UŽIVO DAN 44 NATO: 40.000 ruskih vojnika spremno da napadne Ukrajinu!
Foto: Reuters

Čekaju naređenje

UŽIVO DAN 44 NATO: 40.000 ruskih vojnika spremno da napadne Ukrajinu!

Planeta -
NATO tvrdi da su ruske trupe spremne da krenu u akciju. Turčinov izjavio da je situacija na granici sa Ukrajinom i dalje napeta. Svrgnuti predsednik Ukrajine kaže da je otcepljenje Krima od Ukrajine tragedija za koju su krive sadašnje vlasti u Kijevu i da se nada da će Rusija vratiti to poluostrvo Ukrajini

MOSKVA - Vrhovni komandant snaga NATO u Evropi, vazduhoplovni general Filip Bridlav izjavio je da Rusija ima 40.000 vojnika raspoređenih duž granice sa Ukrajinom i da su oni u stanju da krenu u akciju 12 sati po izdavanju takvog naređenja. U

prkos tvrdnjama Rusije da je počela da povlači svoje snage, još nema potvrda da je značajniji broj vojnika počeo da napušta pogranično područje sa Ukrajinom, rekao je Bridlav. Aleksandar Turčinov, v.d. predsednika Ukrajine, rekao je danas kako je situacija na granici sa Ukrajinom i dalje napeta, prenose ukrajinski mediji.

Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je ranije danas da je molio predsednika Rusije Vladimira Putina da angažuje ruske trupe da bi zaštitio živote Ukrajinaca, javlja AP, prenosi ruska Gazeta.

Za otcepljenje Krima od Ukrajine krive su vlasti u Kijevu, a ne Rusija i ja, rekao je Janukovič i dodao da je referendum na poluostrvu bio vid protesta lokalnog stanovništva protiv novih ukrajinskih vlasti. Otcepljenje Krima je tragedija za Ukrajinu i uradio bih sve da ga sprečim da je bilo moguće, kaže on.

Za tragičnu pogibiju ljudi u februar na mitingu na Trgu nezavisnosti u Kijevu, poznatijem kao Majdan, Janukovič je okrivio lidere Evromajdana, prozapadnog pokreta. Snajperi su pucali iz zgrade koja je bila pod kontrolom opozicije, kaže on. "Ja nisam dao nalog da se puca u ljude, niti sam naredio da se specijalcima da oružje", izjavio je Janukovič u intervjuu za AP.

http://www.youtube.com/watch?v=31VUYyBZf7o

23.45 - Aleksandar Turčinov izjavio je da Ukrajina priprema tužbe protiv Rusijem, koje će biti poslate međunarodnim sudovima pravde. On dodaje da će Ukrajina prihvatiti članstvo u NATO.

23.25 - Vrhovni komandant snaga NATO u Evropi, vazduhoplovni general Filip Bridlav izjavio je da Rusija ima 40.000 vojnika raspoređenih duž granice sa Ukrajinom i da su oni u stanju da krenu u akciju 12 sati po izdavanju takvog naređenja.

22.43 - Sjedinjene Američke Države susprendovale su saradnju između NASA i Rusije, zbog trenutne krize u Ukrajini. Odnos će ostati isti između ove dve države samo po pitanju Međunarodne svemirske stanice. "Ova suspenzija uključuje putovanje članova NASA-e u Rusiju, bilateralnih sastanaka, telekonferencije, razmenu mejlova", saopšteno je iz NASA-e.

22.10 - Viktor Janukovič je izgubio legitimitet kao šef države, izjavio je Turčinov. "Janukovič više nema ni pravnu ni političku snagu u Ukrajini", naglasio je v.d. predsednika Ukrajine.

21.37 - Predsednik ruske državne Dume Sergej Nariškin izjavio je danas da se aktuelna kriza u Ukrajini ne može rešiti bez stvaranja federativne države u toj zemlji.

21.21 - Situacija na granici na jugu i jugoistoku Ukrajine i dalje napeta, izjavio je v.d. predsednika Aleksandar Turčinov, a prenose ukrajinski mediji.

21.09 - Evropski parlament je usvojio takozvanu "listu Magnitski", koja obuhvata listu od 32 ruska državljanina, kojima je zabranjeno da uđu u EU i zamrznuti bankovni računi.

20.44 - Između NATO i Rusije neće doći do "hladnog rata", naveo je generalni sekretar Anders Fog Rasmusen. "Rusija je moćna zemlja, može da prekraja granice u Evropi", dodao je Rasmusen.

20.03 - Švajcarska je danas saopštila da će za 33 ruska zvaničnika koji su obuhvaćeni sankcijama EU zbog ukrajinske krize biti onemogućeno da posluju u Švajcarskoj, ali i da se ruski milijarderi, čija se imena pominju na američkoj listi sankcionisanih, neće suočiti ni sa kakvim zabranama.

19.40 - Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je danas u svom prvom intervjuu od kako je napustio Ukrajinu i prešao u Rusiju, da trenutno živi u Rostovskom regionu. "Sada sam se vratio u Rostovski region, ali planiram da se uskoro preselim u Moskvu jer treba da se vidim sa mnogim ljudima, a u Rostovu nemam odgovarajuće uslove za brojne susrete", rekao je Janukovič.

18.43 - Sirijski predsednik Bašar al Asad podržao je danas politiku Rusije po pitanju Krima i ocenio da je Moskva time doprinela ponovnom uspostavljanju "multipolarnog sveta". "Rusija danas igra važnu ulogu na međunarodnoj sceni tako što jasno doprinosi kreiranju nove mape multipolarnog sveta", rekao je Asad nakon sastanka sa ruskom delegacijom koja je došla u posetu Damasku.

18.33 - Lider samoproglašene moldavske Republike Pridnjestrovlje Jevgenij Ševčuk rekao je da se stanovnici te teritorije, posle pripajanja Krima Rusiji, sve više nadaju pravednom rešenju za zamrznut lokalni sukob. "S obzirom na to da se situacija u svetu menja tako brzo, verujemo da će međunarodni partneri koji učestvuju u rešavanju sukoba u Pridnjestrovlju zaključiti da pravedno rešenje može da bude postignuto jedino priznavanjem volje naroda Pridnjestrovlja", izjavio je.

18.17 - Sa Krimu u Ukrajinu do sada je povučeno više od 2.000 ukrajinske vojske, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbedbost i odbranu Andrev Parubi.

18.05 - Situacija na Ukrajini može da ima negativan uticaj po druge zemlje, izjavila je direktorka Međunarodnom monetarnog fonda Kristin Lagard.

17.51 - Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen rekao je danas da deli "zabrinutost" sa najvišim vojnim zvaničnicima Alijanse zbog prisustva ruskih trupa na ukrajinskoj granici. Rasmusen se osvrnuo na izjave vrhovnog komandanta NATO i američkih snaga u Evropi, američkog generala Filipa Bridlava.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17.03 - Državni dug Ukrajine ove godine će, zbog pada vrednosti nacionalne valute grivne, porasti 11,6 milijardi dolara, rekao je danas ministar finansija zemlje, Aleksandar Šlapak. Prema njegovim rečima, u ovom momentu obim državnog duga Ukrajine iznosi 42,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a predviđa da će se tokom godine uvećati na 53 odsto BDP, prenela je agencija Ria novosti.

16.52 - Čak 96 posto Rusa smatra da je odluka o prijemu Krima u sastav Rusije ispravna, javlja 1TV RU. Tri četvrtine ispitanih smatra da će to biti od koristi za Rusiju, pokazuje anketa koju je sproveo Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja.

16.31 - Nove vlasti Ukrajine obećale su da će u narednih nekoliko dana biti objavljeni snajperisti koji su u januaru na mitingu na Majdanu u Kijevu ubijali ljude, javlja Raša tudej.

16.04 - Ukrajinska državna naftna kompanija Naftogas dužna je ruskom državnom naftnom gigantu Gaspromu samo za mart 510 miliona dolara, javlja lb.ua, a to znači da bi ukupan dug za gas Ukrajine Rusiji za nedelju dana mogao da pređe 2 milijarde dolara.

15.52 - Sajtovi na Krimu sa domena "ua" prelaze na "ru", javljaju RIA Novosti. U toku su tehničke pripreme, a promena će se izvršiti u roku od mesec ili dva.

15.48 - NATO je saopštio da obustavlja saradnju sa Rusijom u zajedinčkoj akciji borbe protiv droge u Avganistanu, javlja Raša tudej.

Foto: AP
Foto: AP

15.33 - Ukrajinski kandidat za predsednika Pjetr Porošenko izjavio je da bi bivša premijerka Julija Timošenko trebalo da, sledeći primer Vitalija Klička, odustane od kadnidature. "Kličko je prešao preko svojih ambicija kako ne bi ugrozio jedinstvo države. Julija Timošenko bi trebalo da smo se, posle toliko smrti na Majdanu, našli u novoj zemlji koja zaslužuje novi mentalitet i nove političare", naveo je Porošenko u intervjuu za nemački Bild.

15.29 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk oglasio se posle dužeg vremena na svom Tviteru. Sledeći koraci vlade: reforma pravosuđa, tužilaštva, poreza, carine, novi poreski kodeks i još više, tvitnuo je Jacenjuk.

15.24 - SAD i EU obećali su danas da će pomoći Ukrajini da smanji zavisnost od energenata iz Rusije. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će Vašington i Brisel pokušati da Kijevu obezbede gas kroz Poljsku, Mađarsku i Slovačku, prenela je agencija AP.

15.00 -. Ukrajinski pokret Evromajdan zatražio je od svih Ukrajinaca da ne kupuju robu proizvedenu u Ruskoj Federaciji. Širom Ukrajine vodi se prava kampanja protiv ruske robe.

Desni sektor Foto AP

12.48 - U Rusiji su blokirani svi internet sajtovi koji su u vezi sa ultradesničarskom organizacijom Desni sektor, javlja Iter Tass.

12.09 - Nacionalna banka Ukrajine predviđa da će godišnja inflacija u ovoj zemlji iznositi 15,7 odsto. "Procene se kreću između 12 i 16 odsto, a šta će biti limit, zavisiće od toga koliko su efektni koraci koje ćemo preduzeti i koliko brzo će doći novac iz MMF", izjavio je Stepan Kubiv, prvi čovek Nacionalne banke Ukrajine.

Delegacija Dume uskoro na Krimu Foto AP
Delegacija Dume uskoro na Krimu Foto AP

12.03 - Delegacija ruskih deputata posetiće 5. aprila Krim i Sevastopolj, izjavila je Itar-Tassu Jevgenija Čugunova, portparolka predsedavajućeg Državne Dume Sergeja Nariškina. Nariškin će voditi delegaciju Dume.

11.55 - Odluka NATO da prekine saradnju s Rusijom je deža vi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Raša tudej. "Jezik tog saopštinja podseća na retoriku iz vremena 'hladnog rata'", piše u saopštenju zvaničnog predstavnika MIP Rusije Aleksandar Lukaševiča. Podseća se da je NATO prekinuo saradnju s Rusijom i pre šest godina, ali se brže-bolje vratio i oživeo savet Rusija-Nato.

Džon Keri
Džon Keri

11.11 - Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da Rusija ne bi trebalo da koristi energiju kao sredstvo agresije protiv Ukrajine i apelovao na Evropsku uniju da učini sve kako bi Ukrajina imala stabilno snabdevanje gasom iz Evrope, javlja Unian. "Potrebno je da postoji energetska stabilnost za čitavu Evropu. Nijedna država ne bi trebalo da koristi energiju kao oružje", rekao je Keri.

11.07 - Evropska unija zabranila je letove za Simferopolj i Sevastopolj, saopštila je Eurokontrola. "Striktno se pridržavamo Konvenice o međunarodnoj civilnoj avijaciji i ne prepoznajemo unilateralnu deklaraciju o pružanju vazdušnjih usluga preko ukrajinskog vazdušnog prostora, ukoliko takva odluka ne dolazi od ukrajinskih vlasti", saopšteno je.

10.50 - Komandant NATO snaga kaže da bi Rusija mogla upadom u Ukrajinu da ostvari svoje ciljeve u roku od tri do pet dana, prenosi Rojters.

Pjotr Porošenko (Foto: Reuters)
Pjotr Porošenko (Foto: Reuters)

10.07 - Favorit za predsednika Ukrajine Pjotr Porošenko je rekao da je Kijevu potreban dijalog sa Rusijom, ocenio da je opasnost od ruske invazije u istočnoj Ukrajini i dalje velika, kao i spremnost Ukrajinaca za odbranu i savetovao Nemcima da bojkotuju ruski gas. "Ponekad se mora platiti cena za demokratiju..., bojkot ruskog gasa bi bilo pravo sredstvo sankcionisanja i to bi moglo Rusiju, privredno, da baci na kolena. Nemačka i Evropa bi mogle da istovremeno koriste alternativne mogućnosti u snabdevanju energentima. Nemačka nije upućena na ruski gas", rekao je Porošenko danas u intervjuu tabliodu "Bild". Porošenko je rekao da je Ukrajini, iz razloga lične sigurnosti, potreban dijalog sa Rusijom i da u tim razgovorima oni nikada neće moći temu "Krim" da izostave."Nama su, istovremeno, na zapadu potrebni novi savezi, koji bi mogli da garantuju našu sigurnost...", rekao je Porošenko i zahtevao da se ruska vojna agresija stopira.

09.57 - Gradski sud Moskve potvrdio je nalog za hapšenje vođe ukrajinskog "Desnog sektora" Dmitrija Jaroša, koji je u odsustvu izdao Basmanski sud. Sudsko veće je odbacilo žalbu Jaroševog advokata. Jaroš je optužen za dva krivična dela: javno pozivanje na terorizam i širenje ekstremizma putem medija. Prema ruskim zakonima, za to bi mogao da bude osuđen na sedam godina robije.

09.32 - Krim je dobio ruske poštanske brojeve, tačnije, na broj koji je do sada važio, potrebno je dodati broj 2. Tako na primer za Simferopolj, koji je do sada imao broj 95.000 novi broj glasi 295.000, javlja Unian.

09.25 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon o prestanku važenja cetiri sporazuma o Crnomorskoj floti, saopštila je preš služba Kremlja.

Arsenij Jacenjuk: Želimo obnavljanje odnosa s Rusijom, ali da przna nezavisnost Ukrajine   Foto AP
Arsenij Jacenjuk: Želimo obnavljanje odnosa s Rusijom, ali da przna nezavisnost Ukrajine Foto AP

09.19 - "Želimo da pregovaramo o odnosima Ruske Federacije i Ukrajine i smatramo da bi šefovi diplomatija naših zemalja trebalo da se što pre sastanu", izjavio je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk dodajući da Kijev želi da obnovi odnose s Moksvom, ali pod uslovom da Rusija prizna nezavisnost Ukrajine, prenosi Komsomoljskaja pravda. Jacenjuk je takođe kazao da Ukrajina predlaže Rusiji da kao drugi zvanični jezik uvede ukrajinski jer je ukrajinska govorna zajednica druga po veluičini u Rusiji i bilo bi potpuno prirodno da ukrajinski bude drugi zvanični jezik ili bar da ima poseban status.

Dmitrij Jaroš Foto Printscreen
Dmitrij Jaroš Foto Printscreen

09.07 - Centralna izborna komisija Ukrajine je i zvanično registrovala kandidaturu lidera ekstremne desničarske grupe Desni sektor Dmitrija Jaroša na predsedničkim izborima, zakazanim za 25. maj. Jaroševa kandidatura je potvrđena iz drugog puta pošto je ukrajinska "Oščandbanka" potvrdila da je on lično dao depozit od 2,5 miliona grivni (227.000 američkih dolara), prenela je utorak agencija Itar-Tass. Do sada se za predsedničke izbore prijavio 21 kandidat, a Komisija je odbacila 17 kandidatura.

09.05 - Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer najavio je tolerantniji odnos prema zemljama koje imaju paralelne odnose sa Moskvom istakavši da će poštovati pravo partnera da određuju balans politike prema EU i Rusiji. "Umesto da uslovljavamo saradnju po principu ili mi (EU) ili oni (Rusija), poštovaćemo pravo naših partnera da određuju nivo odnosa i balans politike prema dva centra moći", rekao je Štajnmajer, prenela je današnja "Politika".

Refat Čubarov
Refat Čubarov

08.45 - Medžilis Krimskih Tatara saglasio se da postavi dvojicu predstavnika u Savet ministara Krima. "Ovi ljudi nisu političari, već se nalaze u izvršnoj grani vlasti i neće predstavljati politički teret. Političke odluke i procene počivaju u Medžilisu", izjavio je Refat Čubarov, predsedavajući Medžilisa.

Foto: Printscreen yt

08.30 - Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila je da pokojni Aleksandar Muzičko, jedan od vođa Desnog sektora, slučajno upucao sam sebe zadobivši tako povrede od kojih je preminuo.

Foto Twitter Evromajdan
Foto Twitter Evromajdan

08.15 - Prozapadna ukrajinska organizacija Evromajdan pokušala je da, u svetlu objave razvoda ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove, sada bivše supruge Ljudmile, osramoti prvog čoveka Rusije. Naime, oni su objavili fotografiju Ljudmile u garderobi plavo-žute boje, koju je navodno obukla "u znak podrške Ukrajini".

07.59 - Predstavnički dom SAD podržao je zakon kojim se Ukrajini pruža finansijska pomoć u iznosu o jedne milijarde dolara zajma, i odobravaju sankcije Rusiji zbog situacije na Krimu. Ove sankcije podrazumevaju zamrzavanje sredstava i zabranu dodele viza pojedincima.

Džim Jong Kim (Foto: Reuters)
Džim Jong Kim (Foto: Reuters)

07.40 - Ekonomska nestabilnost Ukrajine mogla bi da ima velikog uticaja i van ove države, naveo je Džim Jong Kim, predsednik Svetske banke. "Imamo dugoročnu saradnju sa Ukrajinom i pokušavamo sve kako bi pomogli tamošnjim vlastima da sprovedu ekonomske reforme", naveo je Jong Kim za CNN.

07.15 - Kijevski ogranak ultradesničarkse organizacije Desni sektor obećao je da će se povinovati odluci Vrhovne Rade Ukrajine o razoružanju paravojnih jedinica, ali da neće predati oružje već ga samo odložiti na sigurno mesto.Pucnjavu ispred restorana "Mafija" u centru Kijeva, u kojoj je, preksinoć, učestvovao pripadnik Desnog sektora ranivši tri osobe među kojima i zamenika načelnika gradske uprave Bogdana Dubasa, organizacija je okarakterisala kao "običnu svađu". Desni sektor je napomenuo da se neće mešati u istragu

07.05 - Estonija je ponudila svoju vojnu bazu NATO-u kako bi avioni alijanske mogli da patroliraju vazdušnim prostorom iznad baltičkih zemalja, javlja Raša tudej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track