UŽIVO DAN 50: Ukrajina u strahu od invazije, blokira granicu prema Rusiji!
Foto: Reuters

Kriza ne jenjava

UŽIVO DAN 50: Ukrajina u strahu od invazije, blokira granicu prema Rusiji!

Planeta -
Ukrajinci planiraju da zatvore granicu prema Rusiji. Zauzeta zgrada državne bezbednosti, demonstranti negiraju da drže taoce. U istom danu u kojem je na plenarnoj sednici skupštine Ukrajine, izbila tuča, predsednički kandidat Oleg Carev pokazao je srednji prst neistomišljeniku za govornicom
1 / 4 Foto: AP

Ukrajinska granična služba, policija i oružane snage planiraju da zatvore večeras granicu, zbog straha od moguće invazije Ruske Federacije.

Dmitri Timčuk, šef Centra za vojno-političke studije, napisao je na svom Fejsbuk profilu da Rusi večeras planiraju da sprovedu drugi fazu invazije na Ukrajinu.

"Prema našim podacima, organizovana je grupa separatista koji su dobili instrukcije da u noći između 8. i 9. aprila, da organizuje koridor na granici sa Ukrajinom, kako bi preneli vojnu opremu u Ukrajinu. Njima je takođe naređeno da organizuju sukbe u gradovima u regionu, kako bi ruska strana rekla da Ukrajinci terorišu svoj narod", napisao je Dmitri.

Služba državne bezbednosti Ukrajine saopštila je danas da su naoružani proruski separatisti zauzeli zgradu te službe u Lugansku, postavili eksploziv i drže oko 60 ljudi protiv njihove volje. Demonstranti demantovali ovu informaciju.

Današnji dan obeležio je uvredljiv gest poslanika vladajuće Partije regiona Oleg Carev koji je pokazao srednji prst kolegama nasred plenarne sednice skupštine. Carev je izabrao da pravi skandal u danu kad je u skupštini već izbila tuča, .kada su se potukli poslanici iz Komunističke partije i nacionalističke partije "Sloboda".

http://www.youtube.com/watch?v=LXJf7uebTRM

23.43 - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ponovila je podršku Unije jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvala protiv dalje destabilizacije zemlje, navodi se u saopštenju iz njene kancelarije u Briselu. "Visoka predstavnica ponavlja čvrstu podršku Evropske unije jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ona poziva protiv dalje destabilizacije Ukrajine, bilo iznutra ili spolja", navodi se u saopštenju i dodaje da politički zahtevi treba da se upućuju "nenasilnim putem na odgovarajućim forumima".

23.31 - NATO će utrostručiti broj lovačkih aviona koji patroliraju u vazdušnom prostoru baltičkih zemalja, saopštio je za agenciju Rojters neimenovani zvaničnik Alijanse.

23.19 - Zamenik šefa Nacionalnog saveta za bezbednost Viktoria Suimar napisala je na svojoj stranici na Fejsbuku da je situacija u Lugansku i dalje zabrinjavajuća, ali da se trenutno pregovara za oslobađanje talaca.

22.59 - Evropska unija planira da osnuje grupu čiji će zadatak biti da pomogne Ukrajini da pronađe rešenje kako bi izašla iz ekonomske i političke krize.

22.35 - Separatisti u Lugansku, koji su zauzeli zgradu državne bezbednosti, spremni su da pregovaraju sa vlastima, prenosi agencija Unian.

22.29 - Sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, SAD, Ukrajine i šefova diplomatije EU, održaće se sledeće nedelje kako bi raspravljali o krizi u Ukrajini.

22.12 - Demonstranti grade bakirade oko zgrade regionalne uprave, koje su zauzete u ponedeljak, prenose RIA novosti. Iako su vlasti u Kijevu obećale da neće upasti u zgradu, demonstranti očekuju napad."Imamo informaciju da su sprecijalne snage spremne da provale u zgradu", saopštili su demonstranti u Donjecku.

21.48 - Ukrajina, blokirana u sukobu s Rusijom, računa na Sjedinjene Američke Države i druge članice NATO, kad je reč o snabdevanju opremom kao što su uniforme i gorivo za avione, ali ne traži oružje, saopštio je danas ukrajinski ambasador u Alijansi Ihor Dolhov.

21.25 - Administracija predsednika Baraka Obame ne poseduje potvrde iz nezavisnih izvora o talačkoj krizi u Lugansku saopštio je portparol Bele kuće Džej Karni, istakavši da su videli saopštenje ukrajinskog ministarstva u kome je rečeno da je 60 osoba u zgradi administracije u Lugansku zadržano kao taoci.

21.20 - Ukrajinska granična služba, policija i oružane snage planiraju da zatvore večeras granicu, zbog straha od moguće invazije Ruske Federacije.

21.15 - Američki plaćenici ne učestvuju u suzbijanju nereda na jugoistoku Ukrajine, saopšteno je iz Bele kuće.

21.07 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, zauzeo je danas uzdržan stav prema krizi u Ukrajini, rekavši da se u ovom momentu protivi uvođenju novih sankcija Rusiji. Podsetivši na zajedničke interese Evropske unije i Rusije, Šulc je rekao da kredibilitet EU "zavidi od donošenja ispravnih odluka"."Evropska unija je preduzela korake i u ovom trenutku nije neophodno uvođenje novih sankcija", rekao je Šulc.

20.47 - Stotine demonstranata okupilo se u blizini glavnog trga u Harkovu zahtevajući oslobađanje 70 proruskih aktivista koji su u pritvoru. Ranije danas, demonstranti su gađali kamenicama policijski autobus koji je pokušavao da se probije do centra Harkova.

http://www.youtube.com/watch?v=XJYaBS0qqX8

20.37 - Nekoliko desetina aktivista upalo je u zgradu tužilaštva u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, izveštava Itar - tass. Oni su pokušavali da se sastanu sa tužiocem Vladimirom Guralom, koji je nedavno imenovan od strane privremene vlade u Kijevu. Kako prenosi Raša tudej, ovo nisu prve demonstracije protiv novog tužioca, kojeg aktivisti optužuju za korupciju i zloupotrebu vlasti.

20.30 - Evropske berze registrovale su danas dalji pad vrednosti akcija, pošto su tenzije između Ukrajine i Rusije, kao i obaranje prognoze rasta globalne ekonomije od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) neutralisali snažne podatke o prerađivačkoj aktivnosti u Britaniji.

20.00 - Ukrajinski grad Harkov odbacio je danas sve zahteve proruskih demonstranata, koji traže referendum za veću autonomiju od Kijeva. Demonstranti su i dalje ispred gradske vlade, čiju su zgradu zauzeli u ponedeljak, ali su iz nje rano jutros izbačeni.

19.42 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je telefonom razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o koracima koji bi se mogli preduzeti kako bi se smirila kriza u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

19.17 - Ukrajinski parlament doneo je Zakon o amnestiji kojim će iz zatvora biti oslobođeno 25.000 robijaša koji su osuđeni za lakše zločine. Većina oslobođenih osuđena je zbog političkih ili privrednih prekršaja.

18.56 - Prevazilaženje krize u Ukrajine moguća je jedino na osnovu nacionalnog dijaloga, saopšteno je u završnom dokumentu sa konferencije predsednika parlamenta država članica EU.

18.15 - Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da su demonstranti u Lugansku minirali lokalne kancelarije ove službe.Ruski mediji javljaju da demonstranti u zgradi drže 60 talaca.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

17.35 - Američki državni sekretar Džon Keri direktno je danas optužio ruske agente da su odgovorni za separatističke akcije u istočnoj Ukrajini i rekao da postoji mogućnost da Moskva priprema teren za vojnu akciju, poput one koja je izvedena na Krimu. "Jasno je da su ruske specijalne snage i agenti katalizator koji stoji iza haosa koji se odvija tokom poslednja 24 sata", rekao je Keri na senatskom panelu, dodajući da bi ovo "mogao biti planirani izgovor za vojnu intervenciju kakvu smo videli na Krimu", prenosi Rojters. Keri je upozorio Rusiju na strože ekonomske sankcije, ako ne odustane od mešanja u događaje u Ukrajini.

17.20 - Ukrajinski ministar energetike, evropski zvaničnici i predstavnici energetskog sektora održali su danas razgovore u Briselu o smanjenju zavisnosti Evrope od ruskog gasa i hitnosti pronalaženja alternativnih izvora energije.

16.33 - Prema rečima kandidata za predsednika Ukrajine Julije Timošenko, ukolilko zapad dovoljno pritisne Putina, Krim će vratiti Ukrajini, prenele su danas RIA Novosti.

16.25 - Ukrajina će platiti Rusiji dug za gas kad konačno bude postignut dogovor o ceni, izjavio je ministar za ekonomski razvoj i trgovinu Ukrajine Pavel Šeremet, prenosi Itar-tass.

16.15 - Vrhovna Rada usvojila je Zakon o amnestiji. Predviđa se pomilovanje za osuđena lica koja su počinila manje zločine, kao i za one koji nisu zaštićeni i socijalno ugrožene. To su maloletnici, roditelji maloletnika i deca invalidi, javlja Itar-tass.

Aresn Avakov: 30% milionera iz Harkova leti s posla Foto Tviter
Aresn Avakov: 30% milionera iz Harkova leti s posla Foto Tviter

15.49 - Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, izjavio je danas da će više od 30 odsto pripadnika harkovske milicije biti otpušteno, prenele su RIA Novosti. "Čitava harkovska milicija će biti proverena. Juče sam konstatovao da veliki broj pripadnika milicije nije toliko služio domovini koliko je sabotirao odbranu. Mislim da će znatno više od 30 odsto harkovske milicije biti otpušteno i da će biti dovedeni drugi ljudi", rekao je Avakov.

15.46 - Ukrajina je spremna na to da se međunarodna zajednica uključi u regulisanje situacije u zemlji, ali odbacuje ideju federalizacije. To se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, prenosi Itar-tass.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14.49 - Zbog toga što demonstranti na istoku Ukrajine zaposedaju zgrade državne administracije napetost u toj zemlji je sve veća, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, prenosi Itar-tass.

14.45- Evropska komisija osuđuje ulične proteste na jugoistoku Ukrajine i predlaže demonstrantima da svoje stavove "iskazuju u političkoj formi, na primer u okviru predsedničke izborne kampanje", izjavila je portparolka visokog komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, prenosi Itar-tass.

14.28 - Ukrajina je spremna za konsultacije s Rusijom o rešavanju situacije u zemlji, javlja Interfaks. "Ukrajina je spremna kako za bilateralne konsultacije s ruskom stranom, tako i za konsultacije uz učešće međunarodnih posrednika iz EU i SAD", izjavio je direktor Odeljenja za informacionu politiku Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Jevgenij Perebijnis.

Foto Reuters
Foto Reuters

14.18 - Ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan upozorio je da je cena ruskog gasa za Ukrajinu nepravedno visoka i da to ugrožava tranzit ruskog "plavog goriva" za Evropu."Ukrajina nema bezgranične mogućnosti da podržava tranzit", rekao je Prodan novinarima.

14.04 - Među privedenima tokom operacije oslobađanja zgrade Službe bezbednosti u Harkovu nema ruskih državljana, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov. "Obrađeno je 64 zadržanih, svi su građani Ukrajine", kazao je Avakov i dodao da među njima iuma "interesantnih ličnosti", ali da će ti detalji biti objavljeni kasnije.

Donjeck: Demonstranti su sada ispred zgrade regionalne vlade Foto Reuters
Donjeck: Demonstranti su sada ispred zgrade regionalne vlade Foto Reuters

13.53 - Pripadnici MUP-a Ukrajine povratili su kontrolu nad zgradama regionalne administracije u Donjecku i Lugansku, javlja Komsomoljskaja pravda.Proruski demonstranti u ta dva grada provalili su u vladine zgrade i zauzeli ih 6. aprila, ali danas su se povukli.

13.35 - Za tri nedelje Ukrajina je uspela da prikupi 88 miliona grivni za svoju vojsku. Novac su najvećim delom donirali biznismeni i pojedinci koji su želeli da pomognu oružane snage.

Vilijam Hejg: Nema opravdanja za zauzimanje zgrada vlassti Foto Reuters
Vilijam Hejg: Nema opravdanja za zauzimanje zgrada vlassti Foto Reuters

13.24 - Najnoviji događaji na istoku Ukrajine izgledaju kao da su deo ruske strategije za destabilizaciju zemlje, saopštila je Velika Britanija i izrazila veliku zabrinutost zbog toga što su proruski demonstranti zauzeli zgrade regionalnih vlada na istoku zemlje. "Nema opravdanja za ovu akciju koja nosi sva obeležja ruske strategije za destabilizaciju Ukrajine", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg pred parlamentom, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, zauzimanje zgrada administracije u Harkovu, Lugansku i Donjecku, liči na deo strategije čiji je cilj podrivanje kredibiliteta predstojećih predsedničkih izbora u Ukrajini.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope Foto Reuters
Parlamentarna skupština Saveta Evrope Foto Reuters

13.00 - Parlamentarna skupština Saveta Evrope surpotstavlja se federalizaciji Ukrajine jer bi to dovelo do "značajnog smanjenja jedinstva i stabilnosti te zemlje", navodi se u nacrtu rezolucije "Savremena dešavanja u Ukrajini: opasnosti za funkcionisanje demokratskih institucija" koji će se sutra naći pred evroposlanicima na sutrašnjoj plenarnoj sednici, javlja Interfakt. Ali Kijevu se preporučuje da ojača uloge lokalnih i regionalnih vlasti i da decentralizuje vlast.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

12.31 - Teoretski gledano, Vladimir Putin u bilo kom trenutku može doneti odluku o slanju vojske u Ukrajinu, naveo je predsedavajući ruskog Komiteta odbrane i bezbednosti Viktor Ozerov. "Savezno veće ranije se složilo da predsedniku Putinu da ovlašćenje da pošalje vojsku ukoliko smatra da je to način na koji može osigurati bezbednost. Taj dekret nije povučen", naveo je on.

12.07 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen upozorio je danas Rusiju da bi njena vojna intervencija na istoku Ukrajine bila "istorijska greška". "Pozivam Rusiju da se povuče i ne doprinosi pogoršanju situacije na istoku Ukrajine", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare u Parizu. "Nelegalna agresija Rusije na Ukrajinu najveći je izazov za celu jednu generaciju, sa kojim se suočava bezbednost Evrope", rekao je Rasmusen i dodao da je ukrajinska kriza primorala NATO da razmotri svoje odbrambene planove.

Arsen Avakov Foto Reuters
Arsen Avakov Foto Reuters

12.04 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov najavio je da će otpustiti 30 odsto personala iz policije zbog sabotaže tokom protesta u Harkovu. "Jedinice Berkut iz Harkova kao i tamošnja policija moraju dobiti novi izgled. Juče sam primetio da značajan deo policije ne samo da nije služio mojoj zemlji, već je obavljao i sabotaže", naveo je Avakov.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

11.57 - Rusija je spremna za pregovore sa SAD, EU i Ukrajinom. Razgovori mogu početi za 10 dana, izjavio je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, dodajući da u pregovorima učešće treba da uzmu i jugoistočni regioni Ukrajine. "Kijevske vlasti nisu učinile nikakve pozitivne korake ka ovim regionima koji smatraju da ih vlasti u Ukrajini ignorišu", naveo je Lavrov dodajući da ni Kijev niti Vašington nisu Moskvi predočili predlog Ustava ukrajine. "Jedino što Vašington čini jeste svaljivanje krivice na druge", rekao je on.

11.54 - Stanovnici Krima koji žele da odbiju rusko državljanstvo, to mogu učiniti do 18. aprila.

Volfgang Šojble: Kriza u Ukrajini ugrožava nemački budžet Foto Fonet
Volfgang Šojble: Kriza u Ukrajini ugrožava nemački budžet Foto Fonet

11.47 - Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je da bi kriza u Ukrajini mogla da ugrozi pokušaje Berlina da iduće godine uravnoteži budžet. "Niko ne zna kako će se stvari razvijati u Ukrajini", naveo je ministar, dodajući da ipak postoje dobre šanse da budžet bude uravnotežen i da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da to ostvari.

Vrhovna RAda: Predsednički i lokalni izbori o istom trošku Foto Reuters
Vrhovna RAda: Predsednički i lokalni izbori o istom trošku Foto Reuters

11.37 - Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je zakon kojim se predviđa da se, zajedno sa predsedničkim, održe i lokalni izbori.

11.21 - Ljudi koji su pritvoreni u okviru antiterostičke akcije u Harkovu su stanovnici tog grada i okoline, izjavio je šef milicije harkovske oblasti Anatolij Dmitrijev. "Privedeno je 64 osoba. To su stanovnici Harkova i okoline,a li nisu imali pri sebi dokumenta", kazao je Dmitrijev i dodao da je među pritvorenima i jedan od najaktivnijih proruskih aktivista Jegor Logvinov.

Narodna republika Donjeck proglašena je juče, ukinuta danas Foto Printscreen
Narodna republika Donjeck proglašena je juče, ukinuta danas Foto Printscreen

11.09 - Odbor patriotskih snaga Donbasa poništio je sopstvenu odluku o uspostavljanju "Narodne republike Donjecka", izveštava Ukrajinska istina. Odbor je konstatovao da je deo građana Donjecka izrazio neslaganje sa stvaranjem te republike i najavom njenog pristupanja Rusiji, kao i neodobravanje referenduma bez odgovarajuće zakonske osnove.

10.39 - Oleksandar Turčinov izjavio da će proruske demonstrante koji su na istoku Ukrajine zauzeli više zgrada lokalnih administracija smatrati "teroristima" i da će protiv njih upotrebiti svu silu zakona. "Vlasti će separatiste i teroriste koji su se naoružali automatskim oružjem i koji zauzimaju lokalne uprave tretirati u skladu sa ustavom i zakonom - kao teroriste i kriminalce", rekao je Turčinov na zasedanju ukrajinskog parlamenta, a prenela agencija AFP.

10.34 - Tokom protesta u noći između 7. i 8. aprila u gradu Mikolajevo povređeno je 15 osoba, a policija je zadržala 23 osumnjičenih i oduzela više palica i tri pištolja. U sukobima su korišćene šok bombe i petarde. Više ljudi je lakše povređeno, a nekoliko njih je zadobilo ozbiljne povrede.

Viktorija Sjumar (Foto: Printscreen yt)

10.29 .- Ukoliko Rusija pokuša da sa svojim trupama uđe na kopno Ukrajine, gorko će zažaliti, rekla je Viktorija Sjumar, zamenik sekretara Nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine.

Prisustvo ruske vojske na Krimu prihvaćeno je zbog vojne baze, ali kopno je druga priča, rekla je ona. "Ukrajina je mobilisala svoje jedinice. Danas možemo da štitimo svoje granice i činimo sve kako separatisti u Donjecku, Lugansku i Harkovu ne dobiju pomoć ruskih tenkova", kaže Viktorija Sjumar.

10.07 - Na plenarnoj sednici skupštine Ukrajine došlo je do tuče između poslanika iz Komunističke partije i nacionalističke partije "Sloboda". Privremeni predsednik Oleksandr Turčinov morao je da interveniše i prekine tuču.

10.01 - Događaji na istoku Ukrajine su povod za veliku zabrinutost i apelujemo na Rusiju da povuče svoje vojne trupe sa granice, naveo je Anders Fog Rasmunsen, generalni sekretar NATO, prenosi Reuters.

Savet federacije ilustracija Foto AP
Savet federacije ilustracija Foto AP

10.00 - Rusija se nada da Ukrajina neće upotrebiti silu protiv sopstvenog stanovništva, javlja RIA Novosti. Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Ozjerov izjavio je da je Rusija zainteresovana za normalizaciju stanja u Ukrajini. Takođe je konstatovao da vlasti u Kijevu nisu uzeli u obzir raspoloženje naroda na istoku i jugu zemlje kad su najavile ustavnu reformu.

09.48 - Ukrajinske vlasti nisu dozvolile dopisniku ruske agencije RIA Novosti da s ostalim novinarima obiđe zgradu administracije u Harkovu, koju su demonstranti držali u opsadi. Rečeno mu je da ne može s ostalima jer je iz ruske agencije.

09.43 - Deo poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evope protivi se isključenju Ruske Federacije iz te organizacije, objavio je na svom Tviteru šef ruske delegacije Aleksej Puškov. On je potvrdio da će Rusija napustiti PS SE ako se potegne pitanje njenog isključenja.

09.31 - Kanadska vlada je "u tišini" naredila Juriju Bezleru, asistentu vojnog atašea Rusije u Otavi, da napusti zemlju i dala mu rok od dve nedelje. Za sada nije poznato zašto je proteran.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

09.12 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naveo je u autorskom tekstu za britanski "Gardijan" da nije Rusija ta koja destabilizuje Ukrajinu i da "pokušaji onih koji su organizovali secesiju Kosova od Srbije i Majote od Komorskih ostrva da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima ne može drugačije da se oceni, nego kao flagrantna demonstracija dvostrukih standarda".

09.02 - Jevgenij Ševčuk, lider od Moldavije otcepljenog proruskog regiona Pridnjestrovlja, založio se za početak pregovora kojima bi se omogućilo da se ta oblast i formalno pripoji Rusiji. "Naš san je prosperitetno, nezavisno Pridnjestrovlje u zajednici s Rusijom", izjavio je danas u obraćanju naciji Ševčuk, prenosi AFP. Nakon pripajanja Krima Rusiji, prozapadno orijentisana Moldavija je upozorila Moskvu da ne pokušava da anektira Pridnjestrovlje, u kojem je ruski jezik većine stanovnika. "Predlažem moldavskim političarima da načine mudar, smeo i odgovoran potez i počnu da razmatraju kako da zakonski ozvaniče pravo stanje stvari", poručio je danas Ševčuk, napominjući da će time biti ojačana stabilnost regiona.

08.54 - Proruski aktivisti nastavili su sa blokadom zgrade Regionalne državne uprave u Donjecku, prenosi Unian.

08.50 - U Lugansku policija je zaustavila automobil u kojem je otkriven arsenal oružja, nakon čega je uhapšeno četvoro osumnjičenih koji su bili u kolima, javlja Unian.

08.34 - Rusija je upozorila Kijev da bi upotreba sile na istoku Ukrajine mogle gurnuti zemlju u građanski rat, navodi Hurijet dejli njuz. "Pozivamo na momentalan prekid svih vojnih priprema koje mogu dovesti do početka civilnog rata", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane. "Prema informaciji koju posedujemo, u jugoistočne oblasti Ukrajine, uključujući Donjeck, pristižu jedinice unutrašnje vojske i nacionalne garde Ukrajine, uz učešće ekstremista nelegalne oružane formacije Desni sektor", navodi se u saopštenju i dodaje da "naročitu zabrinutost izaziva okolnost da je toj operaciji priključeno približno 150 američkih specijalista iz privatne vojne organizacije "Grejstoun" (Greystone), preobučenih u uniformu boraca jedinice "Sokol"". Kako prenosi ruska državna agencija, ukazuje se da oni imaju zadatak nasilnog gušenja protesta jugoistoka Ukrajine protiv politike aktuelnih vlasti u Kijevu."Organizatori i učesnici te provokacije preuzimaju na sebe ogromnu odgovornost za stvaranje pretnje po prava, slobode i život mirnih građana Ukrajine i stabilnost ukrajinske države", upozorava ruski MIP.

08.23 - Zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema, koji je upućen u Donjeck da koordinira aktivnosti agencija za sprovođenje zakona, rekao je danas da "neće biti juriša na regionalne zgrade vlasti" koje su u nedelju zauzeli demonstranti i proglasili nezavisna Donjetsku Narodnu Republiku.On je, u izjavi za lokalnu televiziju, kazao da je odluka doneta na osnovu rezultata razgovora sa predstavnicima demonstranata koji borave u regionalnom energetskom postojenju i napomenuo da bi "trenutna situacija u Donjecku mogla biti rešena samo na miran način, bez upotrebe sile", navodi Itar Tas s.

08.22 - Ukrajinski i međunarodni lanci prodavnica odlučili su da napuste Krim. Kompanija MTI zatvorla je pet svojih prodavnica na poluostvu, dok su u Simferopolju, Sevastopolju i Jalti zatvorena tri Mekdonaldsova restorana, a španska kompanija Inditeks nisu otvorile svoje radnje u tržnom centru u Simferopolju

08.08 - Svi dalji pokušaji Rusije da destabilizuje situaciju u Ukrajini značiće dodatne gubitke za Rusku Federaciju, izjavila je Jen Psak, portparol Stejt dipartmenta. "Državni sekretar Džon Keri jasno je rekao da će pokušaji destabilizacije Ukrajine za Rusiju značiti gubitke".

Arsen Avakov (Foto: Facebook)

07.20 - Ukrajina je pokrenula anti-terorističku operaciju u Harkovu i uhapsila oko 70 separatista koji su prethodno zauzeli objekte državne administracije, naveo je Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine. "Centar grada je blokiran, kao i metro. Ne brinite, čim završimo, sve će ponovo biti otvoreno", naveo je Avakov, prenosi Kijeb post. Operaciju je izvela jedinica "Jaguar" bez i jednog ispaljenog metka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pritvoreni osumnjičeni za "nelegalne aktivnosti koje se povezuju sa separatizmom, organizaciju masovnih nereda, narušavanje ljudskog zdravlja i narušavanje drugih zakona", javila je ukrajinska novinska agencija Interfaks. Itar Tas s dodaje da su dodatne specijalne jedinice policijske ranije povučene iz drugih krajeva zemlje i raspoređene u istočnim i južnim regionima Ukrajine. Te specijalne policijske snage su spremni da izvrše operativne zadatke bez uzimanja u obzir trenutnog stanja na lokalu, naveo je Avakov što je zvanično saopšteno iz ukrajinskog ministarstva.

http://www.youtube.com/watch?v=TfSBY3mmV1k

07.00 - Trenutno nema razloga za uvođenje vanrednog stanja na istoku i jugo-istoku Ukrajine, izjavio je Andrej Senčenko, zamenik predsednika Ukrajine.

06.57 - Zvanični Vašington najavio je da će, zbog situacije u Ukrajini, prestati sa finansiranjem poboljšanja zaštite ruskih nuklearnih postrojenja, što je jedan od nekoliko bilateralnih sporazuma koji su i dalje na snazi između dve zemlje, javlja list Komersant.

06.55 - Policija kontroliše zgradu Regionalne državne administracije u Harkovu. U predvoriju objekta se nalazi desetak demonstranata, ali je ostatak objekta pod kontrolom policije, javlja Unian.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track