Čepurin i Kirbi zaratili oko istorije
Foto: Nebojša Mandić

Sukob prepucavanje diplomata

Čepurin i Kirbi zaratili oko istorije

Politika -
On je dodao da je ambasador SAD pokazao "neverovatno neznanje istorije" tvrdeći da je u bivšem Sovjetskom savezu bilo 12 republika, a zapravo ih je bilo petnaest

BEOGRAD - Ambasadori SAD Majkl Kirbi i Rusije Aleksandar Čepurin juče su održali čas iz istorije jedan drugome, svako iz svog ugla posmatranja, a tome je prethodila najava posete Srbiji predsednika Vladimira Putina u oktobru, na godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.Naime, Kirbi je pre nekoliko dana upitao zbog čega se planira dolazak ruskog predsednika povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda.

Ambasador Majkl Kirbi
Ambasador Majkl Kirbi

- Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi - zašto dolazi? - rekao je Kirbi.Ruski ambasador Aleksandar Čepurin je na izjave američkog kolege odgovorio: Možda je imao u vidu užasna bombardovanja Beograda i drugih srpskih gradova. Ne poznajje istoriju, Sovjetski Savez je imao 15, a ne 12 republika, - naglasio je Čepurin.Ubrzo je usledio i Kirbijev odgovor da SAD nikada nisu prihvatile Letoniju, Litvaniju i Estoniju kao deo Sovjetskog Saveza. - Nismo smatrali da Hitler ima pravo da pokloni tri zemlje - rekao je Kirbi novinarima u Obrenovcu.

PorukaKIRBI: PARADA TREBA DA SE ODRŽIAmerički ambasador je povodom Parada izjavio da treba da bude održana jer svi treba da uživaju ljudska prava, uključujući i pripadnike LGBT zajednice.- Mislim da je i odgovornost i obaveza Vlade Srbije da pokuša da zaštiti sva ljudska prava - rekao je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track