Rasim Ljajić ulazi u vladu!

SDPS promenio dres

Rasim Ljajić ulazi u vladu!

Politika -
Biću potpredsednik i ministar u vladi. Teška odluka , ali jednoglasna. Gorak ukus u ustima , ali svesni smo da smo birali između opstanka i nestanka, rekao je lider SDPS.

BEOGRAD - Lider SDPS Rasim Lajić izjavio je da je Predsedništvo stranke donelo odluku da stranka čini deo vladajuće koalicije.

"Biću potpredsednik i ministar za spoljašnju i unutrašnju trgovinu, telekomanikacije i informativno društvo u vladi. Teška odluka, ali jednoglasna. Gorak ukus u ustima , ali svesni smo da smo birali između opstanka i nestanka", rekao je lider SDPS.

Osim mesta potpredsednika i ministra SDPS će u Vladi Srbije dobiti i 5 državnih sekretara.

Predsedništvo Socijaldemokratske partije Srbije jednoglasno je odlučilo da ta stranka bude deo Vlade Srbije koju će činiti SNS, SPS-PUPS-JS i URS, potvrdio je lider SDPS Rasim Ljajić.

On je ranije rekao da mu je ponuđeno da u novoj vladi bude potpredsednik i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, trgovinu, turizam i telekomunikacije i da je u pitanju "više nego korektna ponuda".

Prema njegovim rečima, SDPS smatra da su Srbiji neophodne korenite reforme i da, sa kadrovskim potencijalom koji ima, želi da preuzme odgovornost i doprinese tim reformama. Ljajić je rekao da će u svom resoru zadržati sve stručne ljude koje tamo zatekne i da ih, u slučaju da su dobro radili i imali rezultate, sigurno neće pitati za partijsku pripadnost. Prema njegovim rečima, odluka o ulasku u Vladu Srbije je duboko pragmatična i da se samo on pitao SDPS bi ostao u opoziciji, ali je odlučeno drugačije da stranka ne bi bila zaustavljena u razvoju.

On je zahvalio mandataru Vlade Ivici Dačiću i prvom čoveku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću zbog veoma korektne ponude koju su izneli SDPS-u i ocenio da takav odnos svedoči i o uticaju koji ta stanka ima na političkoj sceni.

Ljajić je rekao da će njegova stranka dobiti i pet mesta za državne sekretare u drugim resorima ali da će u svom resoru morati da ustupi mesta za državne sekretare iz drugih stranaka. Kako je rekao, tamo gde SDPS bude učestvovao u radu Javnih preduzeća biće poštovan princip departizacije. Novu vladu činiće i Srpska napredna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija oko Socijalističke partije Srbije. Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin danas je takođe potvrdio da će ući u novu vladu.

Predsedništvo DS, na čijoj je listi Ljajić učestvovao na izborima juče donelo odluku da ne podrži Ljajićev ulazak u vladu, ali su kadnije precizirali da to nije odluka DS-a, već individualna odluka LJajića.

Novu vladu činiće Srpska napredna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija oko Socijalističke partije Srbije. Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin danas je takođe potvrdio da će ući u novu vladu.

Ljajić: Ne zameram DS

Govoreći o odnosu sa dosadašnjim partnerima iz Demokratske stranke (DS), Ljajić je rekao da je on hteo da se dogovori sa tom strankom i da je smatrao da je takav dogovor i u interesu DS-a, kao i da je trpeo kritike unutar stranke zbog toga što je o eventualnom ulasku SDPS-a u Vladu više konsultovao DS nego svoju stranku. Odgovarajući na pitanje da li zna ko se iz vrha DS-a zbog toga o njemu kritički izjašnjavao, Ljajić je rekao da mu je to poznato ali da im on ne zamera, da ne želi da govori o tome kao i da taj odnos dojučerašnjih saradnika nije bio presudan da SDPS uđe u novu Vladu Srbije. On je obijasnio da se sinoć čuo sa liderom demokrata Borisom Tadićem i da je nakon odluke DS-a rekao da SDPS ide u opoziciju, ali da je nakon svih priča i diskusija koje su vođene smatrao da bi bio "politički mazohizam" da se istraje u toj vrsti principijalnosti. Prema njegovim rečima, sam je napravio grešku što je tražio saglasnost DS nadajući se da će imati razumevanje demokrata za specifičnu situaciju u kojoj se njegova stranka nalazi."Došli smo u neugodan položaj. Stranka će sasvim sigurno pretrpeti štetu jer se nismo ponašali politički zrelo na način koji bih sada činio, ali u svakom slučaju je sada kasno za bilo kakvu vrstu kajanja", rekao je Ljajić.On je, međutim, dodao da bi bilo neprimereno da ulazi u konfrontaciju i sukob sa demokratama, ali da ga niko iz DS-a nije kontaktirao nakon odluke da SDPS bude deo vladajuće većine i da stoga ne zna kakva će njihova odluka biti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track