NE ZNA SE KO ĆE DA PLATI: Bez dogovora o isporuci ruskog gasa Ukrajini!
Foto: Rojters

Dolazi zima duga i hladna

NE ZNA SE KO ĆE DA PLATI: Bez dogovora o isporuci ruskog gasa Ukrajini!

Planeta -
Putin i Porošenko su razgovarali i o snabdevanju Ukrajine ruskim gasom, Agencija AP je prenela da su njih dvojica postigli saglasnost oko brojnih pitanja, ali da pitanje plaćanja gasa ostaje nerešeno

BRISEL - Predstavnici Ukrajine, Rusije i Evropske unije nisu uspeli danas na razgovorima u Briselu da se dogovore o uslovima isporuke ruskog gasa u Ukrajinu i ponovo će se sastati 29. oktobra, u nadi da će ga postići, saopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

"Danas smo postavili osnove o kojima će razgovarati sve strane sa svojim vladama, direktorima kompanija koje su uključene ovde u Komisiji, u konsultacijama sa Savetom EU", rekao je Etinger na konferenciji nakon jednodnevnih razgovora.

"Na osnovu nacrta tih dokumenata, i na sledećem sastanku za koji se nadamo da će biti poslednji trilateralni sastanak - u sredu naredne sedmice - ovde u Briselu, bićemo u mogućnosti da postignemo odluku i imati potpise svih partnera", rekao je on.

U Briselu su na trojnom ministarskom sastanku učestvovali ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, ministar energetike i rudarstva Ukrajine Jurij Prodan i evropski komesar za energetiku Gintera Etingera.

Učesnici pregovora trebalo je da postignu privremeni dogovor o uslovima isporuka ruskog gasa u Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je u nedelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o isporuci gasa Ukrajini do 31. marta po ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara i da će sporazum o tome zvanično biti potpisan tokom današnje trojne runde pregovora o gasu u Briselu.

Bez takvog sporazuma postavlja se i pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa u zemlje EU koje idu tranzitom kroz Ukrajinu, uz veliku verovatnoću da Ukrajina neovlašćeno uzima gas u zimskom periodu radi zadovoljenja svojih unutrašnjih potreba, podseća Tas s.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko naglasili su u današnjem telefonskom razgovoru važnost podrške mirovnom procesu u Ukrajini.

Dvojica predsednika su istakla i značaj održavanja prekida vatre na jugoistoku Ukrajine, stoji u današnjem saopštenju Kremlja, prenosi Rojters.

Putin i Porošenko su razgovarali i o snabdevanju Ukrajine ruskim gasom, nakon što je prošle nedelje u Milanu došlo do preliminarnog sporazuma o bazičnim uslovima budućih isporuka.

Agencija AP je prenela da su njih dvojica postigli saglasnost oko brojnih pitanja, ali da pitanje plaćanja gasa ostaje nerešeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track