Za Đilasa je i pobeda DS poraz ako on nije na njegovom čelu
Foto: Nebijša Mandić

Šta je predsedniku demokrata katastrofa

Za Đilasa je i pobeda DS poraz ako on nije na njegovom čelu

Politika -
Za prvog čoveka Demokratske stranke katastrofa je ako se desi da ne bude na čelu stranke u trenutku kada od toga on može da ima neku korist, kaže Dragomir Anđelković

BEOGRAD - Spasavanje sopstvene kože.

Lider DS Dragan Đilas ocenio je na sednici Glavnog odbora te stranke da rezultat demokrata od 6,03 odsto osvojenih glasova na nedavnim parlamentarnim izborima nije katastrofalan jer su neke stranke osvojile četiri odsto i nisu prešle cenzus! S obzirom na činjenicu da je DS na martovskim izborima zabeležio najlošiji rezultat od svog osnivanja, postavlja se pitanje šta je za Dragana Đilasa katastrofalan rezultat. Đilas nije komentarisao da li je šest odsto katastrofa u odnosu na 13 odsto, koliko je imala koalicija oko SPS, odnosno 48 odsto, koliko je na kraju imala koalicija okupljena oko naprednjaka. Važna mu samo dobitPolitički analitičari ocenjuju da bi za šefa DS, očigledno, katastrofa bila samo ukoliko on ne bi opstao na čelu stranke.- Za aktuelnog šefa DS bi, očigledno, bila katastrofa samo ukoliko bi se dogodilo da ne bude na čelu te stranke sve dok on od toga ima neku korist. To je zato što ima potpuno subjektivan odnos prema politici. Za njega bi najveći poraz bila čak i pobeda DS ukoliko on ne bi opstao na njenom čelu. Dakle, njega ne interesuje DS, nego lični interes - kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.Doduše, na sednici Glavnog odbora DS Đilas je kazao da taj dan „nije baš najsjajniji u njegovoj karijeri“ jer treba da se podnosi izveštaj o radu. Uprkos tome, poslužio se demagogijom i naveo loše rezultate LDP, URS i DSS kao poslednji adut da članove Glavnog odbora ubedi da demokrate na proteklim izborima nisu postigle katastrofalan rezultat.- To je veliki problem za članove DS jer kad nema ideološkog pristupa i solidarnosti od onoga koji tu stranku vodi, to je siguran put u njenu propast i konačno gašenje - ocenjuje Anđelković.Krivi su drugiĐilas je, pored toga, optužio Borisa Tadića, predsednika Nove demokratske stranke, da je najodgovorniji za propast DS na izborima. S obzirom na to da je uz Tadića veliki broj članova prešao u NDS jer su bili nezadovoljni Đilasovim vođenjem politike, postavlja se pitanje dokle je Đilas spreman da ide, kao i da li bi samo eventualno gašenje DS Đilasu predstavljalo katastrofalan rezultat.(M. M.)

Balša BožovićNE IDEM KOD TADIĆAPredsednik beogradskog odbora DS Balša Božović rekao je juče da nema ni govora o njegovom prelasku u Novu demokratsku stranku.- Moji roditelji su potpisnici pisma o namerama o osnivanju DS, ja sam dete Demokratske stranke i nema ni govora da ću preći u drugu stranku - rekao je Božović Tanjugu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track