KRAJ NOVAKOVOG KINESKOG NIZA: Stari Federer zaustavio Đokovića u polufinalu Šangaja
Foto: Reuters

Posle 28 pobeda

KRAJ NOVAKOVOG KINESKOG NIZA: Stari Federer zaustavio Đokovića u polufinalu Šangaja

Tenis -
Najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je od Švajcarca Rodžera Federera sa 6:4, 6:4 u polufinalu Mastersa u Šangaju.

ŠANGAJ - Najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je od Švajcarca Rodžera Federera sa 6:4, 6:4 u polufinalu Mastersa u Šangaju.To je bio njihov 36. međusobni duel i 19. pobeda Federera, koji je tako naneo prvi poraz Đokoviću u Kini još od 2010. godine.Zanimljivo je da je Novak poslednji poraz u toj zemlji pretrpeo baš od Rodžera Federera takođe u polufinalu Mastersu u Šangaju, 2010. godine - 5:7, 4:6. Đoković je od tada dva puta osvojio Masters u Šangaju i tri puta turnir u Pekingu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Federer je do trijumfa stigao posle jednog sata i 36 minuta igre, a u finalu će igrati protiv Francuza Žila Simona, koji je u prvom polufinalu savladao Španca Felisijana Lopesa sa 6:2, 7:6 (7:1).Federer je tako po treći put ove sezone dobio Đokovića, pa je s

kor sada 3:2 za Švajcarca. Novak je slavio u finalu Vimbldona (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4), kao i u finalu Indijan Velsa (3:6, 6:3, 7:6), dok je Federer prethodno pobeđivao u polufinalu Mastersa u Monte Karlu (7:5, 6:2), kao i na turniru u Dubaiju (3:6, 6:3, 6:2).

Istovrmeno, Švajcarac je posle ove pobede dobio realnu šansu da napadne prvo mesto na ATP listi. On bi u završnici sezone čak mogao i da prestigne Novaka.

Federer se u ponedeljak vraća na drugo mesto na ATP listi. On će prestići Španca Rafaela Nadala, koji je zbog upale slepog creva, poražen već u 2. kolu Mastersa u Šangaju. Đoković je priznao da je Federer odigrao savršen meč.Švajcarac se u Šangaju plasirao u 122. finale u karijeri, a protiv Simona će pokušati da osvoji 81. trofej.

http://www.youtube.com/watch?v=b19mIfI-HG0

Trend sigurnih servisa nastavio je Federer, koji ekspresno poravnava na 2:2.Švajcarac je nastavio da igra veoma agresivno i to mu se isplatilo u petom gemu. Novak je izgubio prva dva poena, a Federer u nastavku stiže i do prve dve brejk lopte u meču. Đoković je spasao prvu odličnim forhendom, ali ga je Rodžer u sledećem poenu naterao na grešku i stiže do brejka - 2:3.Đoković je u sledećem gemu imao priliku da uzvrati istom merom, ali nije realizovao prvu brejk šansu. Švajcarac se odbranio sjajnim forhendom i posle velike borbe osvaja novi gem za vođstvo od 2:4.Novak je u sednom gemu prekinuo mini-seriju rivala i smanjuje prednost Federera na 3:4. Međutim, on nije uspeo da zaustavi Švajcarca, koji dobija osmi gem za samo 40 sekundi. Švajcarac je posao završio sa tri asa i jednim vinerom i bez izgubljenog poena stiže na gem od osvajanja prvog seta - 3:5.Branilac titule je rutinski dobio deveti gem (4:5), ali Federer u završnici nije dozvolio iznenađenje. Novak je imao 30:30, ali je usledio novi napad Švajcarca, koji posle novog vinera, dobija set šestim as udarcem - 6:4 posle 39 minuta igre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track