćerka mu znači sve na svetu.

Presađivao kosuNIJE HTEO DA BUDE ĆELAVZa čoveka koji je decenijama pažljivo čuva svoju intimu i porodični mir neverovatno izgleda objava stručnog sajta iz Belgije koji promoviše presađivanje kose u borbi protiv ćelavosti muškaraca. Advokat je na svom primeru pokazao javnosti koliko je transplantacija vlasi uspešno primenjena na njegovoj glavi.

Rusko iskustvoMOŽE ALKOHOL AKO POBEDITEDok je bio selektor Rusije, Dik Advokat je ostao poznat po legendarnoj izjavi:- Ako pobedimo Slovačku i izborimo plasman na EP, momci mogu da piju koliko god žele i šta god hoće. Što se mene tiče, mogu se ubiti od alkohola - kazao je tada Holanđanin.Rusija je pobedila i izborila plasman u Poljsku i Ukrajinu.

ČINJENICESve o holandskom treneru- Advokat je vodio Harlem, PSV iz Ajndhovena, škotski Rendžers, Borusiju iz Menhegladnaha, ruski Zenit i AZ Alkmar- u dva navrata bio je asistent u holandskoj selekciji, a takođe je dva puta bio selektor „lala“- vodio je i reprezentacije Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belgije i Rusije- sa PSV je bio prvak Holandije, isti uspeh imao je sa škotskim Rendžersom (dva puta) i ruskim Zenitom, sa kojim je osvojio i Kup UEFA i Superkup Evrope- u klupskoj karijeri kao trener osvojio je devet trofeja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track