Ambasador Kine: Očekujem samit u BG
Foto: Printskrin Tanjug

Zvanična poseta premijera Srbije Kini

Ambasador Kine: Očekujem samit u BG

Politika -
Mislim da će, kao što je premijer Vučić već najavio, on ubediti svog kineskog kolegu da ovaj samit bude u Beogradu, rekao je on

BEOGRAD - Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang uveren je da će srpski premijer Aleksandar Vučić dogovoriti da samit Kine i 16 evropskih zemalja ove godine bude održan u Beogradu.

"Kineska strana pridaje veliku pažnju poseti premijera Vučića", rekao je ambasador Li. Prema njegovim rečima, Vučić će tokom predstojeće posete Pekingu imati veoma značajne razgovore sa kineskim premijerom Li Kećijangom, a jedna od tema će biti budući samit Kine i 16 evropskih zemalja.

"Mislim da će, kao što je premijer Vučić već najavio, on ubediti svog kineskog kolegu da ovaj samit bude u Beogradu", rekao je on, dodavši da je i njegova želja, kao ambasadora Kine u Srbiji, da premijer Li Kećijang dođe u Beograd i tom prilikom otvori most na Dunavu koji gradi kineska kompanija. "Moja želja je i da samit bude održan u Beogradu, a da li će tako biti - mislim da to zavisi od posete premijera Vučića", izjavio je ambasador Li. Samit Kine i 16 evropskih zemalja, podsetio je, prvi put je 2012. godine održan u Varšavi, a prošle godine u Rumuniji. "Gde će biti održan treći samit, to za sada još nije dogovoreno, ali je to svakako novi model saradnje između Kine i 16 zemalja ovog regiona", objasnio je i istakao da je ta vrsta saradnje veoma značajna. Upitan šta će biti teme Vučićeve posete Kini, on je primetio da su i kineska i srpska vlada u procesu reformi, te da će dva premijera svakako razmeniti mišljenja i iskustva na tom polju.

http://www.youtube.com/watch?v=SuaeNEG-Few

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track