KRALJ BAZENA: Upoznajte Velimira Stjepanovića
Foto: Fejsbuk

Velja od zlata

KRALJ BAZENA: Upoznajte Velimira Stjepanovića

Ostali sportovi -
Volim da pobeđujem, ne volim da gubim, ne volim da budem drugi, i to me motiviše, kaže mladi plivač

Rođen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poreklom iz Bosne i Hercegovine, sa ponosom nastupa za Srbiju. Ukratko, to je Velimir Stjepanović, dvostruki šampion Evrope u plivanju.

Stjepanović je rođen 7. avgusta 1993. godine, odrastao je u Abu Dabiju uz roditelje Anu i Milana, koji su poreklom iz sela Čengići u Republici Srpskoj. Kako su kasnije otkrili, roditelji su mu dali ime Velimir kako bi mir što pre nastao na našim prostorima, na kojima je u to vreme besneo rat.

Velimir, koji sasvim razgovetno priča srpski, ali sa primetnim akcentom, školuje se i trenira u Dubaiju. Prema sopstvenim rečima, trenira po pet sati dnevno, ali nikako ne zapostavlja ni školske obaveze.

"Počeo sam da plivam sa šest godina. Kada sam imao 12 godina počeo sam da sarađujem sa trenerom Krisom Tidijem. Tada sam otišao na prvo takmičenje van Dubaija i osvojio sam nagradu u Engleskoj. Od tada sam počeo ozbiljnije da treniram."

Svake godine nalazi se na liniji između Dubaija i Beograda, a često svrati i do svog dede Veljka koji živi u Čengiću. Međutim, krv predaka ne ostavlja nikakvu dilemu gde pripada njegovo srce. Stjepanović je prvo postao član Vaterpolo kluba Partizan, a po dobijanju državljanstva počeo je da pliva za Srbiju.

"Svake godine barem dva meseca godišnje provodim u Srbiji. Oduvek mislim da je Srbija moja kuća, ne Dubaji."

http://www.youtube.com/watch?v=zD7aaZumdJs

"Volim da pobeđujem, ne volim da gubim, ne volim da budem drugi, i to me motiviše."

O privatnom životu malo se zna, osim što kaže da voli maminu kuhinju. Ipak, vrhunski sport zahteva pravilnu ishranu pa njegovo omiljeno jelo jagnjetinu pod sačem ili rakiju retko dozvoli sebi. Priznaje da malo duže spava, a posle doručka sledi obavezan ulazak na "Fejsbuk". Obavezno gleda omiljenu seriju "Doktor Haus", dok popodne i veče provodi sa devojkom Džesikom i prijateljima.

http://www.youtube.com/watch?v=QtTeLqzZlLw

Naredne godine na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru nosio je zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja. Osvojio je srebro na 100 metara slobodnim stilom i bronzu na 100 metara delfin. Iste godine je od strane Olimpijskog komiteta Srbije proglašen za najuspešnijeg mladog sportistu.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu 2011. godine osvojio je dve zlatne medalje. Godinu dana kasnije na Evropskom prvenstvu na 200 metara delfin zauzeo je peto mesto, a sjajan rezultat bilo je šeto mesto u finalu te discipline na Olimpijskim igrama u Londonu.

Prošle godine je na Mediteranskim igrama u Mersinu osvojio tri zlatne medalje (slobodni stil 200 i 400 metara i delfin 200 metara), uz dva državna rekorda.

Iste godine na Evropskom prvenstvu u bazenima od 25 metara u Herningu je došao do bronze na 400 metara slobodnim stilom, a zatim i do titule prvaka Evrope na 200 metara delfin.

Sve to je prethodilo ovogodišnjim uspesima na Evropskom prvenstvu 2014. godine u Berlinu.

Cilj Velimira Stjepanovića je da osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Od srca mu želimo da ostvari svoje snove.

http://www.youtube.com/watch?v=EBdtw656ktc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track