TOTALNI RASPAD DS: Đilas u strahu raspustio 30 odbora
Foto: Aleksandar Jovanović

Predsednik demokrata pokušava da spase kožu

TOTALNI RASPAD DS: Đilas u strahu raspustio 30 odbora

Politika -
Lider DS smenio 30 stranačkih funkcionera kako bi doveo „svoje ljude“ i uticao na ishod glasanja na sednici GO; Novosadski odbor preksinoć se izjasnio protiv Đilasa, velike su šanse da mu se već u nedelju izglasa nepoverenje

BEOGRAD - Teraju ga - njemu se ne ide!Dragan Đilas dao je juče na telefonskoj sednici nalog Izvršnom odboru DS da se raspusti 30 opštinskih odbora, saznaje Kurir. Time, kaže naš izvor iz DS, Đilas može izmeniti ishod glasanja na narednoj sednici Glavnog odbora, na kojoj će se odlučivati da li će se za novo rukovodstvo stranke glasati delegatskim sistemom, što zagovara Đilas, ili će se o tome direktno izjašnjavati kompletno članstvo.- Ovakvo nešto nije se dogodilo u istoriji DS! Suština ovog Đilasovog očajničkog poteza jeste da će se na sednici Glavnog odbora odlučiti da li će se na stranačkim izborima glasati delegatski ili neposredno. Đilasu odgovara delegatski sistem, to jest glasanje preko poverenika, jer njih može da kontroliše a to mu je jedini način da ostane na čelu stranke. Zato je i raspustio 30 opštinskih odbora za koje je znao da su protiv njega i postavio svoje poverenike, koji će glasati u nedelju za delegatski sistem izbora predsednika, a i kasnije, na izbornoj skupštini, za njega kao predsednika. Đilasu ne ide naruku da se na izbornoj skupštini glasa direktno jer se na taj način o novom predsedniku izjašnjava kompletno članstvo, a Đilas je svestan da najveći deo članstva smatra da treba da snosi odgovornost za izborni fijasko i napusti lidersku poziciju u stranci - kaže naš izvor.Ovaj potez usledio je pošto je Đilasu i novosadski odbor, drugi po veličini posle beogradskog, okrenuo leđa. Kako saznajemo, velikom većinom glasova članovi Gradskog odbora DS Novi Sad odbili su Đilasov predlog da se na narednoj izbornoj skupštini DS glasa delegatski i preksinoć na sednici izglasali da izbori u stranci treba da se obave neposredno. Novosadske demokrate su odlučile i da na sednici Glavnog odbora u nedelju glasaju protiv Đilasovog izveštaja.- Postoje velike šanse da izveštaj Đilasa o radu u protekla tri meseca ne prođe na sednici Glavnog odbora. Time bi mu, formalno, bilo izglasano nepoverenje, a zamenik predsednika i članovi Predsedništva bi nastavili da vode stranku do izborne skupštine, na kojoj će se birati novo rukovodstvo - kaže izvor Kurira iz vrha DS.Prethodno je, podsećamo, Đilas izgubio podršku u svom glavnom uporištu - Gradskom odboru DS Beograd, koji takođe nije prihvatio njegovu ideju da se na izbornoj skupštini stranke glasa delegatskim sistemom.- Velike su šanse da Đilas padne u nedelju, pogotovo zato što će odluka novosadskog odbora uticati na odluku pokrajinskog odbora, kao i mnogih odbora u Vojvodini. I dalje se, međutim, ništa ne može pouzdano tvrditi jer je neizvesno koliko će članova podržati njegov izveštaj o radu - kaže naš izvor i dodaje da će „mnogo jasnija situacija biti u petak“.

TrvenjeNE ZNA STATUTBorislav Stefanović, izjavio je juče da će se predsednik DS birati delegatskim sistemom. Ovu tvrdnju negirao je Radoslav Milojčić, predsednik OO DS Smederevska Palanka, pozivajući se na statut stranke.

Polemika demokrate i naprednjakaSTEFANOVIĆ: SNS HOĆE DA UNIŠTI DSJOVIČIĆ: ĐILAS TO BOLJE RADI- Reagujući na izjavu funkcionera DS Borka Stefanovića da je DS jedina opoziciona stranka na udaru režima, potpredsednik Izvršnog odbora SNS Aleksandar Jovičić rekao je da su Stefanovićeve izjave rukovođene patološkom mržnjom prema Aleksandru Vučiću i SNS.- Gradski odbor SNS u potpunosti podržava Dragana Đilasa kao predsednika DS jer se u uništavanju sopstvene stranke pokazao boljim čak i od svojih protivnika - rekao je Jovičić.Stefanović je rekao da vlast „ne miruje, nego kroz svoje tabloide podgreva podele u DS i želi da uništi DS“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track