DS i SPS nastavljaju razgovore o većini u parlamentu
Foto: KURIR

DS i SPS nastavljaju razgovore o većini u parlamentu

Politika -
Tadić: DS će razgovore o budućoj vladi nastaviti sa koalicijom SPS-PUPS-JS Dačić: Koalicija SPS-PUPS-JS ostaje pri načelnom dogovoru sa DS

BEOGRAD - Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije odlučile su danas da nastave razgovre o formiranju parlamentarne većine. Lider DS Boris Tadić izjavio je da će ta stranka razgovore o budućoj vladi nastaviti sa koalicijom SPS-PUPS-JS, dok je lider socijalista Ivica Dačić rekao da koalicija SPS - PUPS - JS ostaje pri načelnom dogovoru sa DS o formiranju parlamentarne većine, te da nije zainteresovana da učestvuje u "trojnoj koaliciji".

Tadić je posle troipočasovne sednice "užeg" Predsedništva rekao da na sednici nije bilo reči o personalnim rešenjima niti o tome ko će biti kandidat za premijera, nego da su definisani ciljeve i načela buduće vlade. "Uže Predsedništvo DS odlučilo je da razgovore o formiranju buduće vlade nastavi sa koalicionim partnerima, pre svega sa SPS-PUPS-JS. Ti razgovori će se voditi o programu, strateškim ciljevima i načelima na kojima treba da funkcioniše buduća vlada", rekao je Tadić novinarima.

Prema njegovim rečima, načela funkcionisanja buduće vlade treba da budu: izgradnja što pravednijeg društva, približavanje vlade građanima i rešavanje problema građana na najefikasniji način, a vlada treba da funcioniše i dalje kao sistem koji se bori protiv korupcije i kriminala. Tadić je naveo da je neophodno da nova vlada nastavi proces reformi i da njen najvažniji cilj treba da bude datum početka pregovora o članstvu u EU.

Na sastanku je dogovoreno i da odluka o razgovorima sa SPS-PUPS-JS treba da bude potvrđena na višim organima stranke. Dačić je novinarima posle sednice Predsedništva socijalista rekao da očekuje da razgovori sa DS o formiranju parlamentarne većine počnu sledeće sedmice i podsetio da je u maju koalicija oko SPS pokrenula proces formiranja parlamentarne većine zajedno sa demokratama i dodao da je sada "na potezu DS".

Kad je reč o "trojnoj koaliciji", Dačić je rekao:"Dobro smo razmislili i doneli smo odluku da u takvoj koaliciji ne želimo da učestvujemo", rekao je i dodao da oni jesu za kohabitaciju, ali da kohabitacija ne znači koaliciju. Upitan kome će se prikloniti ili s kim će pregovarati, Dačić je odgovorio da je to pitanje "za Borisa (Tadića) i Tomu (Nikolića) s kim će oni pregovarati". "Što se nas tiče, mi smo se dogovorili", rekao je Dačić. Sednici Predsedništva socijalista na Studentskom trgu prisustvovali su osim Dačića i funkcioneri stranke Petar Škundtrić, Žarko Obradović, Dušan Bajatovićj, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović...

U sedištu DS u Krunskoj ulici sednica užeg Predsedništva stranke prisustvovali su pored Tadića, zamenik predsednika Dragan Đilas, potpredsednici Dragan Šutanovac, Dušan Petrović i Bojan Pajtić, kao i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track