KURC KOD VUČIĆA: Zahvalnost Austriji za pomoć poplavljenima i podršci za EU
Foto: Tanjug

Nemanjina 11

KURC KOD VUČIĆA: Zahvalnost Austriji za pomoć poplavljenima i podršci za EU

Politika -
Želeo bih da naglasim da je Austrija jedna od tri zemlje koja je najviše pomogla obnovu Srbije uz UAE i Norvešku, rekao je premijer Srbije
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je danas Austriji na svesrdnoj pomoći koju je ta zemlja uputila Srbiji nakon katastrofalnih poplava i ujedno na podršci koju daje Srbiji na njenom evropskom putu.

Vučić je na konferenciji za novinare sa austrijskim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom naveo da zahvaljuje Austriji kao državi ali i njenim bankama, institucijama, humanitarnim organizacijama koje su pritekle u pomoć Srbiji.

"Želeo bih da naglasim da je Austrija jedna od tri zemlje koja je najviše pomogla obnovu Srbije uz UAE i Norvešku", rekao je Vučić i dodao da smo zahvalni ne samo na novcu koji je upućen već i Karitasu na pomoći za 205 porodica...kao i na pomoći upućenoj i BiH, odnosno celom regionu.

On je zahvalio i na podršci tamošnjeg Crvenog krsta od 1.700 000 evra, koje treba da prođu proceduru i da se reši pitanje PDV kako bi taj novac stigao.

"Večeras ću imati čast da mi gost na večeri bude prijatelj Sebastijan Kurc koji nam daje ogromnu podršku na evropskom putu. Poručujem mu da će kad bude došlo to vreme Srbija uvek biti njemu podrška i glasaće za njega", rekao je Vučić.

On je na konferenciji za medije zahvalio i medijskoj kući Kurir koja je skupila pola miliona evra za pomoć Srbiji i BiH.

Kurc čestitao Srbiji na pozitivnom Izveštaju EK

Kurc je čestitao Vučiću na Izveštaju o napretku Srbije koji Evropska unija predstavlja danas u podne, za koji je rekao da ima "pozitivan skor" pre svega u sprovođenju reformi u oblasti privrede.

"Mogu da izrazim zadovoljstvo što je skor Izveštaja o napretku Srbije tako pozitivan i želim premijeru Aleksandru Vučiću da čestitam na pet meseci rada na reformama, pre svega u oblasti privrede, jer to jeste dobro za rast poverenja investitora", rekao je Kurc i dodao da taj dosadašnji rad zaslužuje "veliku čestiku".

Kurc je rekao i da ga je novi komesar za proširenje EU, Austrijanac Johanes Han zamolio da srpskom premijeru prenese pozdrave i da je poručio da se raduje saradnji sa Srbijom u procesu priključenja. Austrijski premijer je rekao i da je glavni razlog posete austrijske delegacije saniranje majskih poplava koje su zadesile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

"Austrija je srećom bila u situaciji da efikasno reaguje i pruži pomoć u brojnim oblastima", rekao je Kurc i dodao da su to učinile vlasti, ali i nevladine organizacije i privatna lica koji su bili spremni da pomognu i kod kojih, kako je rekao, vlada veliki stepen simpatija prema Srbiji. Kurc je istakao da naročito želi da premijeru Vučiću zahvali na odnosu prema sredstvima dobijenim za sanaciju poplava, dokumentaciji i spiskovima gde su sredstva otišla i na koji način će biti upotrebljena. "To je veoma važno jer se to u drugim zemljama ne podrazumeva", rekao je austrijski premijer.

Uz napomenu da je u Beograd doputovao sa predsednikom Rajfajzen banke koja je u Srbiji aktivna ne samo kao banka već i kao Unika osiguranje, Kurc je naglasio da je to prva firma koja je navela da Srbiji treba da se pomogne nakon majskih poslova.Kurc je rekao i da je u Beograd doputovao sa glavnim urednikom Kurira, austrijskih dnevnih novina koje su, dodao je, brzo napravile kampanju i prikupile donacije privatnih lica, kao i sa predstavnicima Karitasa i Crvenog krsta, dve najveće austrijske nevladine organizacije koje se staraju o tome da pomoć bude usmerena na pravo mesto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja