NELOGIČNE ODLUKE NA AERODROMU: Djutifri šopove častili sa 700.000 evra
Foto: Arhiva

Pomogli stranoj firmi da profitira

NELOGIČNE ODLUKE NA AERODROMU: Djutifri šopove častili sa 700.000 evra

InfoBiz -
Luksuznu robu i opremu od 1,9 miliona evra iz skladišta vazdušne luke uprava prodala švajcarskom „Dufriju“ po 40% nižoj ceni

BEOGRAD - Rukovodstvo Aerodroma „Nikola Tesla“ prodalo je švajcarskoj firmi „Dufri“ robu i opremu za fri-šopove vrednu 1,9 miliona evra uz popust od oko 700.000 evra, ili skoro 40 odsto, saznaje Kurir. Reč je o uvoznoj luksuznoj robi iz carinskih skladišta i fri-šopova koje je držao „Aerodrom“, a kupac je firma koja je od 2006. godine zakupac svih maloprodajnih objekata i restorana u beogradskoj vazdušnoj luci.Zalihe„Dufri Internešnal“ je zakupac postao posle tendera i ugovora potpisanog početkom 2006. godine, a do tada je Aerodrom sam držao fri-šopove, pa je u njima i u skladištima imao zalihe robe kao što su parfemi, dezodoransi, kozmetika, alkohol, cigarete, kafa...Nekoliko meseci posle sklapanja ugovora s „Dufrijem“, u maju 2006, Upravni odbor odobrio je ovoj firmi popust od skoro 40 odsto na robu i opremu, pa ju je - umesto 1,3 miliona evra - strana firma platila oko 800.000 evra. Posle tačno dve godine Aerodrom je potpisao nov ugovor o prodaji robe, čija je nabavna cena smanjena za oko 200.000 evra, pa je strana firma dobila robu čija je nabavna vrednost bila 600.000 evra.Osim što je luksuznu uvoznu robu prodavao, Aerodrom ju je i uništavao. Upravni odbor je marta 2008. godine doneo odluku o rashodovanju robe iz skladišta vredne 265.000 evra.- Nikome nije jasno zašto je ta roba prodata s popustom niti zašto je dozvoljeno da joj istekne rok, pa da mora da bude uništena - kaže sagovornik Kurira upoznat sa celim slučajem.Pogrešan obračunKurir je već objavio da je zbog pogrešnog obračuna zakupa Aerodrom u poslu s „Dufrijem“ oštećen za oko milion evra. Takođe, pisali smo i da državna firma nije proveravala da li je strano preduzeće ispunilo svoje obaveze iz ugovor i uložilo 6,6 miliona evra, već mu je, navodno, poverovala na reč. Iz „Dufrija“ su se ovim povodom branili da im politika poslovanja ne dozvoljava da konkretno odgovore na naša pitanja.Ugovor s „Dufrijem“ je 2006. potpisao direktor Nebojša Nedeljković i taj dokument se pominjao kao razlog za njegovu smenu godinu dana kasnije. On je, kako je pisao Kurir, ove godine za honorar savetovao „Dufri“ o novom Zakonu o radu.

Mutne radnje... Aerodrom „Nikola Tesla“
Mutne radnje... Aerodrom „Nikola Tesla“

AerodromPOPUST PREDLOŽIO „DUFRI“Na Aerodromu kažu da vrednost robe nije umanjena zbog stajanja u skladištu, već na zahtev firme „Dufri“, koji je Upravni odbor Aerodroma prihvatio. Ocarinjena roba je, dodaju, preuzeta u julu 2006, a neocarinjena maja 2008. godine jer su se UO i „Dufri“ dogovorili da zakupac angažuje procenitelja robe.Uništena je, ističu, roba kojoj je istekao rok, jer je nabavljena 2003, 2004 i 2005. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track