(VIDEO) UŽIVO DAN 48 NAPAD NA SIMBOLE VLASTI: Mitingaši zauzeli zgrade vlade u Donjecku i Harkovu
Foto: AP

Bukti istok Ukrajine

(VIDEO) UŽIVO DAN 48 NAPAD NA SIMBOLE VLASTI: Mitingaši zauzeli zgrade vlade u Donjecku i Harkovu

Planeta -
Masovne demonstracije održane su i u Lugansku, gde su mitingaši zauzeli zgradu službe bezbednosti i povređeno je dvoje ljudi, i u Odesi
1 / 4 Foto: Twitter

DONJECK - Policija Donjecka zatvorila je zgradu lokalnih vlasti i tako zatočila unutra veliku grupu proruskih demonstranata koji su u rano po podne upali unutra i zaposeli zgradu, javlja Komsomoljskaja pravda.

Reč je oko 200 mitingaša koji su tako zatočeni odlučili da formiraju "Narodni oblasni savet".

"Moramo da izdržimo dan. Već sutra u podne po lokalnom vremenu mora da se sastane skupština ili kongres, koji će činiti po jedan predstavnik svakog grada. Treba da uključimo i druge oblasti - Lugansk i Hersonsk", saopštili su mitingaši.

Na trgu izpred te zgrade okupljeno je 600-700 demonstranata koji odbijaju da se raziđu. Čak su doneli i šatore, javlja TV "1+1".

.Jutros se oko 2.000 proruskih demonstranata okupilo na Lenjinovom Trgu u Donjecku, a jedna grupa se probila u zgradu državne uprave.

U međuvremenu, policija im je zapretila da će ih izvlačiti deset po deset dok ne isprazni zgradu.

Vitalij Čurkin: Krim je ruski i to je činjenica
Vitalij Čurkin: Krim je ruski i to je činjenica

21.48 - Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je da je integracija Krima u sastav Ruske Federacije geopolitička činjenica i da ju je većina zemalj prizala de jure ili de fakto."Čuli su se protesti. Ali mislim da je ovog puta potrebno da se shvati činjenica koju sam izneo. I mislim da svi treba da ostanu smireni. Mi treba da nastavimo svoj postao i da objasnimo šta se dogodilo. A čini se da naš rad daje ploda", kazao je on. Čurkin je dodao da će se s integracijom Krima u sistem Rusije nastaviti po planu.

20.55 - Rusi se dugo spremaju, ali brzo koračaju - poslednji tvit premijera Krima Sergeja Aksjonova.

http://www.youtube.com/watch?v=FnrxeZeMxI8

20.51 - Pristalice federalizacije Ukrajine zauzele su zgradu regionalne Državne uprave u Harkovu, javlja Itar-Tas pozivajući se na lokalne medije. Nekoliko stotina demonstranata savladalo je policijsko obezbeđenje za deset minuta i ušlo unutra. Kroz prozor na drugom spratu, gde se nalazi kancelarija guvernera, istaknuta je zastava Ruske federacije. Učesnici mitinga pozivali su policiju da bude sa građanima, a policajci su se držali po strani.

http://www.youtube.com/watch?v=O568mo5EPNk#t=29

20.31 - Zapadne zemlje pokušavaju da stvore nekog imaginarnog neprijatelja da bi opravdale sve veće troškove za vojsku i obaveštajce, izjavio je bivši britanski obaveštajac Čarls Šubridž za Raša tudej. "U poslednjih nekoliko nedelja Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, koristi situaciju na Krimu i u Ukrajini da oprada vojne rashode i izdatke održavanja. Dakle, mnoge vlade pokušavaju da naprave rezove u budžetu za odbranu, kako su najavljivale. Korisno je uvek imati pri sebi dobrog bauka - da li terorizam, komunizam, rusku ekspanziju ili već negu drugu pogodnu pretnju", izjavio je Šubridž.

Arsen Avakov: Situacija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti biće smirena bez krvi Foto Reuters
Arsen Avakov: Situacija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti biće smirena bez krvi Foto Reuters

20.06 - Situacija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, gde su demonstranti zauzeli zgrade administracije, biće stavljena pod kontrolu bez prolivanja krvi, a policija neće pucati u ljude, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov. "Pritom će se preduzimati stroge mere prema svima koji direktno povedu napad na vladine zgrade, na organe sprovođenja zakon i na druge građane", kazao je on, javlja RIA Novosti.

Oleksandr Turčiov Foto Fonet

19.53 - Privremeni predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov otkazao je put za Litvaniju kako bi se obračunao s proruskim separatističkim pokretima koji su danas buknuli u Donjecku i Lugansku, javlja Kijev post. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov optužio je na svojoj Fejsbuk strani predsednika Rusije Vladimira Putina i svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Juanukoviča da "podstiču i plaćaju nov talas separatiskičkih nereda".

18.53 - Vlasti u Lugansku pustile su na slobodu vođu organizacije Luganska straža Aleksandra Haritonova, što je bio zahtev demonstranata, pišu ruske Vesti.

18.41 - U proruskom mitingu u Harkovu okupilo se više od hiljadu ljudi, koji su pevali rusku himnu i skandirali „Rusija“, „Referendum“, „Ustani Harkove“, navodi Ukrinform. Ranije je javljeno da su u Harkovu održane dve akcije podrške federalizaciji Ukrajine, u organizaciji pokreta Ukrajinski istočni blok i Jugo-Istok, čiji su se učesnici potom objedinili .Aktivisti su nosili zastave Rusije, Ukrajine i komunističke partije Ukrajine, a skandirali parole "Berkut je zaštitio Ukrajinu od fašizma", "Probudi se narode Ukrajine" i "Za savez bratskih naroda", prenosi Tanjug.

18.38 - Najmanje dve osobe povređene su u sukobu učesnika mitinga za federalizaciju Ukrajine i policije prilikom zauzimanja zgrade regionalne uprave Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u istočnom gradu Lugansku, nad čijim je ulazom istaknuta ruska trobojka, javile su agencije.

Služba bezbednosti Foto Reuters
Služba bezbednosti Foto Reuters

Ukrajinska agencija Ukrinform prenosi da je na nosilima iz zgrade SBU iznesen jedan policajac, a da je jednoj učesnici "separatističkog mitinga" razbijena glava. Agencija navodi da su na mestu sukoba upotrebljavane petarde i dimne bombe. Itar-Tas s prenosi da se trenutno vode pregovori o oslobađanju ranije privedenih aktivista.

18.13 - Nekoliko hiljada žitelja Odese okupilo se na Trgu Kupikovo polje na protestu zbog političke represije u Ukrajini.

Miting u Odesi: Za rusko proleće! Krim-Donbas-Odesa-Harkov Foto AP
Miting u Odesi: Za rusko proleće! Krim-Donbas-Odesa-Harkov Foto AP

Skup je održan uprkos zabrani vlasti, a demonstranti su podigli šatore i organizovali skupljanje potpisa za referendum o priznavanju ruskog jezika kao državnog, decentralizaciju vlasti i definisanju spoljne politike Ukrajine.

16.57 - Demontranti u Lugansku zauzeli su zgradu Službe bezbednosti Ukrajine, javlja Itar-Tass. Demonstranti traže oslobađanje vođe organizacije Luganska straža Aleksandra Haritonova i pregovori su upravo u toku.

16.33 - Grupa ultradesničara, pripadnika Desnog sektora, napalo je danas učesnike proruskog mitinga u ukrajinskom gradu Harkovu, javlja Komsomoljskaja pravda. Tukli su učesnike mitinga, ali nije bilo žrtava.

16.21 - Ključ za bilo koje novo političko rukovodstvo u Kijevu je oslobađanje Ukrajine od korupcije, upozorio je danas ukrajinski predsednički kandidat, oligarh Petro Porošenko. "Mora da postoji nulta tolerancija za korupciju. Trebalo bi ozbiljno smanjiti broj birokrata u zemlji i smanjiti papirologiju", rekao je Porošenko u intervjuu Rojtersu. On je takođe istakao da neće tražiti da se Ukrajina pridruži NATO alijansi - jer bi to bio rizičan potez koji bi, kako je rekao, doveo do podele zemlje, dok su ruske trupe masovno na njenoj granici.

Ilustracija Foto Reuters

15.10 - Ruske vlasti najavljuju da će do leta omogućiti zainteresovanima brz i jeftin prevoz na letovanje na Krim, piše Rosijskaja gazeta. Ministar saobraćaja Maksim Sokolov najavio je da će prevoz biti subvencionisan. Namera je da se pospeši turistička sezona na tom poluostravu.

14.23 - Ministri inostranih poslova EU smatraju da je neophodno nastaviti dijalog sa Rusijom, ali dodaju da i dalje neće priznati aneksiju Krima. "Moramo insistirati na poštovanju međunarodnog prava", rekao je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt.

13.33 - Bivša novinarka televizije ARD Eva Herman uključila se u debatu o ukrajinskoj krizi i stala na stranu ruskog predsednika Vladimira Putina, ukazujući da su Nemci već mesecima žrtve medijske propagande koju, smatra ona, izvode dobro plaćeni novinari. "Kada naši zapadni mediji i političari, kratko rečeno, medijski kartel, označavaju ruskog predsednika kao agresora i pripisuju mu divlju želju za ratom, onda je to, na žalost, čista propaganda", napisala je bivša novinarka i nekada veoma popularna voditeljka udarnih vesti za "Glas Rusije".

13.11 - Telo ukrajinskog desničarskog aktiviste i reportera Vasila Sergjenka pronađeno je u šumi sa znacima mučenja, dan nakon što je otet, saopštila je danas njegova ultranacionalistička stranka Svoboda (sloboda). Sergjenkovo telo obliveno krvlju i puno modrica pronađeno je ispod gomile smeća u šumi blizu ukrajinskog sela Vigrajev, 120 kilometara jugoistočno od Kijeva, navedeno je u saopštenju. Sergjenko je učestvovao u organizovanju protesta u Kijevu koji su doveli do svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča prošlog meseca, navela je Svoboda.

Više od 2.000 proruskih aktivista okupilo se na protestu u Donjecku Foto AP
Više od 2.000 proruskih aktivista okupilo se na protestu u Donjecku Foto AP

12.40 - Više od dve hiljade proruskih aktivista protestvuje na Lenjinovom trgu u Donjecku, u znak podrške specijalnim jedinicama "Berkut", koji su u pritvoru zbog navodnog saznanja da su oni pucali na demonstrante u Kijevu, javlja agencija Unian.

12.16 - Izjave ukrajinske vlasti o mogućnosti alternativne isporuke tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država su politčki populizam i ne mogu uticati na položaj Gasproma, rekao je Sergej Kuprijanov portparol ove kompanije.

11.50 - Parlamentarna skupština Severnoatlantskog saveza (PS NATO) odlučila je da prekine saradnju sa ruskom Federalnom skupštinom, izjavio je u subotu predsednik PS NATO Hju Bejli po završetku zasedanja u Rigi, preneli su danas ruski mediji. "Pratimo razvoj događaja u Ukrajini i podržavamo teritorijalnu celovitost Ukrajine", rekao je on.

11.14 - Kriza u Ukrajini može negativno uticati na rusku ekonomiju, tvrde stručnjaci, koji predviđaju pad BDP Rusije i nepovoljne uslove za trgovinu.

Rudolf Đulijani: Putin je pravi vođa Foto Reuters
Rudolf Đulijani: Putin je pravi vođa Foto Reuters

10.55 - Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani izjavio je za Foks njuz, kako je ruski predsednik Vladimir Putin pravi vođa.

10.45 - Većina stanovništva Ukrajine podržavab, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Čak 53 odsto Ukrajinaca podržava ulazak u EU, dok je neopredeljeno bilo 11 odsto.

10.20 - U Ukrajinu je sa Krima stiglo više od 1.500 vojnika, zajedno sa članovima porodice, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

10.05 - Austrijske vlasti, usled sankcija protiv pripadnika svrgnute ukrajinske vlade, zamrzle su nešto više od deset računa, na kojima nisu pozamašne svote. Prema pisanju bečkog nedeljnika "Profil", obim zamrznutog novca je mali, odnosno nešto manje od šest miliona evra.

09.49 - NATO će povećati svoje prisustvo u Poljskoj, kako bi ublažio strahovanja istočnoevropskih zemalja o njihovoj bezbednosti nakon ruske aneksije Krima, najavio je poljski premijer Donald Tusk.

09.22 - Ukrajinska ćerka firma austrijske "Rajfajzenbank internacional" (RBI) sredinom meseća zatvoriće sve svoje filijale na Krimu. "Do 15.aprila zatvorićemo preostalih šest filijala na Krimu", potvrdila je neimenovana portparolka RBI u izjavi agenciji APA. Rajfajzenbak Aval na Krimu imala je ukupno 32 filijale od kojih je još samo šest ostalo otvoreno.

09.10 - Stanovništo u Gruziji zabrinuto je zbog anekcije Krima, koje je uslovilo napete odnose između Moskve i Zapada, piše Al Džazira.

08.20 - Građani Ruske Federacije moćiće od 7. aprila samo privremeno da borave u Ukrajini, i to najviše 90 dana, piše agencija Unian.

08.10 - Ukrajina će ispuniti sve svoje obaveze u vezi sa tranzitom ruskog gasa u Evropu, saopštio je ministar energetike te zemlje Jurij Prodan. On je naglasio da Ukrajina neće imati "nikakve veze" sa gasom koji ide u Evropu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track