VELJOVIĆ: Predložio sam Dikićevu smenu
Foto: Marina Lopičić

Podnet zahtev

VELJOVIĆ: Predložio sam Dikićevu smenu

Društvo -
Neću stati, svi koji remete sistem i profesionalnost policije, moraju otići, naveo je direktor policije

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će prihvatiti zahtev direktora policije Milorada Veljovića za razrešenje komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

"Potpisaću zahtev, ne ulazeći u razloge za razrešenje", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije.

Dačić je pomenuo i da je kada je Dikić postavljen za komandanta Žandarmerije imao neke svoje kandidate, ali nije rekao o kome je reč. On je dodao i da je Žandarmerija velika oružana formacija u okviru policije i da će hitno reagovat

Direktor policije Milorad Veljović danas je podneo zahtev za razrešenje komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

On je danas na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da je prosledio zvaničan zahtev za smenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

"Juče sam Dikića obavestio da se stavi na raspolaganje Upravi kriminalističke policije povodom slučaja ubistva u Rekovcu. Jutros sam prosledio zahtev za smenu Dikića, mislim da je već potpisan, odlaganje ne ide nikom u prilog", rekao je direktor Veljović naglasivši da su dva mlada čoveka, 1985. i 1986. godište, izgubili živote, a da je najtužnije to što je to učinio pripadnik Žandarmerije.

"Onaj koji je to uradio nije ni policajac ni pripadnik Žandarmerije, on je izrod i od države i od policije", kazao je Veljović dodajući da je iz tog razloga zatražio Dikićevu smenu iako je on možda najmanje direktno odgovoran za ta ubistva. Direktor policije je naveo da još nije dobio izveštaj unutrašnje kontrole o slučaju Žandarmerije u Nišu. "Neću stati, svi koji remete sistem i profesionalnost policije, moraju otići", naveo je Veljović.

"Ovo je nešto što se nikad ne sme ponoviti. Nijedan pojedinac ne sme biti iznad sistema i države, niko ne može sebi dozvoliti da funkcioniše izvan sistema direkcije policije ako je u tom sistemu", rekao je Veljović.

On je dodao da je ubistvo dva mladića kod Rekovca kap koja je prelila čašcu.

"Mislim da je ovo kap koja je prelila čašcu, ja na ovaj način želim da policija bude ono što treba, profesionalna služba koja radi u interesui narodna. Nije bitan ni Veljović, ni Rodoljub Milović, ni Dikić, ne sme niko da van direkcije policije da stvara veze i vezice kako bi tražio svoju zastitu", poručio je Veljović.

Prema njegovim rečima, ako se nekome ne sviđa njegov predlog, to nije njegov problem, jer on to smatra jedinim rešenjem za izlazak iz situacije u ovom trenutku.

"To mora biti putokaz i drugim starešinama da vode računa šta se dešava u njihovim jedinicama, a ne da se bave kadrovskim problemima u MUP-u", istakao je Veljović.

Veljović je rekao da su pripadnici policije kao profesionalci odgovorni narodu i državi i da se slučaj neće na tome završiti, po cenu da on ne bude na mestu direktora policije.

Povodom događaja iz Niša, Veljović je rekao da će, zbog interesa javnosti tražiti da taj događaj što pre izađe u javnost i da se utvrdi da li je neko odgovoran ili ne, ocenivši pritom da se događaj u Rekovcu ne bi ni desio da je taj prethodni slučaj rešen.

"Budite sigurni da mi nećemo stati na ovome", poručio je Veljović dodajući da se to više ne tiče samo Žandarmerije, već i svih ostalih uprava u dirkeciji policije.

On je rekao da očekuje punun podršku Dačića i dodao da su u Žandarmeriji poremećeni odnosi i da ta služba ne funkcioniše i da je zbog toga još ranije govorio o neophodnosti smena u toj jedinici i dodao da je još 2011. godine tražio kadrovske promene u žandarmeriji zbog akcije " Sistem".

Direktor policije Milorad Veljović na konferenciji je rekao da je u toku akcija koja se sprovodi u Srbiji i Crnoj Gori u vezi ubistva Pančevca Miloša Vidakovića, koji je ubijen u Budvi. Rešenje ovog ubistva trebalo bi dovesti do razrešenja nekoliko ubistava u Srbiji i Crnoj Gori.

Komandant Žandarmerije MUP Srbije Bratislav Dikić rekao je danas da nije obavešten da je direktor policije Milorad Veljović zatražio njegovu smenu. "Na terenu sam sa ljudima. Veljović me nije obavestio o zahtevu za moje razrešenje, niti o eventualnim razlozima za smenu. Nismo se danas čuli tako da ne mogu ništa više da kažem o tome", rekao je Dikić.

Žandarmerijom koja broji oko 4.000 ljudi, od danas će navodno rukovoditi Milenko Božović dosadašnji zamenik Bratislava Dikića.

Direktor policije je dao pismeni predlog kabinetu ministra policije u kom traži smenu komandanta Žanadarmerije. U tom predlogu piše da Dikić bude raspoređen na drugo radno mesto na osnovu svoje stručne spreme.

Inače, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je u nedelju da sa prvim potpredsednikom vlade i koordinatorom službi bezbednosti Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o smeni Dikića ni o promenama u strukturi Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da se tačno zna način na koji se imenuju i smenjuju ljudi u policiji.

On je precizirao da direktor policije ima ovlašćenja i može da predloži promenu ili imenovanje, ali, kako je naveo, do tada nije dobio takve predloge. "Danas me je Dikić zvao da pita da li je to tačno...Mi nismo razgovarali o promenama u MUP. Tačno se zna način na koji se u policiji postavljaju određeni ljudi, sigurno da direktor ima ovlašćenja i može da predloži promenu ili imenovanje, ali ja do sada nisam dobio takve predloge. Naravno, generalno gledano, ne o Dikiću, i ta tema može da dođe na dnevni red", kazao je Dačić u nedelju gostujući u TV emisiji Utisak nedelje.

Biografija direktora Veljovića

Aktuelni direktor policije Milorad Veljović izabran je 7. marta ove godine ponovo za novog direktora srpske policije. Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić tada je izjavio da je Milorad Veljović na tu funkciju ponovo izabran na njegov predlog, i to između trojice kandidata.

Veljović je rođen 1958. godine u mestu Svilanovo, opština Novi Pazar. Završio je Pravni fakultet 1983. godine. U Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Kragujevcu počeo je da radi 1986. godine na poslovima suzbijanja kriminaliteta. Na radno mesto načelnika Odeljenja za unapređenje operativnog postupanja i kontrolu zakonitosti u radu u Upravi kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije raspoređen je 2000. godine.

Od sredine 2003. do februara 2005. godine radio je na mestu pomoćnika načelnika i načelnika Odeljenja u Službi generalnog inspektora Resora javne bezbednosti (RJB). Na radno mesto načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije postavljen je u maju 2005. godine. Unapređen je u čin general-majora u martu 2006. godine. Vlada Republike Srbije postavila je na sednici od 15. juna 2006. godine general-majora Milorada Veljovića za direktora policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Srbije. Oženjen je i ima dvoje dece.

Biografija komandanta Dikića

Na čelu Žandarmerije Dikić se nalazi od početka juna 2009. godine, a pre toga bio je komandant niškog odreda Žandarmerije. Pre dolaska u Žandarmeriju, on je deset godina proveo u elitnoj Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ). Dikić je nosilac ordena za hrabrost, Ordena za zasluge u odbrani i bezbednosti zemlje, Ratnog krsta, kao i plakete Srpske pravoslavne crkve i specijalne plakete za Najplemenitiji podvig za 2008. godinu.

Bratislav Dikić, koji ima čin generala policije od maja 2011. rođen je 1970. godine u Nišu, studirao je u Novom Sadu, gde je magistrirao i doktorirao na Fakultetu za menadžment na užoj naučnoj oblasti "krizni menadžment". Dikić je među niškim kolegama kojima je komandovao ostao poznat po devizi: Čini dobro i dobrom se nadaj.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić
http://www.youtube.com/watch?v=8iCyLsqne4A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track