Vulin: Nadam se usvajanju platforme

Rešenje za Kosovo

Vulin: Nadam se usvajanju platforme

Politika -
Tražimo da Srbi imaju mogućnost da žive u skladu sa svojim uverenjima, običajima, da postanu ono što jesu i da ne bude jedini narod u 21. veku koji ne može da izabere kako i gde će živeti

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izrazio je danas nadu da će Rezolucija koja je utemeljena na platformi o KiM biti usvojena na vladi i u Skupštini i naglasio da je ona realna i "zasnovana na mogućem".

Vulin je rekao da želi da 2013. bude godina jedinstva i godina u kojoj će Srbi ponovo otkriti Srbe kakvi jesu i da se neće deliti oko najvažnijih pitanja.

- Putin je jednom rekao da u ruskoj Dumi ne postoje partije koje su za nezavisnost Kosova, a da u srpskom parlamentu nažalost postoje. Ja se nadam da to ovaj put neće biti - poručio je Vulin.

Govoreći o principima koje će sadržati pratforma o Kosovu i Metohiji, koji u Rezoluciji treba da budu usvojeni, Vulin je rekao da je prvi među njima taj da Kosovo za Srbiju nikad neće i ne može biti država. On je dodao da ovom Rezolucijom Srbija nudi veoma široku autonomiju i da ono što nudi, traži i za Srbe.

- Tražimo da Srbi imaju mogućnost da žive u skladu sa svojim uverenjima, običajima, da postanu ono što jesu i da ne bude jedini narod u 21. veku koji ne može da izabere kako i gde će živeti. Mi priznajemo legitimna prava albanskom narodu, pa zašto oni ne priznaju legitimna prava Srba - upitao je Vulin.

On je rekao da Rezolucija može da osnaži poziciju Srbije u dijalogu sa Prištinom i dodao da je Srbija prvi put posle 12 godina "izašla" sa stavom.

- Do sada se Srbija ponašala kao telefonska sekretarica - pošaljete poruku, ona tu poruku sporvede. Odjedanput je Srbija rekla ovo je naše viđenje i ne možemo da odstupimo više od toga - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Međunarodna zajednica je Srbiju nebrojano puta, s punim pravom, podsećala da mora da prihvati realnost.

- Ja to sada njih podsećam. Morate da prihvatite realnost, a realnost je da bez Srbije i Srba na KiM neće i ne može biti rešenja - poručio je Vulin.

Govoreći o nastavku dijaloga 17. januara, Vulin je kazao da će premijer Srbije Ivica Dacičh i kosovski prmeijer Hašim Tači najverovatnije u razgovor uvrstiti i slobodu kretanja, nakon "nasilja koje se desilo ovih dana".

Razgovaraće, kako je dodao, i o severu KiM, ali ne u smislu da Srbija hoće da ga napusti kao i tamošnje institucije.

- Nadam se da će Tači moći da se izdigne iznad partijskih izbora koji su upravo u toku i da neće pokušavati da se predstavi Ademu Jašariju (osnivač i vođa Oslobodilačke vojske Kosova) - zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track