TREĆI DAN: Nikolić i Dačić nastavljaju aktivnosti u Njujorku
Foto: Fonet I Beta

Zasedanje Generalne skupštine UN

TREĆI DAN: Nikolić i Dačić nastavljaju aktivnosti u Njujorku

Politika -
Predsednik Srbije prisustvovao je otvaranju generalne debate 69. redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, dok će se Generalnoj skupštini UN obratiti u petak, 26. septembra

NJUJORK - Delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Tomislav Nikolić, a u kojoj je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nastavlja aktivnosti u Njujorku, gde se održava generalna debata 69. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Trećeg dana posete predsednik Nikolić prisustvovao je otvaranju generalne debate 69. redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, dok će se Generalnoj skupštini UN obratiti u petak, 26. septembra. Tokom jučerašnjeg dana je imao čitav niz bilateralnih sastanaka.Nikolić se u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN sastao sa potpredsednikom Angole Manuelom Domingosom Vinsenteom i sa predsednikom Letonije Andrisom Berzinjšom.

Nikolić se sinoć sastao i sa predsednicima Poljske i Slovenije, Borutom Pahorom i Bronislavom Komorovskim, kao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Predsednik Srbije prisustvovao je svečanom prijemu koji je za svetske lidere okupljene na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku priredio predsednik SAD Barak Obama. Prijem je održan u utorak uveče, a Nikolić je u razgovoru sa svojim američkim kolegom zahvalio na pozivu i poručio da Srbija daje punu podršku naporima SAD u borbi protiv ISIS-a.

Kako je rečeno u srpskoj delegaciji, Obama je zahvalio i čestitao Nikoliću na dobrom radu uz poruku da nastavi istim tempom. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na marginama generalne debate 69. zasedanja GS UN u Njujorku na sastanku ministara inostranih poslova Zapadnog Balkana sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom i budućom šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Glavne teme sastanka, čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, bile su unapređenje regionalne saradnje i proces evropskih integracija, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.Šefovi diplomatija razmotrili su i mogućnosti konkretizacije zajedničkih projekata koji bi doprineli jačem ekonomskom povezivanju regiona, u skladu sa zaključcima nedavno održane Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu.Dačić se tokom dana na marginama generalne debate sastao sa ministrom inostranih poslova Švedske Karlom Biltom, pomoćnikom državnog sekretara SAD Hojtom Jiem i šefom alžirske diplomatije Ramtaneom Lamamrom.Učestvovao je i na radnom ručku sa ministrima inostranih poslova država članica Američko-jadranske i Američko-baltičke povelje.Ovogodišnja 69. zasedanje Generalne skupštine otvoreno je 16. septembra i trajaće do 29. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track