KRAJ ĐILASOVE ERE: Odlazi posle osam godina vladavine!
Foto: Zorana Jevtić

Skupština grada Beograda glasa o gradonačelniku

KRAJ ĐILASOVE ERE: Odlazi posle osam godina vladavine!

Beograd -
SNS i DSS u ponedeljak podneli inicijativu za smenu, a Stefanović najavio izbore u Beogradu u roku od šest meseci jer se SNS neće baviti prekomponovanjem vlasti

BEOGRAD - Đilas odlazi iz Starog dvora!Posle višemesečnih spekulacija, dosadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas postaće definitivno bivši. Naime, naprednjaci, koji su juče i zvanično podneli inicijativu za smenu, imaju podršku DSS, ali i koalicionih partnera na republičkom nivou, SPS-PUPS- JS.Dve tačke dnevnog redaNije isključeno da će biti formirana grupa od osam odbornika s odborničke liste DS, koja bi takođe podržala Đilasovu smenu.- Današnja sednica imaće dve tačke dnevnog reda: konstatovanje ostavki odbornika i izbor novih i predlog za razrešenje Đilasa, a ostale tačke koje su planirane biće izbačene s dnevnog reda, kao što je izbor direktora u javnim preduzećima - kaže izvor Kurira.Nebojša Stefanović, prvi čovek beogradskih naprednjaka, juče je posle sednice Predsedništva stranke izjavio da očekuje podršku u Skupštini grada za razrešenje Đilasa.- Ne plašimo se izbora u Beogradu i realno je i razumno da izbori u glavno gradu budu u roku od šest meseci. Niti smo se bavili komponovanjem, kao Đilas 2008. godine, niti se sad bavimo prekomponovanjem - naglasio je Stefanović.Lider SPS Ivica Dačić potvrdio je da će socijalisti podržati inicijativu naprednjaka, ističući da Srbija nije prvi put suočena sa zahtevom za prekompoziciju gradske vlasti.- I konstituisanje gradske vlasti 2008, kad smo imali potpisan dogovor s Koštunicom i Vučićem i kad mi je Boris Tadić rekao da, ako Đilas ne bude gradonačelnik Beograda, neće biti republičke vlade između DS i SPS - rekao je Dačić i priznao da je zbog takve odluke navukao pet godina mržnje Vučića i četiri godine napada dok su se oni međusobno dogovarali.Izbori rešenjeĐilas je izjavio da jedini koji mogu da odluče o njegovoj smenu jesu građani, i to na izborima.- Mislim da je rešenje ove krize - kad koalicioni partneri više ne podržavaju vlast - da prepustimo građanima da sami kažu da li su zadovoljni onim što je urađeno. Osamdeset odsto Beograđana podržalo je moj predlog da se gradonačelnik bira na direktnim izborima - rekao je Đilas.

23.5.2013.
23.5.2013.

24.5.2013.
24.5.2013.

24.10.2012.
24.10.2012.

Jedino Kurir pisao o aferama u BeograduO aferama koje su do danas pratile gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa javnost je izveštavao jedino - Kurir. Mi smo u više navrata upozorili da je pri obnovi Bulevara kralja Aleksandra nestalo skoro šest miliona evra, da zbog sistema „bus-plus“ GSP gubi milijarde i da je Most na Adi mogao da košta mnogo manje i bude jednako dobar.

Gradski parlament* Ukupan broj odbornika 110* Za smenu treba 56* DS 50* SNS 37* SPS 9* PUPS 4* DSS 9* Samostalnih 1

Milan Krkobabić: Ne štitim Đilasa, već konceptMilan Krkobabić, šef odborničke grupe PUPS, kaže da im je najvažnije da koncept socijalne politike ostane nedirnut, kao i da nisu u misiji zaštite Đilasa.- Odluku o tome kako ćemo se ponašati na sednici Skupštine grada doneće stranački organi, mi ćemo saslušati stavove SNS i doneti odluku - rekao je Krkobabić.

Đilas se već iselio iz kabinetaKako Kurir saznaje, lider DS Dragan Đilas u nedelju je spakovao i pokupio svoje stvari iz kabineta gradonačelnika u Starom dvoru.- Svestan je da će ga smeniti. Želeo je da natenane pokupi sve svoje stvari - rekao je izbor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track