Vučić: Napraviću zdravu državu!

Lider SNS dobio mandat da formira vladu

Vučić: Napraviću zdravu državu!

Politika -
Nova vlada biće poznata do nedelje do 19 sati, imaće 16 ministarstava, 17 ili 18 članova, a činiće je SNS, SPS, SVM i nestranačke ličnosti

BEOGRAD - Nema lečenja šećernom vodicom.

U naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada trajati, od Srbije ću napraviti zdravu i pristojnu državu, rekao je Aleksandar Vučić, kome je predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče poverio mandat za formiranje nove vlade Srbije.- Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju - rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, teško da je neko dobio takav mandat u težim okolnostima, posebno posle loših odluka iz 2007. i 2009. godine, zbog kojih država ima visok deficit i ekonomija ne funkcioniše.Biće mnogo iznenađenjaOn je izjavio da će vlada biti poznata do nedelje do 19 sati, kad će se znati njen sastav. Prethodno, u petak će na sednici Glavnog odbora SNS predložiti njen sastav. Vlada će, kako je najavio, imati 16 ministarstava i 17 ili 18 članova, a pored SNS, u nju će ući i SPS, SVM, kao i više nestranačkih ličnosti.- Biće mnogo iznenađenja. To što će nestranačke ličnosti voditi mnoge resore ne smatram slabošću niti ekspertskim kretenizmom, kako su neki komentarisali, nego odgovornim ponašanjem - rekao je Vučić.- Danas je otišla inicijativa za predsednika Skupštine, sutra predlog zakona o vladi i ministarstvima, sutra će biti izabran i predsednik Skupštine grada, prekosutra gradonačelnik..., sve ide u dan, kao što smo i zacrtali - rekao je Vučić.On je dodao da će jedina pauza biti ona koja je predviđena poslovnikom o radu Skupštine. Vučić je kazao da SNS u budućnosti neće imati problem da predloži da neko iz opozicije bude predsednik parlamenta.Srbija ima jednog VučićaNikolić je rekao Vučiću da mu „ne bi bio u koži“ jer je Srbija pred ogromnim iskušenjima. On se s Vučićem, kako je rekao, dogovorio da zajednički snose rizike i odgovornost, jer vladu očekuju odluke koje neće biti popularne, ali su nužne „jer su prethodnici donosili popularne odluke“.- Ako građani misle da problemi s kojima se Srbija suočava mogu da se leče šećernom vodicom, mogu da izaberu drugu vladu i predsednika - rekao je Nikolić. On je dodao da „Srbija ima jednog Aleksandra Vučića i da bi bilo tragično da ga izgubi zato što nije uspela da proceni kolika je njegova želja da ova država uspe“.

Dele odgovornost... Vučić i Nikolić
Dele odgovornost... Vučić i Nikolić

Tomislav NikolićUSTAV JE SVETO PISMONikolić je rekao da je za njega Ustav sa preambulom o Kosovu sveto pismo i da ga neće pogaziti dok god bude važio.- To je za nas sveto pismo dok važi. Mene preambula potpuno vezuje, i ne samo preambula nego i još dva člana Ustava. Od mene ne očekujte da pogazim Ustav, posebno ne deo o Kosovu. Položio sam zakletvu na Ustavu Srbije i štitiću ga sve dok sam na ovoj funkciji. Za mene Ustav nije šećerna vodica i ne bih hteo da bude ni za jednog građanina.Aleksandar VučićSTRUKTURNE REFORME U TRI DELAVučić je najavio da novoj vladi predstoje strukturne reforme, koje će biti podeljene u tri dela.- U pitanju su promene u oblasti radnopravnog zakonodavstva, ekonomije, prava, jer do leta moramo da donesemo 13 novih zakona, kao što su zakon o radu, privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji - rekao je on. Drugi deo - rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, a treći - rešavanje problema u javnim preduzećima, koja neće biti vezana za ministarstva, već za vladina tela. U planu su i oštre mere fiskalne konsolidacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track